Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, είναι μοιρασμένη σε δύο κόσμους καθώς ο μαγευτικός Βόσπορος που τη διασχίζει χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη.

Εδώ και χρόνια  αποτελεί ιστορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο καθώς και νούμερο ένα ταξιδιωτικό προορισμό για τους Έλληνες. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια μας έχει απασχολήσει για τους λάθος λόγους: εσωτερικές πολιτικές διαταραχές όπως και τρομοκρατικές ενέργειες  έφεραν τη βία στο προσκήνιο. Επόμενο ήταν οι ταξιδιώτες να μην άγχονται μόνο για τα εισιτήρια και τα αξιοθέατα, αλλά και για τη ασφάλεια τους.

Είναι όμως γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η βία και η τρομοκρατία έχει γίνει σκληρή πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν εμπόδισε ποτέ τον τουρισμό και σίγουρα όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ήδη για την περίοδο της Αποκριάς και του Πάσχα η ζήτηση της Κωνσταντινούπολης έχει ανέβει κατακόρυφα, αφού δεν παύει να αποτελεί οικονομικό και εξαιρετικό προορισμό  που συνδυάζει ιστορία και διασκέδαση.

Ειδικά από την Β. Ελλάδα, οι όποιοι ενδοιασμοί του παρελθόντος δείχνουν να ξεπερνιούνται και οι κρατήσεις κινούνται συνεχώς ανοδικά. Οι λόγοι σχεδόν άπειροι, όσες και οι αναμνήσεις και οι εικόνες που δημιουργεί το ίδιο το ταξίδι:

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Δεν γίνεται να ταξιδέψεις στη πρωτεύουσα της κάποτε Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και να μην επισκεφτείς τη μεγαλόπρεπη Αγιά Σοφιά. Το διαμάντι της Πόλης θεωρείται από το 1935 μουσείο χάρη στη πρωτοποριακή της αρχιτεκτονική, τη πλούσια ιστορία που κρύβει, την θρησκευτική της αξία και την απαράμιλλη ομορφιά της.

Το Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί που έχει πάρει την ονομασία του από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο οθωμανικός τέμενος  είναι σίγουρα όμως το πιο όμορφο. Σε περίοπτη θέση δεσπόζει στον Κεράτιο κόλπο και έχει ως δημιουργό του το πιο γνωστό και ταλαντούχο αυτοκρατορικό αρχιτέκτονα.

Η Βασιλική Κινστέρνα ή αλλιώς Γερεμπατάν Σαράι  που σημαίνει υπόγειο παλάτι, είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στη Κωνσταντινούπολη. Tο μέρος όπου κορυφώνεται το διάσημο μυθιστόρημα ‘’Inferno’’ του Dan Brown  θα σας αφήσει άναυδους.

Shopping non-stop

Και η ώρα που όλοι περιμέναμε: Δεν γίνεται να έρθεις στην Κωνσταντινούπολη και να μην επισκεφτείς το Grand Bazaar, στη καρδιά της παλιά πόλης. Στο Μεγάλο Παζάρι θα βρει κανείς ότι μπορεί να φανταστεί και ακόμα περισσότερα. Επιβάλλεται να πιεις πολύ τσάι και να διαπραγματευτείς ακόμα περισσότερο προτού πάρεις τη τελική απόφαση.

Θέλω να πιω όλον τον Βόσπορο…

Που λέει και το τραγούδι. Πρώτα όμως θα σου προτείναμε να τον διασχίσεις  με μία από τις κρουαζιέρες  που μπορεί κανείς να κάνει  χαζεύοντας τις ακτές της πόλης και παράλληλα απολαμβάνοντας το καφέ του.

Να γλύφεις τα δάχτυλά σου

Οι επιλογές φαγητού στη πόλη είναι αμέτρητες. Τα περισσότερα εστιατόρια θα  τα βρείτε μαζεμένα στην περιοχή Sultanahmet, στην καρδιά της παλιάς Κωνσταντινούπολης.

Τσίμπα ένα μεζέ: στο Canim Cigerim θα γευτείς αλμυρούς μεζέδες μέχρι και σουβλάκια.

Σάντουιτς με ψάρι: δεν γίνεται να πας στη Κωνσταντινούπολη και να μην δοκιμάσεις ένα μπαλίκ εκμέκ στο Eminonu. Πεντανόστιμα σάντουιτς με ψάρι που τα παίρνεις κατευθείαν από το καΐκι.

Street food: το λαχματζούν είναι ένα από τα πιο γνωστά φαγητά στο χέρι. Υπέροχη γεύση με μπόλικα μπαχαρικά. Εξίσου δημοφιλές είναι το Çiğ Köfte , μικρές πικάντικες μπουκίτσες που θα βρεις παντού.

Sweet Dreams

Μπακλαβά Gulluoglu: τα πιο γνωστά σιροπιαστά της πόλης είναι αδιαμφισβήτητα στο κατάστημα Gulluoglu και όχι άδικα.  Μια δοκιμή μόνο αρκεί για να πειστείς.

Σεράι: Το μαγαζί αν και φημίζεται για το καζαν ντιπι του, τη παράσταση κλέβει το καλύτερο κιουνεφέ που έχει δοκιμάσει κανείς.

——————————————————————————————–

(Φώτο από Φ/Β Ελληνες της Κωνσταντινούπολης)

 

Μοίρασε το άρθρο!