Όλο και συχνότερος ο καρκίνος: 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου σε όλες τις ηλικίες. 

Το 2018 υπολογίζεται ότι θα διαγνωστούν περίπου 20 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, από τα οποία τα μισά περίπου θα καταλήξουν από τη νόσο σύμφωνα με τις πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις του International Agency for Research on Cancer (IARC).

Η αναφορά υπολογίζει ότι 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους και 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες τελικά θα πεθάνουν από την πάθηση. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν τη διαρκή αύξηση των νέων περιστατικών παγκόσμια. Σε αυτό μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης (ζούμε περισσότερο) και περιβαλλοντικοί παράγοντες (ρύπανση, κάπνισμα, κακή διατροφή – «πλαστικό» φαγητό κ.ά.). Η συνολική 5ετής επιβίωση για όλες τις μορφές κακοηθειών υπολογίζεται περίπου στο 45%.

Το Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η βάση δεδομένων GLOBOCAN από το IARC Global Cancer Observatory στο ιατρικό περιοδικό «Ca: Cancer Journal for Clinicians». Δίνει εκτιμήσεις για τη συχνότητα και θνητότητα 36 τύπων καρκίνου σε 185 χώρες. Περισσότερα από τα μισά νέα περιστατικά και θάνατοι αναμένονται στην Ασία. Αυτό είναι λογικό, καθώς το 60% του πληθυσμού του πλανήτη ζει στην Ασιατική ήπειρο. Στην Ευρώπη αναμένεται το 23% των νέων καρκίνων και το 20,3% των θανάτων. 

Στην Ασία και στην Αφρική ο καρκίνος είναι περισσότερο θανατηφόρος και αυτό κυρίως οφείλεται στους τύπους κακοηθειών και στην έλλειψη οργανωμένων ογκολογικών κλινικών. Στους άνδρες η νόσος είναι συχνότερη κατά 20% σε σχέση με τις γυναίκες και υπάρχουν διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Αυτές οι διαφορές εξηγούνται από τη διαφορετική έκθεση σε παράγοντες κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση), καθώς και από τις διαφορετικές δυνατότητες πρόσβασης των ασθενών σε οργανωμένα συστήματα Υγείας. Ο καρκίνος φαίνεται να είναι περισσότερο θανατηφόρος στους άνδρες με 50% υψηλότερα ποσοστά θνητότητας. 

Και για τα δύο φύλα ο συχνότερος και πιο θανατηφόρος καρκίνος είναι του πνεύμονα (1,8 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος, 18,4% του συνόλου των θανάτων από κακοήθειες). Οι επόμενοι συχνότεροι καρκίνοι είναι του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. 

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία έρχονται να τονίσουν ακόμα μία φορά την ανάγκη πρόληψης του καρκίνου και γρηγορότερης διάγνωσης στα αρχικά στάδια της νόσου μέσω οργανωμένων προγραμμάτων screening του πληθυσμού. 

Βιβλιογραφία:

Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries.

CA Cancer J Clin. Published online September 12, 2018.  

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία, www.ourologos.eu

Μοίρασε το άρθρο!