Για πού ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικες βαλίτσες οι Θεσσαλονικείς

Με το μυαλό στα Χριστούγεννα του… 2022 φαίνεται ότι είναι αρκετοί Θεσσαλονικείς, αφού η αυξητική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και οι περιορισμοί που επιβάλλονται, βάζουν σε δεύτερες σκέψεις όσους σχεδίαζαν για φέτος ταξίδια σε άλλοτε δημοφιλείς εορταστικούς προορισμούς.

Η τουριστική πορεία του καλοκαιριού με «όπλο» τους εμβολιασμούς που αρκετοί από εμάς είχαμε ολοκληρώσει, άφηνε παράθυρο αισιοδοξίας στους ανθρώπους του κλάδου για τα φετινά Χριστούγεννα, όμως για την ώρα το ενδιαφέρον περιμένει αρκετά μειωμένο σε σύγκριση με τα χρόνια προ κορονοϊού, όπου από τα μέση Νοέμβρη πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν διερευνητικές αναζητήσεις για το πού θα ταξιδέψουν κατά την περίοδο των εορτών.

Τι ψάχνουν οι Θεσσαλονικείς

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις οι βασικές έως τώρα αναζητήσεις των Θεσσαλονικέων για ταξίδια στο εξωτερικό τα φετινά Χριστούγεννα, είτε μέσα από τις πλατφόρμες των τουριστικών πρακτορείων, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.  Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου στην parallaxi, στο επίκεντρο για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται οι κλασσικοί εορταστικοί προορισμοί, όπως το Παρίσι, η Βουδαπέστη, η Πράγα, η Βιέννη.

Ωστόσο, μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι τα προσφερόμενα πακέτα που συνδύαζαν επισκέψεις σε περισσότερες από μια ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, πλέον «σπάνε», εξαιτίας των περιορισμών που θέτει η κάθε χώρα στα σύνορα της. Ήδη, η επιβολή του γενικού lockdown στην Αυστρία, έχει θορυβήσει πολλούς που είχαν στην λίστα τους την Βιέννη. Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν το πολύ για 20 ημέρες, ωστόσο αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον προγραμματισμό ενός ταξιδιού.

Τα φετινά… χαμένα Χριστούγεννα, αναθερμαίνουν ξανά το ενδιαφέρον για οργανωμένα είτε κατά μόνας ταξίδια σε διάφορες γερμανικές πόλεις, αφού παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα και το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, πολλοί Έλληνες θέλουν να επισκεφτούν συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Οι προορισμοί «έκπληξη» για τους ανθρώπους του κλάδου εμφανίζονται για την ώρα η Πορτογαλία και η Ισπανία και σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στις συγκεκριμένες χώρες, ενώ σταθερή επιλογή αποτελεί τον τελευταίο καιρό και η Μάλτα.

Αποδράσεις στη… γειτονιά μας

Αρκετοί είναι και εκείνοι που σκέφτονται να περάσουν τις φετινές γιορτές ή να πραγματοποιήσουν μια μίνι «απόδραση» τα Θεοφάνεια σε γειτονικές χώρες. Όπως επισημαίνουν υπάλληλοι ταξιδιωτικών γραφείων της πόλης, ήδη γίνονται ερωτήσεις για τα πακέτα οδικών εκδρομών σε προορισμούς όπως η Σόφια, το Μπάνσκο (παρά το γεγονός ότι στη Βουλγαρία η κατάσταση είναι δραματική με τον κορονοϊό) και το Βελιγράδι. Στο «παιχνίδι» έχει ξαναμπεί η Κωνσταντινούπολη, ενώ σταθερή επιλογή για τους Θεσσαλονικείς αποτελεί και η Ανδριανούπολη.

Black Friday και στα ταξίδια!

Τα τουριστικά γραφεία προσπαθούν να προσελκύσουν υποψήφιους πελάτες ενόψει της εορταστικής περιόδου ρίχνοντας στο τραπέζι τα χαρτιά των προσφορών της Black Friday, αλλά και των οικογενειακών πακέτων. Έτσι, δίνουν τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να κλείσουν το χριστουγεννιάτικο τους ταξίδι για προορισμούς του εξωτερικού σε μειωμένες τιμές μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. Τα πακέτα αυτά αφορούν ταξίδια κυρίως για την Ιταλία, την Βιέννη, την Πράγα και την Βουδαπέστη. Επίσης, προσφέρονται και οικογενειακά πακέτα για οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό με ειδικά προγράμματα.

Σταθερές επιλογές εντός συνόρων

Αρκετοί είναι και εκείνοι που επιμένουν… ελληνικά για τα εορταστικά τους ταξίδια, με τα τουριστικά γραφεία να δέχονται ήδη ερωτήσεις για τα πακέτα που διαθέτουν για εγχώριους προορισμούς. Στο επίκεντρο όπως είναι φυσικό ο Άγιος Αθανάσιος, ο παλαιός Παντελεήμονας, το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και η Αράχωβα. Βέβαια, όπως σημειώνουν υπάλληλοι ταξιδιωτικών πρακτορείων της πόλης, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν τη δική τους αναζήτηση μέσω διαδικτύου σε ξενοδοχεία και ξενώνες των παραπάνω προορισμών.

Ομαδικά ταξίδια για εμβολιασμένους και ειδικά μέτρα για covid

Αρκετά είναι τα τουριστικά πρακτορεία που κάνουν γνωστό στους ενδιαφερόμενους ότι τα ομαδικά ταξίδια που προσφέρουν αφορούν πλήρως εμβολιασμένους. «Είναι λογικό να αισθάνονται οι ταξιδιώτες ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά και να μην έχουν στο μυαλό τους ότι το ταξίδι τους ενδεχομένως θα ανατραπεί και θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα εάν ένα μέλος του γκρουπ που είναι ανεμβολίαστο και άρα πιο εκτεθειμένο στον ιό, νοσήσει» σημειώνει υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω στο πλαίσιο αυτό, τα τουριστικά γραφεία έχουν περιλάβει πλέον στα πακέτα τους και μέτρα για τη δωρεάν ασφάλεια των πελατών τους από την covid-19 κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που αφορά πελάτες έως 70 ετών, στις οποίες τα τουριστικά γραφεία καλύπτουν τα έξοδα του ταξιδιού στο εξωτερικό, εάν ένας ταξιδιώτης νοσηλευτεί ή τεθεί σε καραντίνα κατά τη διάρκεια αυτού, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και δαπάνες νοσηλείας, κ.α.

Σημειώνεται ότι όλα αφορούν τα οργανωμένα ταξίδια εκτός Ελλάδας. Βέβαια, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερωθούν πλήρως ακόμα και για τα… ψιλά γράμματα των όσων προσφέρονται σε αυτά τα πακέτα έξτρα ασφαλειών.

Μοίρασε το άρθρο!