”Έφυγε” από την ζωή η συμπολίτισσα μας Μαρία Τομπάζη τέως Πρόεδρου Πρωτοδικών Χίου

Χτυπημένη από τον καρκίνο «έφυγε» η τέως Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου, Μαρία Τομπάζη.

Η 48χρονη Μαρία Τομπάζη που υπηρέτησε στη θέση της Προέδρου Πρωτοδικών Χίου επί 5 έτη, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος και δυναμική  γυναίκα, αφήνοντας πίσω, μετά τη μετάθεσή της από τη συγκεκριμένη θέση μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, καλές εντυπώσεις σε όσους συνεργάστηκαν μαζί της.

Το γραφείο της ήταν πάντα ανοιχτό και για τους δικηγόρους και για τους πολίτες, ανέφεραν στην «Α» χιώτες δικηγόροι.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στις 11.00 π.μ. στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και θα παραστεί σε αυτήν και αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.

Η Πρόεδρος Πρωτοδικών Μ. Τομπάζη

Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου για την αγαπημένη Πρόεδρο και φίλη, Μαρία Τομπάζη

Στη Χίο, σήμερα 23 Ιανουαρίου 2020,ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.30 π.μ. συνήλθαν εκτάκτως τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στα γραφεία του Συλλόγου επί τω αγγέλματι του θλιβερού γεγονότος του θανάτου της αξιότιμης Προέδρου Πρωτοδικών Χίου Μαρίας Τομπάζη κατά τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Ιούνιο 2019, και αποφάσισε:

1.Να μεταβεί αντιπροσωπεία από το Δ.Σ. και από συναδέλφους δικηγόρους στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και να συνοδεύσει την επικήδεια εκφορά της.

2.Να διατεθεί αντί στεφάνου στη μνήμη της, το ποσό των 300,00 ευρώ υπέρ της «Κιβωτού του Αιγαίου-Κιβωτού του Κόσμου».

3.Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος την εκφώνησή του από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στην τελετή της κηδείας της, τη δημοσίευση αυτού στο τοπικό τύπο του νησιού και την επίδοσή του στην οικογένειά της.

«Η εκλιπούσα υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Χίου από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Ιούνιο του 2019. Η Μαρία Τομπάζη έφερε έναν άλλο «αέρα» στο επαρχιακό μας Πρωτοδικείο, ένα κοσμοπολιτισμό και μια αύρα, που δύσκολα συναντάς στο Δικαστικό Σώμα. Ως Πρόεδρος με διοικητικά καθήκοντα αναζητούσε πάντοτε λύσεις στα προβλήματα που ανέκυπταν με τα συνήθη κενά σε Δικαστές και υπαλλήλους ενώ την απασχολούσε και εργαζόταν για τη συνέχεια του νέου Δικαστικού Μεγάρου και την όποια υποστήριξη του υφιστάμενου Πρωτοδικείου. Είχε ένα δικό της τρόπο στο να ζητήσει πράγματα από τους δικαστικούς υπαλλήλους που θεωρούσε συναδέλφους της, έχοντας μαζί τους μια σχέση φιλίας, που δεν αλλοίωνε σε τίποτα την επίδοσή τους, για εργασία.

Εμάς τους δικηγόρους μας θεωρούσε συνεργάτες και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, ενώ η επικοινωνία μας ήταν πάντοτε άνετη, φιλική και άμεση με όλους τους συναδέλφους που μπορούσαν να θέτουν υπόψη της ελλείψεις που παρουσιάζονταν προκειμένου αυτές –εάν ήταν δυνατό- να αναπληρωθούν. Φεύγοντας τον Ιούνιο 2019 χάρισε στο Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, μια σειρά βιβλίων ακριβών εκδόσεων, μικρή επιτομή της αγάπης της, για τη συνεργασία μας. Το γραφείο της Πρόεδρου ήταν πάντα ανοικτό για τον καθένα των συναδέλφων, χωρίς διάκριση, προκειμένου να αποφευχθούν αρρυθμίες που συχνά πυκνά προέκυπταν. Δεν δίστασε να προσέρχεται ακόμη και σε εκφωνήσεις στο Ειρηνοδικείο, όταν το τελευταίο είχε μείνει με μία μόνο Ειρηνοδίκη προκειμένου να συνδράμει στη περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων.

Ως άνθρωπος και ως γυναίκα συνεδύαζε μια ακαταμάχητη γοητεία με μια αύρα καταδεκτικότητας και καλοσύνης, στοιχεία που της προσέδιδαν μια αντισυμβατικότητα πιθανόν για τα δικαστικά δεδομένα, μια αντισυμβατικότητα που τόσο αγάπησαν οι συνάδελφοι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, ή ίδια η νησιωτική κοινωνία που έδειξε εν τέλει πόσο ανοικτή είναι στην ουσία της και την αγκάλιασε με αγάπη. Ωστόσο αυτή η δύναμη του ωραίου χαμόγελου, η λάμψη των ματιών της και η όλη η παρουσία της, εν ταυτώ την έκαναν και ευάλωτη σ ένα σύστημα που χρειάζεται να δουλέψει πολύ ακόμη για να σταθεί στην ουσία των πραγμάτων και όχι στα επιφαινόμενα, χρειάζεται να πάρει λίγο από τη «γενναιοδωρία» που τόσο χαρακτήριζε την Μαρία Τομπάζη, αφού «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

Συγκλονισμένος και ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Χίου Ευσ. Μερκούρης και οι σήμερα υπηρετούντες στη Χίο Δικαστές από την ξαφνική απώλεια της συναδέλφου τους, εκφράζουν μαζί με τους δικηγόρους τη βαθιά οδύνη τους, για την Πρόεδρο που υπηρέτησε για μια πενταετία στο Πρωτοδικείο του νησιού μας και που ανέπτυξε μια φίλεργη δράση στη τοπική κοινωνία μας.

Η Πρόεδρος Μαρία Τομπάζη ταξίδεψε μ ένα δικό της αυθεντικό τρόπο στη Δικαιοσύνη, στο Διοικείν, στη κοινωνία, στον κόσμο και στους ανθρώπους, στο ίδιο το νησί μας που τόσο αγάπησε και μέσα από τα μοναδικά μάτια της ταξίδεψε και μας « θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες και μας ταξίδευες κι έλεγες: «ένα ποτήρι θάνατο θα πιώ απόψε να μεθύσω, σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγω, θα βγω να σε ζητήσω»

Μαρία, απ τη γειτονιά των αγγέλων να ξέρεις ότι πάντα η παρουσία σου, η δική σου αύρα να σε αισθανθούμε σαν τη αγαπημένη μας Πρόεδρο διαχρονικά και σαν φίλη, σαν τη δική μας Μαρία, πάντα θα μας συντροφεύεις κάπου ανάμεσα σε δίκες, διηγήσεις, στοχεύσεις συλλογικές και σε μνήμες.

Εκ μέρους των δικηγόρων της Χίου σε αποχαιρετούμε με συγκίνηση και ανείπωτη λύπη σε τούτο το τραγικό χαιρετισμό της αγάπης μας και των ευχών μας, να ‘ναι το ταξείδι σου γαλήνιο και ειρηνικό στους ουρανούς.

 Ας είναι αιωνία η μνήμη Σου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ανθίππη Μιλ. Ζαννάρα                                                                 Κάτια Χούλη

 ΤΑ ΜΕΛΗ

 Χριστίνα Γαλάτουλα Αντιπρόεδρος

 Γεώργιος Ράγκος Ταμίας

Μαρία Σκαμάλου, Γραμματική Αλοιμόνου, Νίκος Παπαχατζίδης, Κώστας Μισόβουλος, Χρήστος Σπηλιόπουλος

Ανάλογο ψήφισμα εκδόθηκε και από τον Σύλλογο Δικαστικων υπαλλήλων και έχει ως εξής: 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

                                              ΨΗΦΙΣΜΑ

           Μετά τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου της Προέδρου Πρωτοδικών Μαρίας Τομπάζη , συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου, σήμερα Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 14.30 μμ, μετά από πρόσκληση της Προέδρου.

                      Ομόφωνα   αποφάσισε τα εξής :

  1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια  του ΔΣ  στην οικογένειά της.
  2. Να παραστεί αντιπροσωπεία του ΔΣ στην εξόδιο ακολουθία της.
  3. Να διατεθεί χρηματικό ποσό εκατό (100) ευρώ, αντί στεφάνου, στην ΜΚΟ  «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ » παράρτημα Αιγαίου.
  4. Να δημοσιευθεί  το παρόν στον τοπικό τύπο.

Η Μαρία Τομπάζη, διετέλεσε  Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου από τον Σεπτέμβριο του έτους 2014. ΄Ηταν προσηνής και αγαπητή σε όλους,  τόσο σε εμάς του εργαζόμενους στις δικαστικές υπηρεσίες της Χίου,όσο και  τους δικηγόρους  και τους πολίτες. Με περίσσευμα αγάπης για το νησί μας, ασχολήθηκε με τη λύση των προβλημάτων που απασχο-λούσαν την Υπηρεσία στην οποία προΐστατο, χωρίς να φείδεται χρόνου και κόπου. Εμείς όλοι, που τα χρόνια αυτά ζήσαμε κοντά της τις αγωνίες της και τις προσπάθειές της για να καλυτερέψει τις συνθήκες της δουλειάς μας, από το κτιριακό ως την πρόσληψη υπαλλήλων, την ξεχωρίσαμε για ένα κυρίως πράγμα: Για την αγάπη που έδινε σε καθένα που προσέφευγε σε εκείνη για τη λύση προβλημάτων που μας απασχολούσαν, για τη συνδρομή της σε κάθε δύσκολη στιγμή μας. Ήταν καταδεκτική και αυτό την έκανε αγαπητή σε όλη την κοινωνία της Χίου, την οποία αποκαλούσε «Η Χίος μου, το νησί μου».

          Κλείνοντας αυτό το σύντομο χαιρέτισμα , αγαπημένη μας Πρόεδρε, σε αποχαιρετούμε με τα λόγια του ποιητή « Η αγάπη είναι μια υπέροχη κακοτοπιά…..΄Οσοι βάλθηκαν να την εξερευνήσουν ……δεν επέστρεψαν ποτέ…Καλή τους ώρα »

και ευχόμαστε καλό σου ταξίδι …..

                    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΥΧ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΡΤΑΛΗ   ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΑΜΠΟΥΡΤΖΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ  ΤΑΜΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ   ΜΕΛΟΣ

Image result for φωτο μαρια τομπαζη

 

Μοίρασε το άρθρο!