Τέλος του νόμου Κατσέλη – Νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας

Τη δημιουργία ενός νέου συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου για να δει αν και τι πρέπει να κάνει.

Ερωτηθείς, αν η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση του νόμου Κατσέλη που λήγει στο τέλος του 2018, ο αντιπρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει παράταση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Πρώτον, σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται», είπε, προσθέτοντας: «Απλώς τώρα, όπως είπαμε, είμαστε σε μια διαδικασία ότι υπάρχει όλο αυτό το στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη. Υπάρχει ένα αμοιβαίο θα έλεγα ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις Τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Δεύτερον, όπως γνωρίζετε υπάρχει η κοινωνική πρόνοια, γι’ αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καθόλου δυνατότητα να πληρώσουν την όποια δόση, υπάρχει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να ενεργοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και τρίτο και πιο σημαντικό, είναι ότι ο νόμος Κατσέλη, Σταθάκη μετά, ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση, ας το πω έτσι.

Αυτό συνδέεται και με το Credit Bureau που θα φτιάξουμε, αλλά συνδέεται και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα. Δεν επεκτείνομαι, απλώς αναφέρω το γεγονός ότι ιδίως μετά τη χρήση του RBNB και αυτών όλων των νέων φαινομένων που ζούμε, το πρόβλημα, ιδίως σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι οι φοιτητικές κατοικίες κτλ., αρχίζει και γίνεται οξύ και ως Υπουργείο εμείς το μελετούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Για το ελβετικό φράγκο, περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ανάλογα με το τι θα είναι, θα καθορίσει και το τι πρέπει να κάνουμε, αν πρέπει να κάνουμε και τι ως πολιτεία. Θυμίζω ότι το πρόβλημα το έχουμε αντιμετωπίσει ως μέλλον, δηλαδή αν στο μέλλον κάποιος πάρει δάνειο σ’ ένα νόμισμα εκτός ευρώ, προβλέπεται ήδη από το νόμο τώρα, ότι αν αλλάξει η ισοτιμία σ’ ένα εύρος αν θυμάμαι καλά, 20%, αυτόματα ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την αναδιαπραγμάτευσή του.

Το πρόβλημα που έχουμε είναι με το παρελθόν κι από τη στιγμή που το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη, θα περιμένουμε, πιστεύω ότι δε θ’ αργήσει πολύ να βγει η απόφαση, ούτως ώστε να δούμε μετά τί χρειάζεται να γίνει».

Μοίρασε το άρθρο!