Το μήνυμα του Μπουτάρη: Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή του Γκοτζαμάνη

Mε βίντεο από την επίθεση των ακροδεξιών στον Γιάννη Μπουτάρη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Εν μέσω χειροκροτημάτων, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκίνησε την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα κατά του φασισμού.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή του Γκοτζαμάνη, του Πολκ, του Τσαρουχά. Με αφορμή το προχθεσινό γεγονός, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Αν δεν σας αρέσουμε, μαυρίστε μας στις εκλογές. Όχι να μετατρέπετε την πόλη σε ζούγκλα», τόνισε. «Η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα και περήφανη πρωτεύουσα όλων των συμπατριωτών μας που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε να σπάσει το απόστημα του φασισμού, κρυφού ή φανερού. Δεν θα φοβηθούμε κανέναν». 

Αναφερόμενος στο ίδιο το επεισόδιο και την πτώση του από τα χτυπήματα που δέχτηκε είπε: «Τρόμαξα. Όταν έπεσα κάτω και με τσαλαπατούσαν, τρόμαξα. Όμως, όπως σηκώθηκα προχτές, πέρασα από πολλά στάδια στη ζωή μου, έπεσα, έφτασα στον πάτο και σηκώθηκα. Όλες τις φορές σηκώθηκα. Όσο λοιπόν είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω η Θεσσαλονίκη να γυρίσει στην εποχή του σκοταδιού».

Παράλληλα ευχαρίστησε για τα μηνύματα συμπαράστασης τους πολίτες και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την επίθεση σε βάρος του, «να ενωθούν στην καταδίκη της βίας». «Να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και πόσοι υπέρ της βίας». «Τραμπούκοι κάθε είδους, δεν είναι μόνο τα παραστρατημένα παιδιά που κάνουν φασαρία στο γήπεδο, είναι και οι υψηλά ιστάμενοι σε όλα τα κόμματα», σημείωσε και συνέχισε:

«Αύριο θα είναι κάποιος άλλος στη θέση μου, κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί για τις ιδέες του, το χρώμα του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, επειδή του αρέσει το κόκκινο και όχι το λευκό κρασί. Πρέπει να αγαπήσουμε τη διαφορετικότητα».

 «Να αφήσουμε τον λαϊκισμό, την καπηλεία αυτή, τα fake news, είναι αυτά που υποθάλπουν τον φασισμό. Ξεκινήσαμε το 2006 μια ομάδα ετερόκλητων πολιτών. Είπαμε ”φτάνει πια” με την πατριδοκαπηλεία και την φοβικότητα που κυριαρχούσε στην πόλη. Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου», είπε και πρόσθεσε:
 «Πατριωτισμός είναι να μην κλέβεις τα χρήματα των πολιτών, να φέρνεις λεφτά στην πόλη. Είμαι λίγο κυνικός κάποιες φορές, αλλά το να φέρνεις λεφτά στην πόλη είναι κέρδος καθαρό και τίμιο. Και έτσι θα πάει μπροστά αυτή η πόλη και αυτή η χώρα, όχι με κούφια λόγια για την ανωτερότητα της φυλής».

Σχετικά με τους δράστες της επίθεσης ο Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε πως «ξέρω ποιοι ήταν». «Ήταν  οργανωμένοι φασίστες, δεν είχαν σχέση με την ημέρα μνήμης των Ποντίων, τους ξέρω ποιοι ήταν. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν Δήμαρχο και ήταν οργανωμένοι φασίστες», τόνισε.

Μοίρασε το άρθρο!