Τα έξι κλειδιά για την εμφάνιση ζωής στη Γη

Ο πλανήτης Γη είναι ο τρίτος πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο και το μοναδικό μέχρι στιγμής ουράνιο σώμα που γνωρίζουμε ότι φιλοξενεί ζωή.

Πρόκειται για ένα από τα προϊόντα μιας κοσμικής κατασκευής 4.6 δισεκατομμυρίων ετών, που αποτελεί ιδανικό τόπο κατοικίας για την ανθρωπότητα, εξαιτίας μιας σειράς συνθηκών που καθιστούν τη διαβίωση σε αυτόν εφικτή.

1. Βρίσκεται σε μια ήσυχη «γειτονιά»

Το ηλιακό μας σύστημα είναι τοποθετημένο σε έναν ασφαλή χώρο μεταξύ των μεγάλων σπειροειδών βραχιόνων, και η σχεδόν κυκλική τροχιά του βοηθά να αποφεύγει τις επικίνδυνες εσωτερικές περιοχές του γαλαξία. Υπάρχουν σχετικά λίγα αστέρια κοντά στον Ήλιο, που μειώνουν τους κινδύνους από βαρυτικές έλξεις, εκρήξεις ακτινών Γ’ ή κατάρρευση άστρων (σουπερνόβα).

2. Ο ‘Ηλιος είναι ένα σταθερό και μακράς διάρκειας άστρο

Τα άστρα που είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος από τον Ήλιο παράγουν υψηλότερες θερμοκρασίες και συνήθως δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής δύο στοιχεία που δεν επιτρέπου και την ανάπτυξη ζωής στους πλανήτες. Τα δε μικρότερα σε μέγεθος άστρα, είναι νεαρότερα σε ηλικία και πιο ασταθή. Λόγω αυτής της αστάθειας, οι πλανήτες βομβαρδίζονται με ακτινοβολίες που καθιστούν αδύνατη την ανάπτυξη ζωής.

3. Κατάλληλη απόσταση από τον Ήλιο

Η Γη βρίσκεται στη λεγόμεη ζώνη «Goldilocks», τη ζώνη στην οποία η θερμοκρασία που επικρατεί καθιστά δυνατή τη παρουσία νερού σε υγρή μορφή. Σε περίπτωση που βρισκόταν πιο μακριά από τον Ήλιο, το νερό θα ήταν σε μορφή πάγου, ενώ αν ο πλανήτης βρισκόταν πιο κοντά το νερό στην επιφάνειά του θα εξατμιζόταν

4. Ένας δυναμικός πυρήνας 

Το διαστρικό νέφος αερί και σκόνης που προκάλεσε τη δημιουργία της Γης περιείχε αρκετά ραδιενεργά στοιχεία για τη διατήρηση ενός δυνατού πυρήνα στον πλανήτη για δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η συνθήκη  δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τον πλανήτη από κινδύνους όπως οι ηλιακές εκλάμψεις.

5. Η Γη διαθέτει ένα μεγάλο φεγγάρι που σταθεροποιεί την περιστροφή γύρω από τον άξονά της

Η θέση της Γης είναι κεκλιμένη σε σχέση με τον Ήλιο και ταλαντεύεται καθώς περιστρέφεται. Αυτή  η μικροσκοπική ταλάντωση μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο κλίμα από θερμό σε ψυχρό κάθε 41.000 χρόνια. Χωρίς την παρουσία της Σελήνης αυτές οι αλλαγές στο κλίμα θα ήταν περισσότερο ακραίες

6. Η Γη διαθέτει τη στοιβάδα του όζοντος που μπλοκάρει τις επιβλαβείς ακτίνες

Οι αρχαίοι φυτικοί οργανισμοί που αναπτύχθηκαν στους ωκεανούς προσέθεσαν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, δημιουργώτας ένα υψηλού υψομέτρου στρώμα όζοντος. Μέσω αυτού προστατεύονται τα πρώιμα είδη της Γης από τη θανατηφόρα για αυτά ηλιακή ακτινοβολία.

Μοίρασε το άρθρο!