Αν κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα, μειώνετε την πιθανότητα Αλτσχάιμερ

Oρισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στο να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή για πολλά χρόνια.

Τα “κακά” βακτήρια του στόματος μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των “πρωτεϊνών πλάκας” στον εγκέφαλο

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές από το Κολλέγιο Οδοντιατρικής της Νέας Υόρκης και το Weill Cornell Medicine και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, συμμετείχαν 48 ηλικιωμένοι ηλικίας άνω των 65 ετών. Κανείς από αυτούς δεν είχε σημάδια Αλτσχάιμερ, μετά από ανάλυση στοματικών επιχρισμάτων και δειγμάτων εγκεφαλονωτιαίου υγρού, που έκαναν οι ερευνητές. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα επίπεδα τόσο των κακών όσο και των καλών στοματικών μικροβίων σε κάθε ασθενή.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υψηλότερα επίπεδα καλών βακτηρίων στο στόμα τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα αμυλοειδών στο νωτιαίο υγρό. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα αμυλοειδή είναι η πρωτεΐνη που μπορεί να συσσωρευτεί στο νευρικό σύστημα, σχηματίζοντας πλάκες που μπορούν να επηρεάσουν τα νευρικά σήματα. Αυτό τελικά οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και άνοια.

Η ανισορροπία καλών/κακών βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, η οποία πιθανώς επηρεάζει τα επίπεδα αμυλοειδών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα υψηλότερο επίπεδο καλών βακτηρίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας και στο στόμα.

 «Απ’ όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της ανισορροπίας των βακτηρίων στο στόμα και ενός βιοδείκτη εγκεφαλονωτιαίου υγρού για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε γνωστικά φυσιολογικούς ηλικιωμένους ενήλικες. Το στόμα φιλοξενεί αμφότερα τα επιβλαβή βακτήρια που προάγουν τη φλεγμονή και τα υγιή, προστατευτικά βακτήρια. Διαπιστώσαμε ότι η παρουσία αμυλοειδούς στον εγκέφαλο συσχετίστηκε με αυξημένα επιβλαβή και μειωμένα καλά βακτήρια”, πρόσθεσε η ίδια.

Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την στοματική υγιεινή και με άλλα σημαντικά θέματα υγείας

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια έρευνα συνδέει το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με τη γενική υγεία εντός ατόμου. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Periodontology, ερευνητές από τη Σχολή Οδοντιατρικής Ιατρικής του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν μαγνητικές και αξονικές σαρώσεις από 304 συμμετέχοντες για τη μέτρηση της φλεγμονής στις αρτηρίες και τα ούλα κάθε ασθενούς.

πηγή: iatropedia.gr

Μοίρασε το άρθρο!