Τσίπρας vs Μητσοτάκη: Σκληρό (νυχτερινό) ροκ στη Βουλή «Ανάλυση»

30/03/2016

Η συζήτηση για την διαφθορά στην βουλή κράτησε ως τα ξημερώματα και θύμισε ημέρες Κωνσταντοπούλου, έβγαλε ατάκες, δανείστηκε σκίτσα και έπαιξε με «ιστορικά» πρωτοσέλιδα – δεν εξέπληξε όμως, όπως άλλωστε αναμενόταν, με τις αποκαλύψεις της. Εξέπληξε, ίσως, με την ένταση των – περιφερειακών – εκρήξεών της και τις βαθιές εκπτώσεις στην πολιτική ποιότητα του προσωπικού της. Το σόου Καμμένου και το «αληταρά, θα ζητάς συγγνώμη στα τέσσερα» του Βενιζέλου μάλλον δεν εντάσσονται στις ευτυχέστερες στιγμές του ελληνικού κοινοβουλίου.
Το αυτό ισχύει και για το «ευτυχώς που δεν βλέπει ο άνθρωπος» που αναφώνησε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο… λαϊκός και «αντισυστημικός» πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ως προς την πολιτική της ουσία, η μάχη κινήθηκε εντός των προβλεπόμενων πλαισίων και έδωσε τη δυνατότητα στους δύο πρωταγωνιστές να δηλώνουν αμφότεροι ικανοποιημένοι – ο καθένας, για διαφορετικούς λόγους.

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μίντια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα παρουσίασε 13 παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη, που έχτισαν το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.

«Σήμερα στη Βουλή, ανοίγουμε τη συζήτηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για τη Δικαιοσύνη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

«Είναι μία συζήτηση που έπρεπε να γίνει είπε ο πρωθυπουργός, ώστε να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι μέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημείωσε και τόνισε ότι η ΝΔ προκαλώντας αυτή τη συζήτηση ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.

«Οι παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο οι πολιτικές αλλά και επεμβάσεις από τις επιχειρηματικούς κύκλους», είπε ο πρωθυπουργός. «Όταν κάποιος λέει το γνωστό κλισέ “έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη”, όλοι σε αυτή τη χώρα διαισθάνονται ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πολυνομία και η κακονομία είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς γνώσης του τρόπου που λειτουργεί το νομοθετικό σύστημα του κράτους. Είναι αποτέλεσμα νομοθετών που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν το ποινικό τους ταλέντο για να δημιουργήσουν αυτό το σύστημα», σημείωσε αφήνοντας αιχμές προς πάσα κατεύθυνση. «Πρόκειται για μια πολύ καλά μελετημένη και δομημένη νομική τεχνολογία, που ηθελημένα δημιουργεί καθυστερήσεις, παραλείψεις ακόμα και συγκαλύψεις», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δικογραφίες Βγενόπουλου και διερωτήθηκε ποιος ζήτησε τη συνάντηση με τον Παπαγγελόπουλο και γιατί έφτασαν στα χέρια της κ. Τσατάνα οι δικογραφίες. Αναφορικά με την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε ποια ήταν η παρέμβαση; Και απάντησε ο ίδιος η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης και ζήτησε από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα όσο κι από την αξιωματική αντιπολίτευση μια απάντηση για τις καταγγελίες που είδαν αυτό το διάστημα το φως της δημοσιότητας (Τσιρώνης – Σηφουνάκης) σχετικά με την υπόθεση. «Είναι θράσσος να μιλάτε εσείς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας 13 παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποδεικνύουν το αντίθετο.

1) Ο νόμος 4024/2011 νομιμοποιθήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις στον οργανισμό Σχολικών Κτιρίων

2) Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη για χρέη Δημοτικές επιχειρήσεις

3) Επαυσαν οι ποινικές διώξεις σε ΟΑΕΕ

4) Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή παροχή δώρων. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.

5) Με το νόμο 4046 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και της ΤτΕ για το PSI

6) Ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις σε ΔΣ επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν

7) Με νόμο απαλλάσσονται τα μέλη ΔΣ της Λαρκο από αστική και διευθυντική ευθύνη

8) Σταμάτησαν ποινικές διώξεις για τα ΔΣ αγροτικών συναιτερισμών

9) Ανεστάλησαν διώξεις για χρέη προς το δημόσιο από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

10) Όπως είπε ο πρωθυπουργός αντικαταστάθηκε με παρέμβαση Αθανασίου, άρθρο του ποινικού κώδικα που προέβλεπε ότι στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών του Δημοσίων Επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε 6 Μαϊου 2014 και αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε καταργήθηκε μερικές ημέρες αργότερα με το επιχείρημα ότι ήταν λάθος. Η ύπαρξη του νόμου για μερικές ημέρες έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς να δικαστούν με αυτό το νόμο. Ευτυχώς ο Αρειος Πάγος την χαρακτήρισε Αντισυνταγματική.

11) Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα, τα οποία βάζαν ως εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις και στην τροπολογία που όπως είπε ψηφίστηκε νύχτα και απάλλαξαν τους υπευθύνους με δόλο από τις ευθύνες τους. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του θύμισε ότι τα χρέη της ΝΔ ανέρχονται στα 210 δις ευρω και τα 197 προέρχονται με αυτή τη διαδικασία. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέχεια ότι τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα σβήσουν σε μία νύχτα με μία τροπολογία που εκείνα κατέθεσαν. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Το πόρισμα θα βγει μέχρι το τέλος Μαϊου όπως είπε ο πρωθυπουργός.

12) Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία τροπολογία που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατάφερε να ψηφιστεί την 5η τελικά φορά, και όριζε τη νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών. Είπε επίσης χαρακτηριστικά, ότι κάπιιοι τότε έκοβαν συντάξεις για να χαρίζουν χρέη σε μεγάλους ομίλους.

13)  Η χειρότερη και 13η,  αφορά στον ορισμό των προισταμένων των δικαστηρίων επί υπουργίας Αθανασίου, είπε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων για να ευνοηθούν οι εκλεκτοί της τότε κυβέρνησης, με τροπολογία του Αθανασίου, υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά. Υπάρχει σχετική καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κατατίθεται στα πρακτικά της Βουλής.  Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά. Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους. Αυτή η παρέμβαση εξυπηρέτησε ποια άραγε σκοπιμότητα; Αυτές είναι παρεμβάσεις και όχι ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο.», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια της παρέμβασης του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην μη θέληση της προηγούμενης κυβέρνησης να παραλάβει τη λίστα Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, την λεγόμενη λίστα Μπόγιαρνς, με απόφαση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνου Μπόυρα.

Είπε επίσης ότι θα ζητήσει την εξέταση του συνόλου των δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και εξήγγειλε ότι με τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελειώσει η «ντροπή» όπως τη χαρακτήρισε του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τέλος αναφερόμενος στην εμπλοκή Παπασταύρου στη λίστα Λαγκάρντ, απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας τον γιατί συνεχίζει να καλύπτει το δίδυμο Παπασταύρου – Μητσοτάκη. Και επέμεινε, ρωτώντας τον γιατί καλύπτει τον Παπασταύρου σαν να ήταν να συνεταίρος του, αφήνοντας αιχμές για τη συνεργασία που είχε με τη γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εταιρία της.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο Siemens. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής ότι θα διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens. Απευθυνόμενος δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είπε με νόημα, ότι «με τις γνωριμίες του με τα στελέχη της εταιρίας θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Με αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές καθώς και με αναλυτική περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα τόσο στο προσφυγικό όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή.

Υιοθετώντας την ρητορική της «σαμαρικής» πτέρυγας της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της παραίτησης «μίας ανίκανης κυβέρνησης να χειριστεί τα μεγάλα θέματα της χώρας». «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα σε πλήρη καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές τρεις φορές μόνο για την εξυπηρέτηση κομματικών ζητημάτων. Τώρα όμως υπάρχει λόγος: η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Ας δώσει τη λύση ο λαός… Το πάθος σας βέβαια για την εξουσία θα σας οδηγήσει να κάνετε τα πάντα για την καρέκλα. Σε λίγο όμως θα έχετε το προνόμιο να είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός και μόνο τότε θα ενωθούμε οι Έλληνες και θα ξανάρθει η ελπίδα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χειροκροτούμενος από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα στο κλείσιμο της πρωτολογίας του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό «προπέτασμα καπνού» που ακουγόταν διαρκώς στους διαδρόμους της Συγγρού για την κυβερνητική πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «συζήτηση σαπουνόπερα» για να «πετάξει ο πρωθυπουργός λάσπη στον ανεμιστήρα». «Δείχνετε ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο την ώρα που παίρνετε το πορτοφόλι από την τσέπη των Ελλήνων. Θέλετε να συζητάμε για τη διαπλοκή, για να μην συζητάμε για την ανεργία, τη φτωχοποίηση, την υπερφορολόγηση. Θελετε να κατασκευάζετε εχθρούς για να υποκρύψετε τη συλλογική κατάθλιψη που έχετε προκαλέσει. Δεν την αντέχετε την αλήθεια, γιατί είστε πρωθυπουργός που έχει πει τα περισσότερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που σας απασχολεί είναι πώς θα μείνετε στην εξουσία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΝΔ.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε κερδισμένο από την πολύωρη κοινοβουλευτική δοκιμασία, καθώς όπως εκτιμούν συνεργάτες του «ο πρωθυπουργός όντως βρέθηκε απολογούμενος στα μάτια του κόσμου για την εικόνα παράλυσης της χώρας». »Δεν είστε κατήγορος σε αυτή τη συζήτηση, αλλά κατηγορούμενος για τα περισσότερα ψέματα που έχει πει πρωθυπουργός. Γιατί παραλάβατε κράτος και παραδίδετε χώρα υπό διάλυση. Χώρα ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις «τακτικές καθεστώτος και παρακράτους» που ακολουθεί η κυβέρνηση, τα οποία δεν απάντησε ποτέ ο πρωθυπουργός. «Κυριότερο όλων» σημειώνουν, «δεν απάντησε ποτέ στο γιατί συναντήθηκε τέσσερις φορές με τον κ. Ψυχάρη». «Ο πρωθυπουργός συναντιέται μυστικά με ένα “βαρόνο της διαπλοκής” και μάλιστα 4 φορές για να πείτε ένα υπερήφανο “όχι” σαν τους δημοψηφίσματος που τελικά έγινε “ναι”, τόνισε, ενώ ρώτησε με νόημα προς τον κ. Τσίπρα. «Το αγαπημένο παιδί του νεοαυρινισμού να μιλάει για ήθος και περηφάνια πάει πολύ. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που τα μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα ήθους στην παράταξη του Κ. Καραμανλή εσείς δεν μπορείτε να δώσετε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ κλιμακώνοντας την επίθεση.

Αναφερόμενος, στην αρχή της ομιλίας του, στις πρακτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είστε κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψεύδη σας. Για τα χειρότερα, τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός. Είστε κατηγορούμενος γιατί παραλάβατε από την προηγούμενη Κυβέρνηση Κράτος και παραδίδετε μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Μια χώρα απομονωμένη στην Ευρώπη. Είστε κατηγορούμενος γιατί παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε, αλλά στην πράξη διαλύετε την οικονομία και κάνετε τη ζωή των Ελλήνων πολύ χειρότερη. Είστε κατηγορούμενος γιατί προδώσατε τα όνειρα και τις ελπίδες ακόμη και αυτών που σας πίστεψαν. Των ασθενέστερων Ελλήνων που είδαν στα πρόσωπα σας την ελπίδα για μια αλλαγή, αλλά βιώνουν στην πράξη την χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Η αγορά στενάζει. Οι εταιρείες ψάχνονται πώς να φύγουν από την Ελλάδα. Η νέα γενιά βλέπει μόνο αδιέξοδα. Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα, απομονωμένη όσο ποτέ και στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ανθρώπινων ψυχών. Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει εκχωρηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το Κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, έχει τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης».

Πέραν τούτου, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε με τη ρελάνς για εξεταστική για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο να «ισορροπήσει» την κυβερνητική πρωτοβουλία για εξεταστική επιτροπή για το τρίγωνο της διαπλοκής και τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μιντιακά συγκροτήματα. «Σας προτείνω μια έντιμη συμφωνία και σας καλώ να την αποδεχθείτε. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση που καταθέσατε για σύσταση εξεταστικής για δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Εσείς θα ψηφίσετε την με την σειρά σας την πρόταση που θα καταθέσουμε εμείς για σύσταση εξεταστικής για την επιβολή των capital controls , την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να συμφωνήσουμε για την σύσταση των 2 εξεταστικών. Εμείς θα στηρίξουμε την δική σας και εσείς την δική μας. Να μας πει ο Βαρουφάκης αν υπήρχε σχέδιο Β. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προϊδεάζοντας εμμέσως πλην σαφώς για την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στα εσωκομματικά απόνερα, τα οποία είχαν προβληματίσει ιδιαιτέρως τη Συγγρού, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, καλύπτοντας την κυβέρνηση Σαμαρά τόσο για την υπόθεση Παπασταύρου, όσο και για την υπόθεση των τιμολογίων της ΝΔ προς τον κατηγορούμενο για εκβιασμό, για την οποία αρκέστηκε να σημειώσει πως η ΝΔ «μπορεί να είχε κάποιες σχέσεις στο παρελθόν».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για μίνιμουμ συμφωνίας σε τρία κομβικά σημεία προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό αναφορικά με την καταπολέμηση της διαπλοκής: «Να αλλάξει το επαίσχυντο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών στη συνταγματική αναθεώρηση. Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με κατάργηση της διάταξης με την οποία ένα πρόσωπο ασκεί έλεγχο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς. Να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Ε.Σ.Ρ. και όχι από τον Υπουργό σας, με αύξηση του αριθμού των αδειών, όχι μόνο τέσσερις. Ώστε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο!