Σε έναν πρότυπο υπαίθριο χώρο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής πρόκειται να μεταμορφωθεί η Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως της Νέας Μηχανιώνας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του οικισμού, συνολικού προϋπολογισμού 381.000 πλέον ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το Πράσινο Ταμείο, υπήρχε στον σχεδιασμό του Δήμου Θερμαϊκού εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον παίρνει σάρκα και οστά, καθώς έχει επικυρωθεί η επιλογή του αναδόχου άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών που έχουν προσδιοριστεί εντός του Σεπτεμβρίου, μετά το καθιερωμένο πανηγύρι της Παναγιάς.
Η Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως αποτελεί σημείο αναφοράς και κατεξοχήν τόπο συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Η νέα πλατεία που θα διαμορφωθεί θα έχει λιγότερο τσιμέντο και περισσότερο πράσινο, δέντρα, θάμνους, ποώδη φυτά διαφόρων ειδών και χλοοτάπητα, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό με φωτιστικά τύπου LED, επίστρωση με ειδικά υλικά που θα βελτιώνουν τις συνθήκες θερμικής άνεσης, έντονο υδάτινο στοιχείο και ευκολότερη πρόσβαση για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Με τη νέα της μορφή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ακόμα πιο ισχυρό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα αναβαθμίσει την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Οι τέσσερις άξονες της μελέτης
Η μελέτη ανάπλασης βασίστηκε σε τέσσερις άξονες, με πρώτο τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Μάλιστα, οι μελετητές χρησιμοποιώντας κατάλληλο software έκαναν βιοκλιματική προσομοίωση στον υπαίθριο χώρο, τεχνική που εφαρμόζεται κατά κόρον σε κτήρια και εσωτερικούς χώρους. «Αυτό που μελετήσαμε είναι προϊόν κάποιων κατευθύνσεων που προέκυψαν από την προσομοίωση που κάναμε. Πριν ακόμα εφαρμοστεί η μελέτη γνωρίζουμε ότι θα πετύχουμε θερμική άνεση μειούμενη κατά δύο μονάδες από την υφιστάμενη κατάσταση. Θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει τον στόχο να βελτιώσουμε την άνεση του κόσμου καθώς θα επισκέπτεται την πλατεία», είπε στη Voria.gr ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ραΐδης από το αρχιτεκτονικό γραφείο KARD Architects, που εκπόνησε τη μελέτη.
Δεύτερος άξονας ήταν ο σεβασμός στην υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά το πράσινο, το οποίο αυξάνεται σημαντικά. «Δεν ξεριζώνεται τίποτα από τα υφιστάμενα δέντρα, αντιθέτως προστίθενται και μάλιστα υπάρχει και σημαντική αύξηση του χαμηλού πρασίνου, δηλαδή του γκαζόν που δεν υπάρχει στην πλατεία. Το κομμάτι της χαμηλής φύτευσης είναι σημαντικό όχι μόνο για αισθητικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, γιατί αυξάνει πολύ την τοπική υγρασία, κάτι που βοηθά στη θερμική άνεση», εξήγησε ο κ. Ραΐδης.
Τρίτος άξονας ήταν η προσβασιμότητα με παράλληλη αξιοποίηση του κοινόχρηστου χώρου για διάφορες δραστηριότητες και τέταρτος η ανάδειξη του υδάτινου στοιχείου. «Κυρίαρχο είναι το υδάτινο στοιχείο, το οποίο το βελτιώσαμε. Επίσης, θέλαμε να διαμορφώσουμε μία πλατεία που να είναι ευέλικτη για πολλά δρώμενα. Οι πλατείες παλιά σχεδιάζονταν με πολλά εμπόδια και δύσκολη πρόσβαση προς το κέντρο τους, με αποτέλεσμα και οι άνθρωποι που την περπατούν να τις αποφεύγουν. Κινηθήκαμε στη λογική του άξονα, βλέποντας την πλατεία ως συνέχεια της βόλτας από την εκκλησία μέχρι το μπαλκόνι της Μηχανιώνας, αλλά και της συμπεριληπτικότητας, δηλαδή να μπορούν να την επισκέπτονται άτομα με κινητικά προβλήματα», κατέληξε ο αρχιτέκτονας.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.