Ανατροπή στον φόρο ακινήτων

newego_LARGE_t_1101_54514109_type13145

08/03/2016

Ανατροπές στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή ενός φόρου ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους μιρκοιδιοκτήτες στους έχοντες μεγάλη περιουσία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι από όλη την Ελλάδα θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές και θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο όριο.

Οι αντικειμενικές αξίες για τις περιοχές με τιμή ζώνη πάνω από 650 ευρώ/τμ έως 3.900 ευρώ/τμ. Μειώθηκαν κατά 4% έως 19%. Η μείωση των αντικειμενικών τιμών οδηγεί αυτομάτως και σε μείωση του φόρου ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, με δεδομένο ότι και φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

«Εκτιμώ ότι αυτό τον φόρο δεν θα προλάβουμε να τον βγάλουμε με τις νέες πραγματικές αξίες, θα υπολογιστεί πιθανότατα με τις αντικειμενικές που ισχύουν» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. Δηλαδή θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015.

Για να επιτευχθεί όμως ο δημοσιονομικός στόχος και να εξασφαλιστούν και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

Πηγή: Ημερησία

Μοίρασε το άρθρο!