αντιΘΕΣΕΙΣ: Που να ήξερες πόσο σπουδαίο ήταν το «μια από τα ίδια» όταν σε ρωτούσαν «πώς είσαι;»

Πέρασαν λίγα δεύτερα του λεπτού μετά το πέρας της ημέρας για να σκεφτεί αυτό το δόλιο το μυαλό την επόμενη μέρα. 
Και πως να συνηθίσεις, όταν ήδη «μιζέριαζες» για την ηρεμία της καθημερινότητας.

Όταν σε κάθε ερώτηση «πώς είσαι;» απαντούσες μια από τα ίδια.
Και που να ήξερες πόσο σπουδαίο ήταν τελικά το «μια από τα ίδια».
Έτσι είναι ο άνθρωπος ανικανοποίητος, μίζερος, αχάριστος. 
Τελικά η φύση εκδικείται, όσο καταστρέφεις, δε χτίζεις, νόμος. 
Κι όταν ο Εφιάλτης τελικά θα προδώσει, τι να σου κάνει ο κάθε Λεωνίδας με τους τριακόσιους, με στηθοσκόπια, αντί για λόγχες, να παλεύει άνισα και άδικα με κορώνες και αυτοκράτορες. 
Ας μη χάσουμε αυτή τη μάχη, γυρισμό δε θα έχει, μη θρηνήσουμε ποτέ ότι μας χάρισε η ζωή κι ας φανούμε για μια φορά ευγνώμονες που αναπνέουμε. 
Η επόμενη μέρα έφτασε και ας ευχηθούμε να είναι «μια από τα ίδια»….

Χωρίς αμφιβολία η σημερινή πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία, μάλλον άγνωστη αλλά και ακατανόητη για τους περισσότερους ανθρώπους. Το αίσθημα μίας αόρατης απειλής που πλανάται γύρω μας, σε συνδυασμό με τις εικόνες και τις ειδήσεις που καθημερινά φθάνουν από γείτονες και μακρινές χώρες, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο μέσα στο οποίο κυριαρχεί ο φόβος, το άγχος, η αβεβαιότητα, και η ασάφεια.

Η πανδημία – αλλά και κάθε κατάσταση κρίσης – μας φέρνει αντιμέτωπους με την έπαρση του ανθρώπινου είδους, μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε πως ίσως τελικά δεν είμαστε οι κυρίαρχοι της φύσης, ότι ίσως η επιστήμη δεν είναι πάντα σε θέση να δώσει άμεσες απαντήσεις και μάλιστα σωστές, πως ίσως είμαστε κάπως μικρότεροι και πιο ανίσχυροι σε σχέση με ότι πιστεύαμε.

Η νέα, έστω και προσωρινή, συνθήκη μας καλεί σε νέους τρόπους λειτουργίας, στην ανάγκη να γίνουμε δημιουργικοί και επινοητικοί στην νέα μας ρουτίνα, να εφεύρουμε τρόπους εκεί που μέχρι χθες δεν υπήρχαν. Δεν είναι όμως μόνο οι ενήλικοι. Η διατάραξη της καθημερινής ρουτίνας ενδεχομένως να αποδιοργανώσει τα παιδιά και τους εφήβους σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το χάπι της οικονομικής καταστροφής και των ερειπίων της οικονομίας, να μην είναι το ”ίσωμα, πάνω στο οποίο θα ξαναχτίσουν ότι θέλουν, και εξυπηρετώντας αυτούς που θέλουν. Η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος. Η κάμψη θα είναι ξαφνική και απότομη. Το κοινωνικό τοπίο θα είναι διαφορετικό. Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε γι αυτό.

Είναι αλήθεια ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι και η στέρηση της ανθρώπινης ζωντανής επαφής, μαλάκωσε, οδήγησε σε «ταπείνωση» τους περισσότερους, μας έκανε λιγότερο δογματικούς και απόλυτους. Καταλαβαίνουμε ότι κοινό το δέος, κοινή η μοίρα που δεν επιτρέπουν ανόητους εγωισμούς και διακίνηση «απόλυτης αλήθειας».

Σε έναν πόλεμο δεν αρκούν οι βαρύγδουποι βερμπαλισμοί. Χρειαζόμαστε ηγέτες που να αντιλαμβάνονται την οικονομία και την γεωπολιτική. Η αστάθεια του κοροναϊού θα επηρεάσει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την γεωπολιτική ισχύ. Η Κίνα η πρώτη πληγείσα έδωσε την μάχη μόνη, αλλά φαίνεται να αντιλαμβάνεται τι ευκαιρία της προσφέρεται για την παραγωγή της και για την επιρροή της.  Η Ευρώπη αν δεν δράσει τώρα θα χάσει κάθε επιχείρημα για όσους υπερασπίζονται το προδομένο πολλές φορές  όραμα της.

 

Μοίρασε το άρθρο!