Αφορά και τον Δήμο Ωραιοκάστρου: Συναγερμός για πανδημία από σκαθάρι που τρώει τα δέντρα

SOS εκπέμπει ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά την εξάπλωσης του φυλλοφάγου εντόμου που έχει προσβάλει εκτός από το δάσος Σέιχ Σου και δέντρα φτελιάς στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και καταστροφές. Πριν λίγες μέρες οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με το δασαρχείο προχώρησαν στην κοπή κάποιων δέντρων μέσα στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη ενώ νέα αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου την Πέμπτη 15 Απριλίου.

Συνάντηση 8 δήμων και της πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή για την κατάσταση του Σέιχ Σου
Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη

Ρίχνει στη μάχη drones

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση, που έχει ως σκοπό την προστασία του αστικού πρασίνου σε μία από τις κεντρικότερες δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης, που έχει προσβληθεί από το φυλλοφάγο έντομο», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι η δράση αυτή υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Οι εφαρμογές στη δενδροστοιχία θα γίνουν με τη βοήθεια drones, τα οποία φέρουν βιολογικά σκευάσματα κατάλληλα για χρήση σε αστικές περιοχές, έπειτα από σχετική δωρεά που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη
Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη

Σχολιάζοντας στο ethnos.gr το περιβαλλοντικό πλήγμα που δέχεται η Θεσσαλονίκη  ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας τόνισε ότι είναι ευκαιρία να σχεδιάσουμε το δάσος του μέλλοντος. Το είχα πει και το ’97 όταν κάηκε το Σέιχ Σου και δεν εισακούστηκα. Το λέω και τώρα Το ποτήρι το βλέπουμε μισογεμάτο Θέλει διαρκή εγρήγορση. Προς το παρόν φαίνεται ότι είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση αλλά όπως με τον κορονοϊό έτσι και το Σέιχ Σου ζει τη δικιά του πανδημία. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να είμαστε παθητικοί αλλά να πάρουμε μέτρα ενεργούς διαχείρισης. 

Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη
ethnos.gr/ Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη

Ασπίδα 8 δήμων για την προστασία του δάσους

«Η Πυροσβεστική μέσα από το μόνιτορ θα βλέπει σε πραγματικό χρόνο πόσες δυνάμεις, ποιες και που βρίσκονται στο Σέιχ Σου προκειμένου να έχουμε καλύτερο συντονισμό και αντιμετώπιση μια πιθανής πυρκαγιάς. Θα παίζει υποστηρικτικό ρόλο την ώρα της κατάσβεσης και να προλάβει την εξάπλωση» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. Εκτός από την πυροσβεστική υπηρεσία, τερματικό του πληροφοριακού κέντρου θα εγκατασταθεί και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. 

Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη
Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη

Μοίρασε το άρθρο!