Αν μετά το εμβόλιο πονάτε σε αυτά τα 3 μέρη του σώματος καλέστε τον γιατρό σας

Yπάρχουν μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σίγουρα έχετε ακούσει ότι θα πρέπει να τις περιμένετε μετά από τον εμβολιασμό για την COVID-19.

Τώρα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν ότι ο πόνος σε τρία συγκεκριμένα σημεία στο σώμα θα μπορούσε να σημαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Κορονοϊός: Εάν αισθανθείτε πόνο στο πόδι, στην κοιλιά ή στο κεφάλι, καλέστε τον γιατρό σας

Στις 13 Απριλίου, το CDC και η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση που επισήμαινε τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός τύπου θρόμβου αίματος που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) μετά την λήψη του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η ιστοσελίδα του CDC έχει πλέον ενημερωθεί ώστε να περιλαμβάνει συμπτώματα της CVST που πρέπει να γνωρίζετε. «Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο J&J/Janssen COVID-19 τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και εμφανίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης«, προειδοποιεί το CDC.

Αν και αυτή η αντίδραση φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια. Άλλα συμπτώματα της CVST που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • θολή όραση
  • λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης
  • απώλεια ελέγχου της κίνησης σε μέρος του σώματος και
  • επιληπτικές κρίσεις

Η άμεση αντιμετώπιση της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ανάρρωση.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με τις φυσιολογικές παρενέργειες του εμβολίου

Αν και είναι σημαντικό να “ακούτε” το σώμα σας και να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα συμπτώματα της CVST αλληλεπικαλύπτονται με γενικές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19.

Πηγές: iatropedia.gr

Μοίρασε το άρθρο!