Τσίπρας: «Είστε πολιτικός απατεώνας» – Μητσοτάκης: «Χυδαίος ψεύτης ο Πρωθυπουργός»

 

Σε σκηνικό ακραίας πόλωσης διεξάγεται στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Η σύγκρουση των δύο ανδρών προιονίζεται και τους τόνους που θα κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό στην πορεία προς τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές τελικά στηθούν. 

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη Βουλή είναι και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, ως πολιτικά δειλό και «ακροδεξιό», με τον κ. Μητσοτάκη από την πλευρά του να αποκαλεί επανηλειμένα «ψεύτη», «πολιτικό απατεώνα» και, κυρίως, να του χρεώνει ευθέως τον πόλεμο λάσπης και διαρροών εναντίον του ίδιου προσωπικά, των στελεχών της Ν.Δ. και των οικογενειών τους. 

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση για την οικονομία κύλησε στην αναμενόμενη λογική των παράλληλων μονολόγων καθώς ο μεν κ. Τσίπρας επέμεινε στη λογική της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σειρά μέτρων και δεσμεύσεων που έχει, ήδη, αναλάβει και ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περίοδο μετά τη λήξη του μνημονίου. 

Η επιλογή της πόλωσης θα κυριαρχήσει όχι μόνον στις δευτερολογίες των δύο αρχηγών αλλά και το διάστημα προς τις εκλογές, δεδομένου ότι αμφότετοι επιδιώκουν να περιορίσουν όσο περισσότερο μπορούν την εκλογική απήχηση των μεταξύ τους κομμάτων, διαμορφώνοντας συνθήκες ενός νέου δικομματισμού, χαμηλότερων βέβαια ποσοστών. 

Τσίπρας κατά ΝΔ: Γίνεστε πιο ακροδεξιοί από τον Όρμπαν

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και συνολικά στην αντιπολίτευση. «Κύριε Μητσοτάκη σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα. Δεν ξέρω ποιοι σας συμβουλεύουν να μου κάνετε αυτό το δώρο, αλλά σας ευχαριστώ που δίνουν την ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση για την οικονομία μετά τη μεγάλη επιτυχία του Eurogroup», τόνισε και χαρακτήρισε «καθαρή και ιστορική» την απόφαση του Eurogroup.

Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τον Πιερ Μοσκοβισί κάνοντας αναφορά στα όσα συνέβησαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. «Βγήκε ο μετριοπαθής αντιπρόεδρός σας και έσπευσε να μαλώσει τον κ. Μοσκοβισί που μίλησε για ανελαστικές δεσμεύσεις στο βαθμό που πιάνονται οι στόχοι και τα πλεονάσματα. Τον μάλωσε, ο κ. Χατζηδάκης, γιατί είπε το αυτονόητο, αυτό που λέμε και εμείς, γιατί από εδώ και στο εξής οι ελληνικές κυβερνήσεις θα αποφασίζουν για το μίγμα της πολιτικής αρκεί να πιάνουν τους στόχους. (…) Τρέμετε, κύριε Μητσοτάκη, την πιθανότητα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Έχουμε συνηθίσει στον κυνισμό σας».

«Πορεύεστε με ένα και μόνο δόγμα. Όσο χειρότερα για τον ελληνικό λαό τόσο καλύτερα τα πράγματα για σας. Χάνετε την ψυχραιμία σας και εκτίθεστε. Είναι καιρός που σας τρώει το σαράκι για τις περικοπές των συντάξεων. Ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για να ζητήσετε διαβεβαίωσεις ότι θα πιέσουν να εφαρμοστεί το μέτρο. Είναι ντροπή σας κ. Μητσοτάκη. Αντί να υπερασπίζεστε τα εθνικά συμφέροντα, υπερασπίζεστε τα κομματικά σας συμφέροντα. Βγήκατε και κατηγορήσατε χωρίς αιδώ εμένα και τη Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια στο προσφυγικό. Πραγματικά δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια καταλόγισε στην αντιπολίτευση «ακροδεξιές συμπεριφορές»: «Παρασυρόμενος από την ακροδεξιά φατρία που ηγείται του κόμματός σας. Αποφασίσατε να παίξετε με ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Να διχάσετε τους Έλληνες για να κρατήσετε ενωμένο το κόμμα σας. Σπείρατε όμως ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Με τη στάση σας στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, πήρατε οριστικό διαζύγιο με ό,τι ονομάσατε φιλελευθερισμός και την κεντροδεξιά.

Ακούσαμε να φωνάζουν σε αντισυγκεντρώσεις για τη Μακεδονία, δήθεν για τη Μακεδονία: «Μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα» και «Στα όπλα στα όπλα, να μπούμε μες στα Σκόπια». Δίνετε αφορμή στους πιο σκληρούς φορείς αυτού του ιδεολογικού χώρου, να βγουν στο προσκήνιο. Δεν καταλαβαίνετε βέβαια ότι έτσι υποθηκεύετε και το δικό σας πολιτικό μέλλον. Τη δική σας φυλακή χτίζετε. Είχατε μία ιστορική ευκαιρία. Είχατε την ευκαιρία να διαλέξετε να είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας στο προσφυγικό. Συνεχίζετε την αγαστή συνεργασία με τους ακροδεξιούς. Γίνεστε πιο ακροδεξιοί από τον Όρμπαν! Μόνο που εδώ είναι Ελλάδα».

«Σήμερα, με τη στάση σας σε Μακεδονικό και προσφυγικό, χαρακτηρίζεστε και από διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ο Έλληνας Όρμπαν. Κάθε άλλο δηλαδή παρά φιλελεύθερος. Πουλάτε αξίες, ιδανικά την παρακαταθήκη της παράταξής σας μόνο γιατί ο Όρμπαν πήρε 49%.Η ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων κ. Μητσοτάκη. Και ακολουθείτε αυτό το δρόμο», τόνισε.

Μητσοτάκης: «Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ανέβηκε στο βήμα: «Κύριε Τσίπρα μας δώσατε μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην οποία η χώρα έχει εισέλθει. Στη Θεσσαλονίκη μέχρι το αεροδρόμιο φτάσατε δεν τολμήσατε να πάτε μέχρι την πόλη. Αν ρωτήσετε τους πολίτες ποιον θεωρούν πολιτικό απατεώνα η απάντηση που θα πάρετε είναι «ο κ. Τσίπρας». 

​«Η σημερινή επέτειος του δημοψηφίσματος σηματοδοτεί το χρονικό της ουσιαστικής πολιτικής σας ήττας. Φωνάζατε «go back, κυρία Μέρκελ» και τώρα εκλιπαρείτε για δυο λόγια συμπάθειας και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Τον Σεπτέμβριο του 2015 πάλι με ψέματα προσπαθήσατε να κρύψετε την κωλοτούμπα σας. Το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, να σας θυμίσω τι έλεγε; Τρία χρόνια μετά τα capital controls ζουν και βασιλεύουν. Το Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει κουβέντα για το υπερταμείο και την εκχώρηση της περιουσίας για 99 χρόνια”, τόνισε.

Αναφερόμενος στη διαφορετική στάση Καμμένου – Τσίπρα απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Είστε κυβέρνηση οπεράτα, ένας θίασο που άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το Σάββατο. Ο συνέταίρος σας έγινε «κυβερνητικός διπρόσωπος». Από τη μέρα της συμφωνίας ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει πρωί, μεσημέρι, βράδυ ότι κατοχύρωσε την ταυτότητα και τη γλώσσα, ότι είναι Μακεδόνες και ότι αυτό το αναγνωρίζει όλος ο κόσμος και φυσικά εμείς. Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός, ε; Πείτε στον Κοτζιά ότι είναι αργά για δάκρυα».

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «ακροδεξιών συμπεριφορών», είπε: «Όση λάσπη και εάν πετάξετε οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ποιος είμαι και τι πιστεύω και ποια είναι αυτή η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ταυτίζετε με τον φασισμό τη ΝΔ. Εμείς αποκαταστήσαμε τη δημοκρατία στη χώρα. Φωνάζατε μαζί με τους ακροδεξιούς στις πλατείες για «προδότες» και «κρεμάλες». Τι διαφορά έχει το tweet του Πολάκη με αυτά που λέει η ΧΑ; Συγκυβερνάτε με τον Καμμένο, τον οποίο αποκαλούν ακροδεξιό οι ίδιοι του οι βουλευτές σας». «Έχω συγκρουστεί σκληρά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Και έρχεστε να πείτε σε αυτή την αίθουσα τα ανάποδα. Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης κ. Τσίπρα. Αυτό θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη σταδιοδρομία. Δεν αξίζετε κ. Τσίπρα καμία τρίτη ευκαιρία και γι’ αυτό δεν θα την πάρετε. Είστε κυνικός χειριστής της εξουσίας. Όταν μιλάτε για το προσφυγικό έχετε μηδενική πολιτική αξιοπιστία και μηδενικό πολιτικό κεφάλαιο», είπε.

«Δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα και τόσο αυστηρούς στόχους. Είχε δεσμευτεί άλλη χώρα όταν βγήκε από προγράμματα σε ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος; Πουθενά δεν έγινε. Για αυτό και μιλάμε για την Ελλάδα ως μία ειδική περίπτωση», πρόσθεσε.

«Ήδη από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται σενάρια ότι ψηφισμένα μέτρα μπορούν να μην εφαρμοστούν αν υπάρχει υπεραπόδοση. (….) Οι περικοπές αυτές των συντάξεων δεν προβλεπόντουσαν στο τρίτο μνημόνιο. Ήταν τελείως αχρείαστες, ήταν το τίμημα της δικιάς σας προσωπικής αναξιοπιστίας. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, ήμασταν απέναντι”, πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Γεννηματά, απέναντι στο δίπολο

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά, επεδίωξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα και τους κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη. «Παρακολουθούμε τη συζήτηση και το συμπέρασμα είναι ένα. Η επιλογή τους είναι πόλωση και διχασμός για άλλη μια φορά. Το μέτωπο δημιουργήθηκε σε αυτή τη χώρα, στις πλατείες των Αγανακτισμένων όταν μαζί ΝΔ κ, ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ προπηλάκιζαν βουλευτές», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Μοίρασε το άρθρο!