Αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια και οι ελπίδες για αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη

Αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια και οι ελπίδες για αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη μετά την επίσκεψη του νέου προέδρου, Άρη Ξενόφου. Ποιες εκτάσεις «βλέπουν» στο ΤΑΙΠΕΔ, τι λένε οι δήμαρχοι στην ThessNews και η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών για τα «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, όπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκε και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου στην περιοχή που έχουν περιέλθει στο Ταμείο για ανάπτυξη και αξιοποίηση, όπως η μαρίνα Καλαμαριάς και τα ακίνητα στην περιοχή Μίκρας–Περαίας, όπως και τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ.

Γεύμα γνωριμίας

Ο κ. Ξενόφος είχε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ένα γεύμα γνωριμίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου εκτός του ιδίου και δύο συμβούλων του παρευρέθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Η συνάντηση είχε έναν διερευνητικό χαρακτήρα, πέραν της πρώτης επαφής της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και δεν υπήρξε κάποια εκτενής συζήτηση. Στις επαφές που έγιναν αντηλλάγησαν απόψεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να ακούν τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των δημάρχων για τα ακίνητα στην ακτίνα περιοχής του Αεροδρομίου.

Την επόμενη μέρα και πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Ξενόφος επισκέφθηκε τα σχετικά ακίνητα, ενώ είχε και συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Θανάση Σαββάκη, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκο Ευθυμιάδη.
Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό και το πλάνο του Ταμείου για την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και άκουσε τις σχετικές απόψεις και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων.

Το κάμπινγκ στην Αγ. Τριάδα

Ένα από τα προς αξιοποίηση ακίνητα που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ είναι η έκταση του πρώην κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού. Το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί την αξιοποίηση της παραθαλάσσιας έκτασης, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσής της.

«Η Αγία Τριάδα είναι μια μικρή παραλιακή πόλη στη Βόρεια Ελλάδα, στα νοτιοανατολικά παράλια του Θερμαϊκού, σε απόσταση 24 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 14 χλμ. από τον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» και 62χλμ. από τη χερσόνησο της Κασσάνδρας της Χαλκιδικής. Διαθέτει μεγάλη αμμώδη παραλία, ενώ είναι προικισμένη με εξαιρετική φυσική ομορφιά» αναφέρει μεταξύ άλλων στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ .

Η έκταση του Ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 123.793 τμ. Αποτελεί παραθαλάσσια έκταση με μεγάλο παραλιακό μέτωπο και έχει άμεση πρόσβαση στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιές εγκαταστάσεις και διαμορφώσεις camping. Ενδεχόμενο σενάριο αξιοποίησης του ακινήτου μπορεί να περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων camping.

«Όταν είχε βγει προς αξιοποίηση το κάμπινγκ, είχαμε ζητήσει να μην το πουλήσουν και το κάνουν τουριστικές κατοικίες, αλλά να παραμείνει κάμπινγκ» λέει στην ThessNews o δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

«Αγωνιούμε, προσπαθούμε και πιέζουμε επιτέλους να βγει στον αέρα και να μισθωθεί ως κάμπινγκ» προσθέτει εξηγώντας πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι τους οποίους ακόμη και ο ίδιος τους είχε φέρει σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά οι διαδικασίες «κόλλησαν» στο κτηματολόγιο, εμπόδιο που σύμφωνα με τον δήμαρχο δείχνει να μην έχει ξεπεραστεί ακόμα.

Η μαρίνα Θεσσαλονίκης

«Η μαρίνα Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο στον Θερμαϊκό Κόλπο, 5 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι μέσα στην πόλη της Καλαμαριάς, σε ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον, παρέχοντας όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες της πόλης.  Η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μέτρα. Κάθε θέση παρέχει ηλεκτροδότηση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση. Η μαρίνα είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο με το έμπειρο και φιλικό προσωπικό της έτοιμο να σας εξυπηρετήσει. Η Μαρίνα Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία από την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, διότι διαθέτουμε καθαρό και πράσινο περιβάλλον, καθαρή θάλασσα και προσπαθούμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι και να προστατεύουμε τη φύση» αναφέρει στο κείμενο υποδοχής ο ιστότοπος της μαρίνας Θεσσαλονίκης, γνωστής και ως μαρίνα Αρετσούς.

Είναι συνολικής έκτασης 78 στρεμμάτων, τα σύνορα ξεκινάνε στο όριο που τελειώνει η πλαζ Αρετσούς και φτιάχνει μέχρι την κάθοδο της Π. Λεβαντή, ενώ ο δήμος Καλαμαριάς χρησιμοποιεί κάποια σημεία.

Συνολική ανάπλαση

«Έχουμε πάρει απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα γίνει τίποτα ως προς την ανάπτυξη της μαρίνας χωρίς να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες της Καλαμαριάς. Το όποιο σχέδιο ανάπτυξης βγει θα το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο και θα βγει σε διαβούλευση» λέει στην ThessNews ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

«Εμείς σαν παράταξη θέλουμε μια ενιαία αντιμέτωπιση του παραλιακού μετώπου. Αστική ανάπλαση από την πλαζ μέχρι τη Σχολή Δικαστών, όπου είναι όλα δημόσια κτήματα. Και αυτή να συμπεριλάβει και τη μαρίνα. Θα στηρίξουμε το όποιο σχέδιο ανάπτυξης της μαρίνας αναπλάθει την περιοχή, δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, σέβεται το περιβάλλον και το ανάγλυφο της περιοχής και εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τη θάλασσα» προσθέτει.

Πάντως από το 2011 που είναι στο τιμόνι του δήμου Καλαμαριάς η διοίκηση Μπακογλίδη, μόνο ανακοινώσεις υπάρχουν για αξιοποίηση της μαρίνας και τίποτα άλλο. Ούτε σχέδιο συνολικό υπήρξε ποτέ, ούτε κανένας επενδυτής εμφανίστηκε παρά τα όποια σενάρια διακινήθηκαν κατά καιρούς.

Σχέδιο για επέκταση

Στον δήμο Καλαμαριάς βλέπουν και τις πληροφορίες που διαρρέονται περί σχεδίου επέκτασης της μαρίνας (δυνατότητα για 300 και επιπλέον σκάφη), ώστε να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός μετά το καλοκαίρι. Μοναδικό εμπόδιο είναι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που χρειάζεται να εκπονηθεί και να εγκριθεί, αφού όμως υπάρξει προεδρικό διάταγμα που να καθιστά δυνατή τη μεγέθυνση της μαρίνας.

Η έκταση στα Τσαΐρια

Η περίπτωση της έκτασης δίπλα στο αεροδρόμιο πριν την Περαία στην περιοχή «Τσαΐρια» θεωρείται από τους δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης, που έχουν όμορα οικόπεδα, ως η πλέον συμφέρουσα προς αξιοποίηση.

«Είναι μια πολύ καλή έκταση δίπλα στη θάλασσα και το αεροδρόμιο μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλούς σκοπούς. Τουριστικά, ξενοδοχειακά, επιχειρηματικά, επαγγελματικά» εξηγεί στην ThessNews ο δήμαρχος Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος. Η έκταση του ΤΑΙΠΕΔ που είναι στα όρια του δήμου Θέρμης είναι 600 στρεμμάτων περίπου, ενώ υπάρχει μπροστά σε αυτήν και μια έκταση άλλων 100, που ανήκει στον δήμο και είναι σε επαφή με τη θάλασσα. «Είμαστε πρόθυμοι, εφόσον υπάρχει σοβαρή πρόταση για αξιοποίηση της έκτασης, να ενταχθεί και η έκταση του δήμου Θέρμης» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Δίπλα στην περιοχή αυτή βρίσκεται το ακίνητο του δήμου Θερμαϊκού, εκεί που βρίσκονται οι κεραίες της ΕΡΤ συνολικής έκτασης 1400 στρεμμάτων. Για χώρο εφάμιλλο του Ελληνικού στην Αθήνα κάνει λόγο στην ThessNews ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης. Υποστηρίζει ότι ο δήμος έχει σχέδιο αξιοποίησής του, αλλά δεν υπάρχουν τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία να το προχωρήσει, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κάποιος επενδυτής.

Το επόμενο ακίνητο που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος αξιοποίησής του είναι η έκταση στο παλιό αεροδρόμιο του ΣΕΔΕΣ δίπλα στη Θέρμη, καθώς εκεί είναι εγκατεστημένη όλη η αεράμυνα της πόλης, η σχολή Υπαξιωματικών και υπάρχουν διαφορές με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Μοίρασε το άρθρο!