Στη Γερμανία υπάρχει εδώ και χρόνια ο προβληματισμός για τον “επανεξοπλισμό” της χώρας

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας χρειάζονται πολλές διορθωτικές κινήσεις και ενίσχυση.

Το Βερολίνο έχει τα κλειδιά της οικονομίας αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε τα σχέδια για να δημιουργήσει ξανά μια ισχυρή στρατιωτική μηχανή. Η στάση του Τραμπ έναντι του Βερολίνου δίνει την αφορμή για να ακουστούν φωνές που ζητούν ευθέως να αποκτήσει η Γερμανία πυρηνικά όπλα!

Ο πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bundeswehr, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, Christian Hacke δημοσίευσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Welt am Sonntag, ένα άρθρο με το οποίο ζητά “πυρηνική βόμβα για την Γερμανία”.

Πιστεύοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι εξασθενημένο από την συμπεριφορά του Τραμπ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «για πρώτη φορά από το 1949, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν βρίσκεται πλέον κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα “.  Γι΄ αυτό και ζητά την πυρηνική βόμβα!

Η πρότασή του έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Πρώτα απ΄ όλα το γεγονός ότι η Γερμανία αρνείται πεισματικά να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες. Επίσης η Γερμανία επικύρωσε τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), η οποία υπεγράφη το 1968.

Η δέσμευση αυτή επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από τη λεγόμενη συμφωνία “Two Plus Four” , μέσω της οποία δόθηκε και το πράσινο φως για την επανένωση της Γερμανίας.

Ο Wolfgang Ischinger, πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, έγραψε στην Die Welt: “Εάν η Γερμανία παραιτηθεί από την ιδιότητά της ως μη πυρηνική δύναμη, τι θα εμπόδιζε την Τουρκία ή την Πολωνία, για παράδειγμα, να πράξουν το ίδιο”.

Το Politico υπενθυμίζει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να «εξετάσει τη συμβολή της στο γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής εκτεταμένη αποτροπής, κάτω από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας” .

Από νομική άποψη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη Bundestag, τίποτα δεν εμποδίζει το Βερολίνο να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο άλλης χώρας.

Δεν είναι βέβαια κάτι απλό, αν και το θέμα της “γαλλικής πυρηνικής κάλυψης” συζητείται εδώ και χρόνια.

Τον περασμένο Μάιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «οι ημέρες που μπορούσαμε απλά να βασιστούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μας προστατεύσουν έχουν τελειώσει. […] Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη τύχη της στα χέρια της, είναι πρόκληση για το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση να επωφεληθούν οι Γάλλοι, από τη γερμανική χρηματοδότηση θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των όπλων. Ο στρατηγός de Gaulle, στην εποχή του, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση, ενώ η Γαλλία ανέπτυξε την πυρηνική δύναμή της.

Μοίρασε το άρθρο!