Αυτές είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και πόσα ξοδεύει

1,822 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως για το 2018. Σύμφωνα με το SIPRI, το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, οι εν λόγω δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ιδιαίτερα αυξητική τάση καταγράφεται στις ΗΠΑ. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των κρατών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Το ποσό που ξοδεύτηκε το 2018 στην Αμερική ανέρχεται σχεδόν στο ίδιο το οποίο δαπάνησαν οι χώρες που βρίσκονται στις επόμενες 8 θέσεις στη λίστα συνολικά.

 

«Η αύξηση κατά 4,6% είναι η πρώτη αύξηση στις ΗΠΑ εδώ και επτά χρόνια» επισημαίνει ο διευθυντής της έρευνας Ναν Τιάν.

«Φαινομενική» η μείωση των δαπανών στη Ρωσία

Η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Γερμανία συγκαταλέγονται στις δέκα χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες παγκοσμίως. Και η Γερμανία αύξησε τις δαπάνες της. Επιπλέον μέχρι το 2025 η γερμανική κυβέρνηση θέλει να τις αυξήσει από το 1,2% στο 1,5% του ΑΕΠ.

Αύξηση των δαπανών στην Τουρκία

Την ίδια ώρα και η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει σημαντικά στον στρατό της. Την τελευταία χρονιά οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24% και κατατάσσουν τη χώρα στη 15η θέση παγκοσμίως. Το σχόλιο του Ναν Τιάν: «Η Τουρκία επεκτείνει την στρατιωτική της επίθεση σε κουρδικές ομάδες στη Συρία. Και αυτό κοστίζει πάρα πολλά χρήματα».

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση της λίστας του SIPRI με 5,2 δισ. δολάρια σε αμυντικές δαπάνες για το 2018. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται ότι στην έκθεση του Ινστιτούτου δεν λαμβάνονται υπόψη μυστικές συμφωνίες. Τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά φανερές πηγές και επίσημα στοιχεία. Έτσι το πραγματικό ποσό των αμυντικών δαπανών υπολογίζεται ότι είναι υψηλότερο απ’ ό,τι τα 1,822 τρις δολάρια που προκύπτουν από τους υπολογισμούς του SIPRI.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοίρασε το άρθρο!