Αστέριος Γαβότσης: Η αλήθεια για το πράσινο σημείο δείχνει και την άγνοια του Π.Τσακίρη

Η αλήθεια για το πράσινο σημείο

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε στις αρχές Νοεμβρίου 2018 σε συνάντηση του Αντιπερειφεριάρχη κ. Κ.Γιουτίκα από τους Δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία πράσινων σημείων ενόψει πρόσκλησης χρηματοδότησης και επιπρόσθετα έθεσε το θέμα της νομιμοποίησης των χώρων προσωρινής αποθήκευσης. Τότε εγώ αφού ενημερώθηκα έδωσα γραπτή εντολή στον Γενικό Γραμματέα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα (ημερομηνία λήξης 28/2/2019) .

Τούτο εν γνώσει μου πως ήταν απαιτητικό δεδομένου ότι απαιτούμενο για την υποβολή ήταν και η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η ύπαρξη μελετών κατασκευής. Όσοι γνωρίζουν από διαδικασίες ανάθεσης εκπόνησης μελετών των Δήμων με κατανοούν πλήρως. Ως παράλληλο βήμα ανέθεσα απευθείας υπηρεσίες συμβούλου για την προετοιμασία των σχετικών μελετών -μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού (ποσού 5.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Η ανάθεση έγινε με όρους εμπειρίας του συμβούλου – είχε εκπονήσει και τις διαδικασίες στο Δήμο Παύλου Μελά. Διαδικασίες αναμόρφωσης, διαδικασίες ανάθεσης υπηρεσιών – όσοι γνωρίζουν χρόνους στους Δήμου πάλι θα με κατανοήσουν.

Βέβαια και η ίδια η διαδικασία της εξασφάλισης άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι χρονοβόρα διότι εμπλέκονται σε αυτήν οκτώ υπηρεσίες – αρχαιολογία, εφορείες, δασαρχείο κλπ. Παρ΄όλα αυτά, παρ΄όλες τις πρωτοφανείς συνθήκες κακοκαιρίας στις αρχές του 2019 είχαμε καταφέρει έως τα μέσα Φεβρουαρίου να έχει συνταχθεί η σχετική τεχνική έκθεση, είχαμε τα τοπογραφικά , είχαμε τη σύμφωνη γνώμη 8 υπηρεσιών. Τότε υποβάλαμε ως Δήμος αίτηση στην Περιφέρεια για έκδοση Περιβαλλοντικής αδειοδότησης . Και ασκήσαμε και πίεση για την ταχύτατη έκδοσης της. Το δυστύχημα ήταν πως τότε άλλαξε η νομοθεσία και υπήρχε μια διχογνωμία μεταξύ αποκεντρωμένης διοίκησης και Περιφέρειας ποιος φορέας αδειοδοτεί. Η καθυστέρηση αυτή μας σταμάτησε και τότε ήταν φανερό ότι δεν προλαβαίναμε τις προθεσμίες 28/2/2019 για υποβολή φακέλου χρηματοδότησης.

Παρ΄όλα αυτά και γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει νέα προκήρυξη ΕΣΠΑ ζήτησα να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάθεση των σχετικών μελετών και να παρακολουθείτε στενά το θέμα της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Στις 22 Μάιου 2019 είχαμε την απόφαση της Περιφέρειας για Υπαγωγή σε Πρότυπες περιβαλλοντικές μελέτες του έργου Κατασκευή του Πράσινου Σημείου. Στις 22 Μάιου2019. Είχαμε έτοιμα τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης. Στις 2 Ιουνίου 2019 στις Δημοτικές Εκλογές ο λαός αποφάσισε και επέλεξε άλλο σχήμα να επιταχύνει τα πράγματα του Δήμου. Για λόγους που έχω εξηγήσει αναλυτικά παραιτήθηκα από το αξίωμα μου την επόμενη ημέρα. Από εκείνη την ημέρα έως σήμερα , ένα χρόνο μετά δηλαδή τι έχει προχωρήσει για το Πράσινο Σημείο; Πράγματι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η διοίκηση μου σε 3 μήνες,  σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον κατάφερε να έχει τοπογραφικά, επαφή με 8 φορείς, τεχνική έκθεση, τεύχη δημοπράτησης έτοιμα προς υπογραφή . Η διοίκηση Τσακίρη σε ένα χρόνο τι κατάφερε; Όχι μόνο απολύτως τίποτα, αλλά κυρίως φάνηκε η άγνοια της για το συγκεκριμένο θέμα σε όλο το μεγαλείο της, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ρίχνοντας μάλιστα και την ευθύνη στις υπηρεσίες του δήμου.

 

Μοίρασε το άρθρο!