ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

αρχείο λήψης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη Συζήτηση του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον στην Ολομέλεια, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης τοποθετήθηκε αναλυτικά επί των άρθρων του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες παρατηρήσεις-προτάσεις, αρκετές από τις οποίες εξετάζονται για ενσωμάτωσή τους στο νομοσχέδιο.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης αρχικά επεσήμανε την ανάγκη για παράταση στη σύνταξη των δασικών χαρτών, καθώς προβλήματα έχουν προκύψει στη Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και άλλες περιοχές, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όχι από ευθύνη των πολιτών, αλλά από ευθύνη των υπαλλήλων των δασαρχείων και του λανθασμένου τρόπου με τον οποίο συνέταξαν τους χάρτες.

Αναφορικά, με τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και τα προβλήματα εντάξεώς τους σε οικιστικά σχέδια, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε πως τελούν εν ομηρεία και έπρεπε να δοθεί μία λύση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσω μίας ρυμοτομίας σύγχρονης, που να ικανοποιεί τις οικιστικές ανάγκες των πολιτών.

Ο τρόπος που είχε νομοθετηθεί το σύστημα, βάσει του οποίου γίνονταν οι ρυμοτομίες, ήταν απηρχαιωμένο και σε συνδυασμό και με την πολυνομία που παρατηρείτο στη δασική νομοθεσία καθιστούσαν το σύστημα δυσκίνητο και σύννομοι συμπολίτες μας δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις οικιστικές τους ανάγκες.

Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς,  ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, ενώ λαμβάνεται υπ’ όψιν η έκταση στο σύνολό της. Επειδή οι ιδιοκτήτες, όμως, είναι πολλοί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνεται το σύνολο της έκτασης ως φορολογήσιμο, να υπάγεται στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και έτσι να υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους δικαιούχους.

Μέσω της τοποθέτησής του ο Γιώργος Λαζαρίδης υποδεικνύει την αναγκαιότητα υπαγωγής των παρατηρήσεων αυτών σαν ρυθμίσεις, σε ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την αναβάθμιση και την προστασία των μικρών και μεγάλων πόλεων απέναντι στην κάθε μορφής πολεοδομική αυθαιρεσία. Η άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο δομημένο περιβάλλον σε πολλές περιοχές της χώρας με έντονη οικιστική ανάπτυξη γίνεται εύκολα αντιληπτή και από μη ειδικούς και κάνει επιτακτική αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που δεν έχει Κτηματολόγιο, δεν έχει δασικούς χάρτες και αντ’ αυτών μια απαρχαιωμένη, αναχρονιστική και αντιεπενδυτική δασική νομοθεσία και ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλείται να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα με χωροταξικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις, την αυθαίρετη δόμηση.

Ακολουθεί σχετικό video:

https://youtu.be/yXvyxB7FLIk

 

Μοίρασε το άρθρο!