Ανθίζει η αγορά εξοχικών: Οι τιμές πώλησης σε όλη την Ελλάδα – Οι πιο ακριβές περιοχές

Η τιμή των εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας κατέγραψε ανοδική πορεία κατά τους πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI από το Spitogatos.

Η έρευνα του Spitogatos αναδεικνύει ότι οι περιοχές κοντά στην Αθήνα συχνά αποτελούν προτιμητέα επιλογή για αγορά εξοχικού λόγω της εύκολης πρόσβασης που παρέχουν στους κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Η αγορά εξοχικών κατοικιών κοντά στην Αθήνα παρουσιάζει μια ποικιλία επιλογών για τους ενδιαφερόμενους. Η πλούσια ακτογραμμή της Αττικής και οι κοντινές νησιωτικές περιοχές συνήθως αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς. Κατά τους πρώτους μήνες του 2024, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών εντοπίζονται σε περιοχές όπως οι Σπέτσες, η Σαρωνίδα, ο Πόρος, η Ανάβυσσος, η Ραφήνα και η Αίγινα.

σπιτια προσ πωληση, σπιτια, πωληση

Από την άλλη πλευρά του φάσματος, μερικές από τις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα περιλαμβάνουν τον Μαραθώνα, την Αρτέμιδα, τον Κάλαμο και την Ερέτρια στην Εύβοια. Σημαντικές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών καταγράφηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2024 σε περιοχές όπως η Ανάβυσσος (16,7%), η Σαρωνίδα (16,4%), η Αρτέμιδα (17,0%) και η Αίγινα (13,8%).

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, περιοχές όπως η Ανατολική Μάνη, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, καθώς και τα Σύβοτα και η Μεθώνη στη Μεσσηνία, κατατάσσονται ανάμεσα στις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών. Αντίστοιχα, η Ακράτα, η Αγριά και οι Μηλιές στη Μαγνησία, μαζί με τη Ζαχάρω στην Ηλεία, εμφανίζονται ως μία επιλογή για εξοχική κατοικία σε πιο οικονομικές περιοχές.

σπιτια προσ πωληση, σπιτια, πωληση, εξοχικα αγορα

Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατά τους πρώτους μήνες του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με κορυφαίες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Ανατολική Μάνη (54,4%), τη Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και τη Ναύπακτο (28,0%).

Μειώθηκε η εγχώρια ζήτηση για αγορά σπιτιού

Η ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στην Ελλάδα εμφάνισε διαφορετικές τάσεις μεταξύ εγχώριας και διεθνούς αγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 4,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, ενώ σημειώθηκε αύξηση της διεθνούς ζήτησης κατά 11,8%.

Οι περιοχές που ξεχωρίζουν για τους Έλληνες υποψήφιους αγοραστές είναι τα Προάστια της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και Βόρεια Προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στα Προάστια της Θεσσαλονίκης επικρατεί η ζήτηση για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Στο κέντρο της Αθήνας και τα Νότια Προάστια, οι δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα στούντιο. Τέλος, στα Βόρεια Προάστια, οι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και μεζονέτες.

Στον τομέα της διεθνούς ζήτησης, οι περιοχές που ξεχωρίζουν για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα Νότια Προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας, οι υποψήφιοι αγοραστές κατά κύριο λόγο προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο.

σπιτια προσ πωληση, σπιτια, πωληση

Η Χαλκιδική αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ξένους αγοραστές. Οι περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στη Χαλκιδική προέρχονται από τη Γερμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές εκδηλώνουν προτίμηση για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες.

Όσον αφορά τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών. Οι δημοφιλέστερες κατηγορίες κατοικιών στα Νότια Προάστια είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες.

Μοίρασε το άρθρο!