Ρωσία: Οι πόλεις και τα γήπεδα του Μουντιάλ 2018

Από τις 14 Ιουνίου οι λάτρεις του ποδοσφαίρου θα στρέψουν το βλέμμα τους στη Ρωσία. Εκεί διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου σε έντεκα πόλεις και δώδεκα στάδια. Πάρτε μια ιδέα από τις υπέροχες αυτές ρωσικές πόλεις και τα καταπληκτικά στάδια που θα φιλοξενήσουν τη διεθνή διοργάνωση προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2018.

Μόσχα

Με σχεδόν 10,4 εκατομμύρια κατοίκους η Μόσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Το γνωστότερο κτήριο είναι το Κρεμλίνο, έδρα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην πόλη υπάρχουν 600 εκκλησίες. Η Μόσχα είναι η μοναδική πόλη με δυο στάδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Στάδιο Λουσνίκι – Μόσχα

Εδώ θέλουν να φτάσουν όλοι στις 15 Ιουλίου όταν θα διεξαχθεί ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Το στάδιο του 1956 που χρησιμοποιήθηκε το 1980 σαν ολυμπιακό στάδιο εκσυγχρονίστηκε και πάλι για το ποδοασφαιρικό γεγονός της χρονιάς. Διαθέτει 81.000 θέσεις και εδώ θα σφυριχθεί η έναρξη στις 14 Ιουνίου.

Αγία Πετρούπολη

Για την ωραιότερη πόλη στον κόσμο έκανε λόγο ο νομπελίστας Γιόσεφ Μπρόντσκι. Η πόλη στον Νέβα είναι πράγματι κάτι παραπάνω από ωραία. Ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας την έφτιαξε ως “πύλη στη Δύση” τον 18ο αιώνα. Μέσα σε λίγα χρόνια έχτισε επιβλητικά ανάκτορα.

Στάδιο Κρετόβσκι – Αγία Πετρούπολη

Το νέο γήπεδο της FC Zenit χτίστηκε εκεί όπου πρώτα ήταν το στάδιο Κίροφ. Έχει χωρητικότητα 68.000 θέσεων. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής το κόστος διαρκώς αυξανόταν. Το τελικό ποσό έφθασε τα 930 εκατομμύρια ευρώ.

Το κεντρικό στάδιο στο Εκατερίνενμπουργκ

Το στάδιο ήταν πολύ μικρό ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις φιλοξενίας ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Έγιναν εργασίες και στις 35.000 θέσεις προστέθηκαν άλλες 12.000. Μετά τη διοργάνωση οι επιπλέον θέσεις θα αφαιρεθούν. Εδώ θα παιχθούν μόνο προκριματικοί αγώνες.

Στάδιο Ροστόφ επί του Ντον

Το στάδιο Ροστόφ επί του Ντον κατασκευάστηκε ειδικά για το Μουντιάλ. Είναι η πατρίδα της FK Rostow. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής βρέθηκαν βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το στάδιο διαθέτει 45.000 θέσεις και εδώ θα παιχθούν οι προημιτελικοί αγώνες.

Καζάν

Στο Καζάν, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, συμβιώνουν πολλές κουλτούρες. Τζαμιά των μουσουλμάνων Τατάρων βρίσκονται δίπλα σε ορθόδοξες εκκλησίες των Σλάβων. Η πρωταθλήτρια ομάδα Ρουμπίν είναι σύμβολο της πόλης.

Το στάδιο του Βόλγκογραντ

Το άγαλμα της μητέρας πατρίδας δεσπόζει πάνω από το Βόλγκογραντ, το πάλαι ποτέ Στάλινγκραντ, πόλη η οποία συνδέεται άμεσα με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άγαλμα υπενθυμίζει την νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας. Το νέο στάδιο διαθέτει πάνω από 45.000 θέσεις.

Σαράνσκ

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο ναός του Αγίου Θεοδώρου. Είναι ένας παραδοσιακός ορθόδοξος ναός, ο οποίος χτίστηκε μόλις πριν από 13 χρόνια. Ο παλιός ναός γκρεμίστηκε το 1930 και το 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου, ο οποίος έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεων.

Στάδιο Μορντόβια

Το στάδιο θα έχει χωρητικότητα 44.000 θέσεων κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Τιμ Χούπε. Μετά το τέλος της διοργάνωσης θα έχει χωρητικότητα 28.000 θέσεων και θα φιλοξενεί την τοπική Μορντόβια – Σαράνσκ, η οποία παίζει στην τρίτη εθνική κατηγορία

Σότσι

Χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο έγινε ευρύτερα γνωστό. Τότε οι επικριτές των Ολυμπιακών Αγώνων άσκησαν έντονη κριτική εξαιτίας του υψηλού κόστους. Στην τουριστική πόλη της Μαύρης Θάλασσας διεξάγεται και η Φόρμουλα 1. Στο Σότσι κάνει διακοπές και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ολυμπιακό στάδιο στο Σότσι

Το στάδιο χωρητικότητας 41.220 θέσεων κατασκευάστηκε για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Επειδή σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA τα στάδια για το Μουντιάλ θα πρέπει να είναι εν μέρει ανοιχτά αφαιρέθηκε ένα τμήμα του στέγαστρου. Στο Σότσι θα παιχτούν οι ημιτελικοί.

ΠΗΓΗ: DW

Μοίρασε το άρθρο!