Αυτοί είναι οι «Πολίτες του Ράιχ» που σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Γερμανία και την Ευρώπη σχετικά με τις ακροδεξιές οργανώσεις, μετά τη διάλυση από τις αρχές των «Πολιτών του Ράιχ», που φαίνεται να σχεδίαζαν πραξικόπημα στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, οι αρχές της Γερμανίας πραγματοποίησαν επιδρομές σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα που ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger).

Από τους 25 άνδρες και γυναίκες που συνελήφθησαν, οι 24 ήταν από τη Γερμανία και ένας ύποπτος υποστηρικτής είναι από τη Ρωσία. Μία σύλληψη έγινε στην Αυστρία και μία στην Ιταλία ενώ υπάρχουν ακόμα 27 ύποπτοι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Οι συμμετέχοντες και η ταυτότητα της οργάνωσης

Στην οργάνωση συμμετείχε σύμφωνα με πληροφορίες και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής και έχει στην κατοχή της «πολλά πυροβόλα όπλα». 

Βέβαια, η ηγεσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) καταδίκασε «τέτοιες φιλοδοξίες», αναφερόμενη στα σχέδια της οργάνωσης και διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με τη δράση της ομάδας. 

«Ενημερωθήκαμε για το θέμα σήμερα, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, από τα ΜΜΕ. Καταδικάζουμε τέτοιες φιλοδοξίες και τις απορρίπτουμε ρητά. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους που συμμετέχουν και ζητούμε ταχεία και χωρίς κενά διαλεύκανση», έγραψαν πριν από λίγο στο Twitter οι συμπρόεδροι της ΑfD Τίμο Χρουπάλα και Αλίς Βάιντελ.

Μεταξύ των συλληφθέντων και των υπόπτων βρίσκονται ακόμη ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, πρώην στρατιώτες και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK.

Ιδιαίτερο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει η οργάνωση συνωμοσιολογίας QAnon, η οποία παρακίνησε τον Ιανουάριο του 2021 τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οργάνωση σχεδίαζε ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 ένοπλη επίθεση στην Bundestag και συλλήψεις πολιτικών, με στόχο να προκληθεί εκτεταμένη αναταραχή στη χώρα και τελικά «ανατροπή» του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κομβικός φαίνεται ο ρόλος ενός «κεντρικού συμβουλίου» που συνεδρίαζε σε τακτική βάση από τον Νοέμβριο του 2021 με βασικά θέματα τον «συντονισμό» ενεργειών ανατροπής του πολιτεύματος και δημιουργίας νέων κρατικών δομών, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

 Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Εισαγγελίας, τα μέλη της οργάνωσης συνδέονται με «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της δημοκρατίας στη Γερμανία, γι’ αυτό και σχεδίαζαν βίαιη αλλαγή του συστήματος. Γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νεκροί, αλλά αποδέχονται αυτό το σενάριο ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη των στόχων τους».

Οι «Πολίτες του Ράιχ» αρνούνται την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ως νόμιμο και κυρίαρχο κράτος. Οι ιδεολογίες που εκπροσωπούνται από τον λεγόμενο «Reichsbürger» περιλαμβάνουν την απόρριψη της δημοκρατίας, ιδεολογικά στοιχεία του μοναρχισμού, τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, τον αντισημιτισμό αλλά και την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Επίσης, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ετοιμάζονταν για την «Ημέρα Χ», η οποία φαίνεται πως θα ήταν η μέρα όπου θα εξεγείρονταν. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) περισσότερα από 20.000 άτομα συμμετέχουν στην ομάδα. Από αυτούς, περίπου 1.000 άτομα θεωρούνται ακροδεξιοί εξτρεμιστές.

Συγκέντρωση όπλων και ο νέος «επικεφαλής»

Οι αρχές ωστόσο πρέπει ακόμη να διευκρινίσουν αν οι «Πολίτες του Ράιχ» προετοίμαζαν πράγματι μια «εξαιρετικά προδοτική ενέργεια», επισημαίνεται στο πόρισμα. Η ομάδα πάντως θεωρείται ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν «σκιώδη» στρατό σαν πολιτοφυλακή σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της.

Επίσης, σε εξέλιξη βρισκόταν και μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ πραγματοποιούνταν ασκήσεις σκοποβολής για τα μέλη. Οι αρχές ασφαλείας κάνουν επίσης λόγο για ένα «ασυνήθιστα μεγάλο» χρηματικό ποσό που είχε στην κατοχή της η οργάνωση.

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης επρόκειτο να τοποθετηθεί ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος, ο οποίος θα επεδίωκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Είχε ήδη μάλιστα επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές, μέσω της συντρόφου του, της Βιτάλια Μπ., 39 ετών, ωστόσο η ρωσική πλευρά διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση. Συγκεκριμένα, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «απορρίπτει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία», μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με την «Tagesspiegel».

Ο «στρατιωτικός βραχίονας» των «Πολιτών του Ράιχ» οργανωνόταν γύρω από τον Ρούντιγκερ φον Π., ο οποίος προσπαθούσε να στρατολογήσει μεταξύ άλλων αστυνομικούς και στρατιώτες.

Μοίρασε το άρθρο!