Το 60% των Ελλήνων κάνουν ιατρική αυτοδιάγνωση μέσω Ιντερνετ

Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Έλληνες πρώτα μπαίνουν στο Ιντερνετ και μετά επισκέπτονται τον γιατρό όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας

Ιατρική αυτοδιάγνωση μέσω διαδικτύου κάνουν 6 στους 10 Έλληνες και αμέσως μετά τρέχουν ….πανικόβλητοι στους γιατρούς. To παράδοξο όμως είναι ότι δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε αυτά που διαβάζουν στο Internet, όπως δηλώνουν οι 8 στους 10.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της έρευνας που έκανε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου  και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ETRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 και την επιστημονική επιμέλεια είχαν ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης και ο υποψήφιος διδάκτωρ Λέων Γαβαλάς.

Στο online ερωτηματολόγιο, το οποίο είχε στόχο τη διερεύνηση της χρήσης του διαδικτύου για θέματα υγείας στην ελληνική αγορά, απάντησαν 1.510 άτομα. Στην έρευνα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί γιατροί ανέφεραν επισκέψεις πανικόβλητων ασθενών  που υπερεκτίμησαν  τη σοβαρότητα ή έκαναν λανθασμένες ταυτίσεις με σοβαρές ασθένειες, εξαιτίας της αυτοδιάγνωσης στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο της αυτοδιάγνωσης μέσω διαδικτύου είναι τόσο συνηθισμένο πλέον που απέκτησε και …ονομασία: cyberchondria.

To 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι, όταν αντιμετωπίζουν ένα απλό πρόβλημα υγείας, ψάχνουν σε ιατρικές ιστοσελίδες να βρουν τι σημαίνουν τα συμπτώματα τους πριν επισκεφθούν κάποιο γιατρό. Επιπλέον, το 34,5% των ασθενών διαβάζουν άρθρα ιατρικού περιεχομένου που είναι σχετικά με την ασθένεια τους ακόμα και μετά την επίσκεψη στον γιατρό .

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

  • 6 στους 10 έλληνες κάνουν αυτοδιάγνωση μέσω διαδικτύου.
  • Το 34,5% των ασθενών μετά την επίσκεψη στο γιατρό διαβάζουν σχετικά ιατρικά άρθρα. 
  • Το 93% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επισκέφτηκε το διαδίκτυο για θέματα υγείας. 
  • Το 39% δεν πίστεψε όσα διάβασε σε ελληνικές ιατρικές ιστοσελίδες. 
  • Το 43,7% του δείγματος είπε ότι οι ιατρικές ιστοσελίδες  δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του σε επίπεδο  επάρκειας και πληρότητας. 
  • Το 70% θέλει να διαβάζει  κρίσεις από άτομα που έχουν το ίδιο πρόβλημα υγείας.

Μοίρασε το άρθρο!