Γιατί καθυστερεί η εισαγωγή φαρμάκων κατά του κορονοϊού;

Ενώ οι κυβερνήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών ρίχνουν όλο το βάρος στον εμβολιασμό των πολιτών, ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας επισημαίνει τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει η εφαρμογή φαρμακευτικών αγωγών σε ασθενείς covid-19, προκειμένου να μειωθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, έως ότου επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω των εμβολίων. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2021, αναρωτιέται κανείς γιατί η συζήτηση περί φαρμάκων κατά της covid-19 δεν απασχολεί περισσότερο τη δημόσια σφαίρα και φυσικά… την κυβέρνηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
 
Ήταν Δευτέρα 9 Νοεμβρίου όταν o Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση κατεπείγουσας χορήγησης στο μονοκλονικό αντίσωμα μπαμλανιβιμάμπη της Eli Lilly & Co και έκτοτε το αμερικανικό κράτος έχει αγοράσει 800.000 δόσεις για να τις χορηγήσει σε ασθενείς. Έγκριση επίσης έχει λάβει και ο συνδυασμός δύο άλλων αντισωμάτων, της κασιριβιμάμπης και της ιμντεμιβάμπης, που έχει παρασκευάσει η εταιρία Regeneron. Είναι ο συνδυασμός φαρμάκων που είχε χορηγηθεί στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Φάρμακα που στηρίζονται στα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται πως έχουν έρθει στην Ελλάδα αλλά μόνο στο πλαίσιο των τελικών δοκιμών, εν όψει της πιθανής έγκρισής τους από τον ΕΜΑ. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι πέντε ελληνικά νοσοκομεία θα συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές και συγκεκριμένα στα «Σωτηρία» και «Αττικόν» στην Αττική, σα «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα.
 
Παράλληλες κινήσεις
 
Παράλληλα με αυτές τις κλινικές δοκιμές, επιστήμονες στο νοσοκομείο Παπανικολάου δουλεύουν πάνω στο εγχείρημα χορήγησης κυτταρικών προϊόντων από αναρρώσαντες δότες σε καινούριους νοσούντες. Το εγχείρημα είχε λάβει δημοσιότητα πριν μερικές εβδομάδες εξαιτίας της δυσκολίας των επιστημόνων να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχεια της έρευνας. Τα χρήματα ευτυχώς βρέθηκαν και οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους.
 
Πηγή από την επιστημονική κοινότητα μετέφερε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανό να αναδειχθεί η χρησιμότητα των φαρμάκων που ονομάζονται «χολινεργικοί αγωνιστές». Η χρησιμοποίηση αυτών των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της covid-19 στηρίζεται στην άποψη ότι λοίμωξη και σοβαρή νόσος δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
 
Γιατί δεν εισάγονται τα φάρμακα;
 
Με αυτά τα δεδομένα και ενώ η χώρα συνεχίζει να μετρά δεκάδες θανάτους καθημερινά, μοιάζει μάλλον εύλογη η απορία γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην εισαγωγή των φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η εμπλοκή της Ελλάδας σε ερευνητικό επίπεδο είναι θετική εξέλιξη, όμως υπάρχει αίσθηση ότι οι εξελίξεις όσον αφορά στα φάρμακα κατά της covid-19 θα έπρεπε να τρέχουν με γρηγορότερο ρυθμό.
 
Εφόσον η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας καθυστερεί σημαντικά για λόγους που σχετίζονται τόσο με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης όσο και με την πορεία του εμβολιασμού παγκοσμίως, δε θα έπρεπε να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας; Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχοντας αποφασίσει να ρίξουν όλο το βάρος στα εμβόλια, καθυστερούν την έγκριση των φαρμάκων υπό το φόβο σημαντικός αριθμός πολιτών να αποφύγει τον εμβολιασμό, επαναπαυόμενοι στην ύπαρξη θεραπείας.

Μοίρασε το άρθρο!