Τι έλεγαν οι Θεσσαλονικείς για το «el classico» της πόλης το 1997;

Η καινούργια εβδομάδα μόλις έχει ξεκινήσει και το τέλος την ερχόμενη Κυριακή σηματοδοτείται από ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό γεγονός για την πόλη, που δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Οι δύο ομάδες συναντιούνται ξανά σε αγώνα πρωταθλήματος στην έδρα των «Κιτρίνων» μετά από τον Μάρτιο του 2014, όταν και είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι με 1-1, λίγο πριν οριστικοποιηθεί ο υποβιβασμός του Άρη στην Football League.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 1997, όταν οι «Κίτρινοι» γνώρισαν τον πρώτο υποβιβασμό της ιστορίας τους. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, ΠΑΟΚ και Άρης διασταυρώνονταν στην Τούμπα. Οι «Ασπρόμαυροι», με τη δυναμική που τους έδινε η νέα εποχή Μπατατούδη, ήθελαν να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας απεμπλακεί από τα «πέτρινα χρόνια» του παρελθόντος, αλλά και την τιμωρία αποκλεισμού από την Ευρώπη εξαιτίας των γεγονότων στον αγώνα της Τούμπας με την Παρί Σεν Ζερμέν το 1992.

Ο Άρης την ίδια ώρα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη για να ξεφύγει από το φάσμα του υποβιβασμού, η σκιά του οποίου απλωνόταν επικίνδυνα εκείνη τη χρονιά στο Χαριλάου.

Για την ιστορία βέβαια, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 του Άρη με δύο γκολ του Ζήση Βρύζα και τον Μαυρογενίδη να μειώνει στο τέλος.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το ρεπορτάζ ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, που βγήκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ρωτώντας τους περαστικούς πως βλέπουν το ντέρμπι εκείνου του Μαρτίου του 1997…

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ || zavliaris@gmail.com

Μοίρασε το άρθρο!