Ανατροπές στην Παιδεία: Συγχωνεύσεις στα Πανεπιστήμια και ψηφιακό απολυτήριο – Τι αλλάζει στο Γυμνάσιο

2d1528392c4c8813c3ff6c232ea564c8_xl

Οι μαθητές του γυμνασίου μπορούν να προαχθούν και να πάρουν απολυτήριο από τη βασική, υποχρεωτική εννεαετή εκπαίδευση της χώρας μας με 5, 6, 7 σε βασικά μαθήματα, όπως η Ελληνική Γλώσσα, η Ιστορία, τα Μαθηματικά και η Φυσική.

Ειδικότερα, με βάση τις αλλαγές στο γυμνάσιο που ανακοινώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είχε σταλεί στα σχολεία εγκύκλιος που στο θέμα της προαγωγής και απόλυσης των μαθητών όριζε τα εξής: «Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης:

• Οταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 10.

• Ή όταν έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης σε καθένα από τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (ομάδα Α΄) τουλάχιστον 8 και έχει συνολικό μέσον όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 12».

Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, την ομάδα Α΄ αποτελούν η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (κοινή εξέταση της Γλωσσικής Διδασκαλίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Ιστορία, τα μόνα μαθήματα στα οποία οι μαθητές θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Εως και τον Ιούνιο του 2016 εξετάζονταν σε όλα τα μαθήματα. Αρα, με την απόφαση του υπουργού Νίκου Φίλη μειώνονται ο εξεταστικός φόρτος στο τέλος της χρονιάς, το άγχος και ίσως το φροντιστήριο που απαιτείται για κάποιους μαθητές.

Με τη χθεσινή εγκύκλιο ο πήχυς χαμηλώνει, αφού δεν απαιτείται ούτε καν 8 για τα βασικά μαθήματα.

Ιδού τι λέει εγκύκλιος: «Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης:

• Οταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 10.

• Ή όταν έχει γενικό μέσον όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 13». Βεβαίως, ο μέσος όρος που απαιτείται για την προαγωγή και την απόλυση αυξάνεται σε 13 από 12, εάν ένας μαθητής έχει βαθμολογηθεί σε κάποια μαθήματα κάτω από 10. Ωστόσο, σύμφωνα με μέλη της ΟΛΜΕ, από την εμπειρία προκύπτει ότι η χθεσινή απόφαση διευκολύνει τους μαθητές, αφού μπορεί να βαθμολογηθούν με 5, 6 ή 7 στα βασικά μαθήματα, αλλά μπορεί να βγάλουν τελικό μέσον όρο 13 ευνοούμενοι από τα υπόλοιπα, σχετικά εύκολα μαθήματα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τα μαθήματα της ομάδας Β΄ (Αρχαία Ελληνικά, Θρησκευτικά, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία-Γεωγραφία, Αγγλικά, δεύτερη ξένη γλώσσα, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Οικιακή Οικονομία), στα οποία οι μαθητές θα εξετάζονται με διαγωνίσματα ή εργασίες κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και τα μαθήματα της ομάδας Γ΄ (Τέχνες, Μουσική, Γυμναστική), στα οποία οι μαθητές δεν θα εξετάζονται καθόλου.

Παράλληλα, αλλαγές στο Λύκειο και στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αναμένονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με ψηφιακό απολυτήριο, κατάργηση των τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εισαγωγικό έτος στις σχολές. Χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστα Γαβρόγλου να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συζήτηση στη Βουλή της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον ”Ελεύθερο Τύπο”, αν και το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για αλλαγές, οι διαρροές από τις επιτροπές διαλόγου αφθονούν: διετές Λύκειο με τράπεζα θεμάτων, νέα εξεταζόμενα μαθήματα, εθνικό απολυτήριο και πλήρης αλλαγή της διάρθρωσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι μερικές από αυτές.

Ψηφιακό απολυτήριο

Πανελλαδικές για εθνικό απολυτήριο ακόμα και με ηλεκτρονική μορφή εξετάζονται αυτή την περίοδο από την επιτροπή διαλόγου για την Παιδεία.

Το εθνικό απολυτήριο, που στοχεύει στην αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει διχάσει καθώς η εξασφάλιση της εγκυρότητάς του εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

«Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η διαδικασία που ακολουθείται και σήμερα για τις Πανελλαδικές δεν θα αποφευχθεί, αντίθετα θα διατηρηθεί», σημειώνει στον ”Ελεύθερο Τύπο” ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία κ. Αντώνης Λιάκος και συνεχίζει: «Η βαθμολόγηση του απολυτηρίου θα πρέπει να γίνει κεντρικά, ώστε να επιτευχθεί η διαφάνεια, όπως ακριβώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στις εισαγωγικές εξετάσεις. Για το μέλλον όμως υπάρχει σειρά προτάσεων που αφορά την ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας στο σχολείο. Οι μαθητές θα μπορούν να κάθονται μπροστά από τον υπολογιστή και να εξετάζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η βαθμολόγηση μπορεί να γίνει αυτόματα, εντός πέντε λεπτών από τον υπολογιστή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που από το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζονται σε νέου τύπου εξετάσεις με ψηφιακή μορφή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει νομοσχέδιο που αφορά το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, με στόχο τη θέσπιση της ηλεκτρονικής εξέτασης. Εργαλεία γι’ αυτό θα είναι ο υπολογιστής, τα ακουστικά, τράπεζα θεμάτων και αυτόματη αξιολόγηση όπου είναι δυνατόν.

πηγή thestival

Μοίρασε το άρθρο!