Συνάντηση Τσίπρα– Ερντογάν: «Πληγή για το ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα και η κράτηση των 2 στρατιωτικών»

Για «δύσκολη» συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε εκ νέου πως ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε εμμέσως θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 αξιωματικούς, διαμηνύοντας πως κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό.

Για ελληνοτουρκικά

«Έθεσα με ένταση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ως μια ανοιχτή πληγή του ΝΑΤΟ και υπογράμμισα με ένταση ως ανοιχτή πληγή το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται ακόμα στην Αδριανούπολη, ένα πρωτοφανές περιστατικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα όσα είπε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν ήταν η πιο εύκολη συνάντηση, διήρκησε δύο ώρες, θίξαμε σχεδόν όλη την ατζέντα, έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των στρατιωτικών μας. Ο κ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στο θέμα των 8 αξιωματικών που ζήτησαν σε εμάς άσυλο και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματός του. Κατέστησα σαφές πως η Ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Υπογράμμισα επίσης ότι για την κυβέρνηση πως οι πραξικοπηματίες, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Συμφωνήσαμε πως η εν λόγω συνεργασία έχει μεγάλη σημασία την περίοδο αυτή».

«Του υπενθύμισα του κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν θετικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί συνεχίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Του έθεσα στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της παραβατικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για μείωση της έντασης» τόνισε και συνέχισε:

«Συζητήσαμε και για το Κυπριακό και τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει στενή επαφή μεταξύ των δύο υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες απ ότι πριν βγω. Δεν ήταν εύκολη συνάντηση, τεθήκαν όλα τα ζητήματα και από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Και αυτό το θέμα δεν περιποιεί τιμή στη γειτονική χώρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε αναφερόμενος στο ζήτημα των «8»:

«Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με αυτό των δύο. Είναι άλλο το να ζητάς άσυλο και να είναι υπεύθυνη η Δικαιοσύνη και άλλο ζήτημα είναι η σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος στην απέναντι πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, να ξεκινήσει η δίκη και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Τέλος, αναγνώρισε ότι το δυσκολότερο ζήτημα της συνάντησης ήταν αυτό των Ελλήνων στρατιωτικών και των Τούρκων αξιωματικών. «Η τουρκική πλευρά έχει διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα των παραβιάσεων (…)» είπε αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις και συνέχισε: «Εγώ του κατέθεσα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν πως υπάρχουν υπερπτήσεις πάνω από νησιά, και έχουμε αερομαχίες και εμπλοκές. Η καλύτερη ένδειξη από αυτή τη συνάντηση είναι να συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς των επιτελείων και των υπουργών Εξωτερικών ώστε να βρεθούν τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης».  

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ

Μοίρασε το άρθρο!