Αγώνας δρόμου για το ενιαίο εισιτήριο σε μετρό και ΟΑΣΘ

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής κομίστρου που θα χρησιμοποιείται στο μετρό και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της βασικής γραμμής του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης.

Με το χρονοδιάγραμμα να είναι πλέον ασφυκτικό, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και αφορούν όχι μόνο στη σωστή λειτουργία του συστήματος, αλλά και στην καλή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Προ 15 ημερών παρουσιάστηκαν οι τρεις τύποι εισιτηρίων, το ThessTicket, η ThessCard για πολλαπλές διαδρομές -και τα δύο είναι σε μορφή πλαστικής κάρτας- και το χάρτινο που έχει ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή και θα έχει τη δυνατότητα να επαναφορτίζεται μέχρι έξι φορές για το ίδιο ή διαφορετικά προϊόντα. Μελλοντικός στόχος του ΟΣΕΘ είναι η έκδοση εισιτηρίου να γίνεται με ανέπαφες συναλλαγές μέσω τραπεζικής κάρτας (NFC payment).

Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της σύμβασης του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Τηλεματική και Ενιαίο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου», ο ΟΣΕΘ έχει προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες εισιτηρίων και μικρότερο αριθμό καρτών, που, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Γιάννης Τόσκας, θα είναι διαθέσιμα με την έναρξη της λειτουργίας του μετρό. Ταυτόχρονα, ο ΟΣΕΘ προκήρυξε ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον 960.000 «έξυπνων» καρτών, οι οποίες θα παραδοθούν σταδιακά σε διάστημα 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την επάρκεια του συγκεκριμένου προϊόντος για τα επόμενα περίπου δύο χρόνια.

Αυτό, πάντως, που απασχολεί περισσότερο τους συγκοινωνιακούς φορείς είναι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος και η διασφάλιση της διαλειτουργικότητάς του, ώστε στην έναρξη του μετρό να μπορεί το επιβατικό κοινό να χρησιμοποιεί τα νέου τύπου εισιτήρια και για τα δύο μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης. Ήδη, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλο ποσοστό του στόλου του ΟΑΣΘ έχουν τοποθετηθεί οι απαιτούμενες καλωδιώσεις για το σύστημα και σε κάποια από τα λεωφορεία έχουν εγκατασταθεί και τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΣΕΘ, θα υπάρχουν διαθέσιμα:

  • Το εισιτήριο απεριορίστων μετεπιβιβάσεων εντός 70΄
  • Το εισιτήριο δύο διαδρομών (μετ’ επιστροφής)
  • Το εισιτήριο 10+1
  • Το εισιτήριο διαδρομών ειδικής χρήσης (Αεροδρομίου, Πολιτιστικής Γραμμής, Γραμμών Express)
  • Το ημερήσιο εισιτήριο (εκτός των διαδρομών ειδικής χρήσης)
  • Το τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών (περιλαμβάνει και μία διαδρομή από και προς Αεροδρόμιο)
  • Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες, 3μηνιαίες, 6μηνιαίες, ετήσιες κάρτες)
  • Λοιπές προσωποποιημένες κάρτες (μαθητικές, φοιτητικές κλπ)

Ωστόσο, σε πρώτη φάση και μέχρι να εξοικειωθεί το επιβατικό κοινό, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν μόνο τα βασικά προϊόντα εξυπηρέτησης  (εισιτήριο 70΄, μηνιαία κάρτα, εισιτήριο ειδικών διαδρομών κλπ) και, αφού γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού και η ενημέρωση των πολιτών να κυκλοφορήσουν και τα πιο σύνθετα.

Τα εκδοτήρια και τα σημεία πώλησης

Όπως έχει ανακοινωθεί, η αγορά του νέου εισιτηρίου θα μπορεί να γίνεται μέσω αυτόματων πωλητών που θα είναι τοποθετημένοι σε διάσπαρτα σημεία στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα παίρνουν και κέρματα και χαρτονομίσματα. Η προμήθειά τους θα μπορεί να γίνεται με πιστωτική κάρτα και μέσα από το λεωφορείο, αλλά και από τα στελεχωμένα με προσωπικό εκδοτήρια ΟΑΣΘ και του Μετρό. Μια άλλη εναλλακτική θα είναι η παραγγελία ή φόρτιση της κάρτας από διαδικτυακή πύλη και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η δε επικύρωσή τους θα μπορεί να γίνεται στις πύλες του μετρό, στην κονσόλα του οδηγού και στις πόρτες των λεωφορείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στον προγραμματισμό του ΟΣΕΘ είναι η λειτουργία 30 εκδοτηρίων στην πόλη, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει η χωροθέτησή τους. Δεδομένου ότι ο αριθμός τους μαζί με τα 15 εκδοτήρια του ΟΑΣΘ, είναι μικρός, υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο θα είναι ικανοποιητική η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ιδιαίτερα αυτού που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Κι αυτό μπορεί να μην συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους χρησιμοποιούν το μετρό, καθώς όλοι οι σταθμοί θα είναι εφοδιασμένοι με εκδοτικά μηχανήματα, αλλά κυρίως γι’ αυτούς που μετακινούνται με τα αστικά λεωφορεία, οι οποίοι εξυπηρετούνται σήμερα από επιπλέον 700 σημεία πώλησης σε διάφορα καταστήματα. Και είναι άγνωστο αν τα καταστήματα αυτά θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία θα γίνει πολύπλοκη ειδικά με το χάρτινο εισιτήριο, που απαιτεί ειδικό σύστημα για την επαναφόρτισή του με επιπλέον διαδρομές.

Μοίρασε το άρθρο!