Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου με την απαγόρευση του καπνίσματος. Ποια χώρα έχει τον αυστηρότερο νόμο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την απαγόρευση του καπνίσματος και στους αξωτερικούς χώρουςτης εστίασης, σε στάσεις λεωφορείων, ζωολογικούς κήπους και άλλους παρόμοιους χώρους. Τα σχέδια της Κομισιόν να περιλαμβάνουν και τα προϊόντα χωρίς νικοτίνη, τύπου IQOS, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euronews.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση των υφιστάμενων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης που διέρρευσε στο γνωστό πρακτορείο.
Το σχέδιο πρόκειται να εγκριθεί από την ερχόμενη Τρίτη, και θα επεκτείνονται οι κατευθυντήριες γραμμές που είχαν θεσπιστεί το 2009 και αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το Euronews υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο θα έχει αλλαγές μέχρι να ψηφιστεί, ωστόσο επιδιώκει να απαγορεύσει από όλους τους δημόσιους χώρους τσιγάρα, προϊόντα χωρίς νικοτίνη, ηλεκτρονικά τσιγάρα και όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία και από τα νέα προϊόντα καπνού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν θα είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη, αλλά θα παρέχουν ένα πλαίσιο ως μέρος ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Απαγόρευση καπνίσματος: Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στην ΕΕ σήμερα, αρκετές χώρες έχουν αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν «πολύ καλή» συμμόρφωση με τους αντικαπνιστικούς νόμους, όπως σχολιάζει το BBC. Αντίθετα, η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σερβία δεν τηρούν σε μεγάλο βαθμό τους νόμους για το κάπνισμα και δεν απαγορεύουν το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους.
Νόμος στη Νέα Ζηλανδία απαγόρευε στους νέους να αγοράσουν τσιγάρα για όλη τους τη ζωή
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ήθελε να έχει μια σαρωτική καταστολή του καπνίσματος και εισήγαγε έναν νόμο που έλεγε ότι όποιος γεννήθηκε μετά το 2008 δεν θα μπορεί να αγοράσει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Περιόρισε επίσης τα σημεία πώλησης προϊόντων καπνού. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2023 προχώρησε στην κατάργηση του νόμου λέγοντας ότι θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών.
Η χώρα με τους αυστηρότερους νόμους σε όλο τον κόσμο
Αλλά και άλλες χώρες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορούν μεγαλώσουν «γενιές χωρίς τσιγάρο».
Το Μεξικό έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής απαγόρευσης σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως παραλίες, πάρκα και ξενοδοχεία.
Μια από τις μεγαλύτερες πολιτείες της Αυστραλίας, το Κουίνσλαντ, έχει δημιουργήσει αρκετούς δημόσιους χώρους που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.
Ο Καναδάς ελπίζει να μειώσει τη χρήση προϊόντων καπνού σε λιγότερο από 5% έως το 2035 και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να τυπώνονται μεμονωμένα στα τσιγάρα.
Στην Ουρουγουάη οι καπνιστές ενθάρρυναν την απαγόρευση
Αλλά και στη Νότια Αμερική, κάθε χώρα επιβάλλει πλέον αντικαπνιστικούς νόμους. Αξιοσημείωτο είναι πως το 2006, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στην περιοχή που απαγόρευσε το κάπνισμα, θεσπίζοντας την απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας. Μάλιστα, ο νόμος υποστηρίχθηκε από το 80% των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των καπνιστών της χώρας.
Η Βρετανία ανοίγει τον δρόμο – Τι αλλαγές ανακοίνωσε ο Κιρ Στάρμερ
Στα τέλη Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως θέλει να λάβει νέα μέτρα στη μάχη κατά του καπνίσματος, τα οποία προβλέπουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των γηπέδων ποδοσφαίρου.
Ο Κιρ Στάρμερ είπε τον Ιούλιο ότι θα συνεχίσει την άκρως φιλόδοξη πολιτική της μάχης κατά του καπνίσματος του προκατόχου του Ρίσι Σούνακ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στους νέους κάτω των 15 ετών είναι παράνομο σήμερα να πωλούνται τσιγάρα.
Οπως έγραφε η Sun, η κυβέρνηση θέλει επίσης να απαγορεύσει το κάπνισμα σε πολλούς δημόσιους χώρους. Βάσει αυτού του σχεδίου, δεν θα είναι πλέον δυνατόν να ανάβει κανείς τσιγάρο έξω από τις παμπ και τα μπαρ, στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και έξω από τα νυχτερινά κέντρα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και στα πεζοδρόμια κοντά στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, σε πάρκα και αλλού.
«Θα λάβουμε αποφάσεις σε αυτό το θέμα, περαιτέρω λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν», δήλωσε ο ίδιος. «Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Πρόκειται για θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν, ένα τεράστιο φορτίο για το NHS (το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας) και σίγουρα ένα βάρος για τον φορολογούμενο», πρόσθεσ