Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας κατά 59% στους νέους και τους εφήβους, έδειξε νέα έρευνα.
Η χρήση οθονών στο κρεβάτι έχει γίνει μια ευρέως διαδεδομένη συνήθεια, ιδίως μεταξύ των νέων. Η συμπεριφορά αυτή έχει συσχετιστεί με κακό ύπνο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με αϋπνία και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers Psychiatry, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας κατά 59% στους νέους και τους εφήβους.
Η μελέτη, που επικεντρώθηκε σε 45.202 φοιτητές στη Νορβηγία, ηλικίας 18-28 ετών, έδειξε πως η αύξηση κατά μία ώρα χρήσης της οθόνης στο κρεβάτι μετά την κατάκλιση σχετίζεται με 59% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων αϋπνίας και μείωση της διάρκειας του ύπνου κατά 24 λεπτά.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αυξημένος χρόνος οθόνης στο κρεβάτι σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα αναφοράς συμπτωμάτων αϋπνίας και μικρότερη διάρκεια ύπνου», αναφέρει η ερευνητική εργασία.
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις ώρες ύπνου και αϋπνίας, πόσο χρόνο χρειάζονταν συνήθως για να αποκοιμηθούν, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν πριν κοιμηθούν, την υπνηλία που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη διάρκεια των προβλημάτων στον ύπνο τους. Όλες αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός προφίλ αϋπνίας.
Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς, να παραμείνει κοιμισμένος ή να έχει ποιοτικό ύπνο, παρά την ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών για ξεκούραση.Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως:
Δυσκολία να κοιμηθεί κάποιος το βράδυ.
Συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πρόωρη αφύπνιση το πρωί χωρίς δυνατότητα να ξανακοιμηθεί.
Αίσθηση κούρασης ή μη αναζωογόνησης μετά τον ύπνο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, το 12% των κατοίκων των ΗΠΑ υποφέρει από χρόνια αϋπνία, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού εμφανίζει σύντομα συμπτώματα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ο μοναδικός «ένοχος» για τα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τις οθόνες. Οι ειδικοί αναφέρουν δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του τρόπου που επηρεάζουν τον ύπνο μας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που βασίζεται σε οθόνες, όπως τα παιχνίδια, η ροή περιεχομένου, η περιήγηση στο διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή ψυχαγωγία.