Αντικαπνιστικός: “Φρένο” στις Λέσχες Καπνιστών επιχειρεί να βάλει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Την αντίδραση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προκάλεσαν δημοσιεύματα για τις “Λέσχες Καπνιστών”.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιχειρεί να βάλει “φρένο” σε όσους επιδιώκουν να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν “Λέσχες Καπνιστών”, προειδοποιώντας ότι θα διενεργούνται κατά προτεραιότητα έλεγχοι όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης, ακόμη και λειτουργίας τους.

 

Ενδεικτικά, τις προηγούμενες ημέρες, δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας στη Λάρισα ανέφερε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσει μία τέτοια λέσχη, σε καφενείο της περιοχής, όπου θα υπάρχει ένας αυτόνομος χώρος για τους καπνιστές.

Όπως εξήγησε στο larissanet.gr η Έφη Λακμέτα, δικηγόρος Λάρισας και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε την μετατροπή τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

“Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό”, αναφέρει η κα Λακμέτα.

Δηλαδή, μπορεί να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός ιδιωτικού χώρου, ο οποίος θα είναι εντελώς απομονωμένος, με δική του είσοδο και θα εξυπηρετεί τους καπνιστές. Σε αυτόν τον χώρο δεν θα έχει πρόσβαση κανείς άλλος εκτός από τα μέλη της λέσχης. Προκειμένου αυτό να συμβεί, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, δηλαδή στα μέλη της καπνιστικής λέσχης, όπως εξήγησε.

Μοίρασε το άρθρο!