Ο πρόεδρος της Καταλονίας “πάγωσε” την ανεξαρτητοποίηση

images

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ, στην ομιλία του στο τοπικό κοινοβούλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Καταλονίας, δήλωσε πως η βούληση του λαού της Καταλονίας είναι ξεκάθαρη και είναι μια ανεξάρτητη Καταλονία. Αυτός είναι ο στόχος, όπως είπε, σημειώνοντας πως η σχέση με την Ισπανία δεν είναι πλέον λειτουργική. Ωστόσο υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του δεν θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά θα επιδιώξει την επίτευξη αυτού του στόχου μέσα από τον διάλογο και την νομιμότητα και κάλεσε την Ισπανική κυβέρνηση να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να «παγώσει» η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες προκειμένου να υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη. «Τα ψηφοδέλτια λένε ναι στην ανεξαρτησία, με αυτήν τη βούληση θα προχωρήσω», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος». Σημείωσε επίσης ότι οι Καταλανοί είναι ενωμένοι και το θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους, δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ επισήμανε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση και ανέφερε πως ο δρόμος που επιλέγει η κυβέρνησή του είναι ο δρόμος του διαλόγου. Σχετικά με το αίτημα για ανεξαρτησία της Καταλονίας, με βάση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μια προσπωική απόφαση πλέον αλλά για τη βούληση του Καταλανικού λαού. «Η Καταλονία θέλουμε να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Αυτό είναι σαφές, όπως είναι σαφές πως πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως  εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος», είπε μεταξύ άλλων και κατήγγειλε την καταστολή της ισπανικής κυβέρνησης.

Μοίρασε το άρθρο!