Ανάλυση Ιγνατίου: Δίνεις ένα μέτρο στον Ερντογάν και παίρνει ένα χιλιόμετρο

Την ενίσχυση της Τουρκίας με συστήματα patriot  ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, ο ανταποκριτής του Ανοιχτού Καναλιού και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συστήματα Patriot για να αντιμετωπίσει τη «δυσάρεστη κατάσταση» με τη Συρία.

Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου υπενθύμισε ότι η Τουρκία αγόρασε πυραύλους S-400  απορρίπτοντας τα συστήματα Patriot. «Εάν αυτή η παράκληση γίνει αποδεκτή τότε θα έχουμε σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας δια αντιπροσώπων. Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι… κατέβασε τα μούτρα του ο Ερντογάν και ζήτησε αυτή τη βοήθεια από τις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Εάν δώσεις ένα μέτρο στον Ερντογάν, αυτός θα σου πάρει ένα χιλιόμετρο. Το είδαμε πρόσφατα στη Βόρεια Συρία. Ο Ερντογάν δυστυχώς παραμένει αδιόρθωτος και έντονα προκλητικός. Είναι κάτι το οποίο διαπιστώνουμε καθημερινά, ενώ το επίπεδο των προκλήσεων είναι αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε “άνευ προηγουμένου”» σχολίασε.

Παράλληλα ανέφερε πως «το ερώτημα είναι εάν έχουμε να κάνουμε μόνο με απειλές ή με την προετοιμασία μίας δυσάρεστης κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία υλοποιείται αυτές τις μέρες μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση αυτής της πρόκλησης που είναι η επανεμφάνιση ενός ερευνητικού».

«Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το πότε και που θα συμβεί η κορύφωση της πρόκλησης. Θα είναι στην Κρήτη ή στο Καστελόριζο; Ωστόσο όπου και αν είναι η πρόκληση η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Μπορεί να επιτρέψει στο τουρκικό ερευνητικό να ερευνά μέσα στα χωρικά της ύδατα και να μην προσπαθήσει τουλάχιστον να αποτρέψει αυτή την έρευνα; Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα που μπορεί να απαντήσει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

 

Μοίρασε το άρθρο!