Πως τα συναισθηματικά παραμελημένα παιδιά μπορούν να γίνουν καλύτεροι γονείς

Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανατροφή των παιδιών σας, είναι να θεραπεύσετε τη δική σας συναισθηματική παραμέληση ως παιδιά. Για να εξηγήσουμε το γιατί συμβαίνει αυτό,θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε τη σχέση σας με τους γονείς σας.

Η συναισθηματική παραμέληση στην παιδική ηλικία παρουσιάστηκε όταν οι γονείς σας, ακόμα κι αν σας αγαπούσαν και σας νοιάζονταν, δεν κατάφεραν να σας κάνουν να νιώσετε ασφάλεια για τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια της ανατροφής σας.
Αυτή η φαινομενικά μικρή αποτυχία αν και φαίνεται τόσο απλή, οι επιδράσεις που είχε σε εσάς, ως παιδιά, ήταν βαθιές. Στην πραγματικότητα, οι επιδράσεις της εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιά μέσα σας μέχρι και σήμερα.

Αυτό μπορεί να σας βοήθησε να αντιμετωπίσετε το περιβάλλον της παιδικής σας ηλικίας, αλλά όταν γίνατε ενήλικες χρειαζόσασταν να αγγίξετε τα συναισθήματά σας για να καταλάβετε τον κόσμο. Τώρα, τα συναισθήματα που είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση, τη σύνδεση, την καθοδήγηση και την ενημέρωσή σας είναι λιγότερο προσιτά από όσο χρειάζεστε.

Αυτή η θεμελιώδης αποσύνδεση μέσα σας, επηρεάζει τη ζωή σας με πολλούς σημαντικούς τρόπους. Αλλά η μεγαλύτερη επίδραση αφορά στην ανατροφή των δικών σας παιδιών. Η δική σας συναισθηματική παραμέληση ως παιδιά, η οποία δεν είναι ορατή, ούτε αξιομνημόνευτη και σίγουρα όχι δικό σας λάθος, μεταφέρεται υποσυνείδητα από εσάς στα παιδιά σας. Κυρίως επειδή σας είναι τόσο πολύ δύσκολο να δώσετε στο παιδί σας κάτι που ποτέ δεν είχατε εσείς οι ίδιοι.

Υπάρχουν τρόποι για να θεραπεύσετε τη συναισθηματική σας παραμέληση και καθώς το κάνετε, θα γίνετε φυσικά καλύτεροι γονείς.

Πώς η δική σας συναισθηματική παραμέληση ως παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ανατροφή των παιδιών σας:

• Αν οι γονείς σας δεν παρατηρούσαν, δεν ανταποκρίνονταν και δεν επικύρωναν επαρκώς τα συναισθήματά σας, είναι δύσκολο και εσείς με τη σειρά σας να παρατηρείτε, να ανταποκρίνεστε και να επικυρώνετε επαρκώς τα συναισθήματα του παιδιού σας.

• Οι δεξιότητες συναισθημάτων πρέπει να διδαχθούν στην παιδική ηλικία. Σας δίδαξαν οι γονείς σας πώς να αναγνωρίζετε, να ονομάζετε, να διαχειρίζεστε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας; Είστε σε θέση να διδάξετε το παιδί σας αυτές τις δεξιότητες;

• Νιώσατε αρκετή ενσυναίσθηση και συναισθηματική υποστήριξη από τους γονείς σας ως παιδί; Αν όχι, ίσως να είστε αρκετά σκληροί με τον εαυτό σας μέχρι σήμερα. Πώς επηρεάζει αυτή η θεραπεία του εαυτού σας την ανατροφή των παιδιών σας;

• Οι γονείς σας έβλεπαν καθαρά το ποιοι πραγματικά είστε; Το κάνουν σήμερα; Εάν οι γονείς σας δεν έχουν δει και δεν έχουν καταλάβει την αληθινή σας φύση ως άτομο, τότε μπορεί να αγωνίζεστε και εσείς να καταλάβετε τον εαυτό σας. Και κατ’ επέκταση, το παιδί σας.

• Νιώσατε απόλυτα αποδεκτοί και αγαπητοί καθώς μεγαλώνατε; Αποδέχεστε και αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας τώρα; Δεν είναι δικό σας το λάθος αν δεν συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί να σας δημιουργεί δυσκολίες στο να αποδεχτείτε πλήρως το παιδί σας με τον τρόπο που το χρειάζεται.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο στην συναισθηματική παραμέληση στην παιδική ηλικία. Μπορείτε να αρχίσετε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο που σας συμπεριφέρονταν ως παιδί.

Καθώς δίνετε στον εαυτό σας αυτό που δεν είχατε ποτέ, θα χρειαστεί στη συνέχεια να το δώσετε και στα παιδιά σας.

Ακολουθούν 5 τρόποι διαχείρισης της συναισθηματικής παραμέλησής που μπορούν να σας κάνουν καλύτερους γονείς:

1. Όσο περισσότερο αρχίζετε να εκτιμάτε και να παρατηρείτε τα συναισθήματά σας, τόσο πιο συντονισμένοι θα είστε στα συναισθήματα του παιδιού σας

Όταν λέτε στα παιδιά σας: «Είσαι θυμωμένος/η τώρα;» ή «Φαίνεσαι λυπημένος/η», τα διδάσκετε αυτόματα για τα συναισθήματά τους. Θα μεγαλώσουν συντονισμένα στον εαυτό τους.

2. Καθώς δουλεύετε για να μάθετε οι ίδιοι τις δεξιότητες των συναισθημάτων, θα τις διδάσκετε αυτομάτως και στο παιδί σας

Μαθαίνοντας να ονομάζετε τα συναισθήματά σας, να τα αποδέχεστε, να τα διαχειρίζεστε και να τα εκφράζετε όποτε χρειάζεται, τα παιδιά σας θα δουν αυτές τις δεξιότητες και θα τις βιώσουν στη σχέση τους μαζί σας.

3. Όταν συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με περισσότερη συμπόνια, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν περισσότερη συμπόνια για τον εαυτό τους

Όταν μαθαίνετε να αποδέχεστε ότι και εσείς είστε άνθρωποι και ότι όπως όλοι οι άνθρωποι, κάνετε λάθη, θα σταματήσετε να είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας. Θα είστε σε θέση να δείξετε και να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους, να συγχωρούν τον εαυτό τους και να προχωρούν μπροστά, αντί να κρίνουν αυστηρά τους εαυτούς τους.

4. Αρχίζοντας να δίνετε προσοχή σε αυτά που νιώθετε, που χρειάζεστε, που σας αρέσουν και που δεν σας αρέσουν, θα αποτελέσετε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας

Θα τους δείξετε ότι αξίζει να δίνουν προσοχή σε αυτά που νιώθουν και αυτό θα σας κάνει να έχετε μία καλύτερη εικόνα αυτού που είναι. Θα τα διδάξετε να προσέχουν τον εαυτό τους και θα δουν τον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται στα μάτια σας. Θα μεγαλώσουν γνωρίζοντας τον εαυτό τους και να αισθάνονται βαθιά μέσα τους ότι τα συναισθήματά τους έχουν σημασία.

5. Μαθαίνοντας να αποδέχεστε τον εαυτό σας και να αγαπάτε αυτό που είστε μπορεί να κάνει τα παιδια σας να αισθάνονται έτσι και για τον εαυτό τους

Έχοντας οπλιστεί με υγιή αγάπη για τον εαυτό σας και με την αίσθηση ότι είστε όσο καλοί χρειάζεται να είστε, τα παιδιά σας θα μάθουν επίσης να αγαπούν τον εαυτό τους και θα μεγαλώσουν νιώθωντας δυνατά και γνωρίζοντας βαθιά μέσα τους ότι είναι αγαπητά. Δεν επιλέξατε να μεγαλώσετε με συναισθηματική παραμέληση. Στην πραγματικότητα, ως παιδί, πολύ πιθανό να μην συνειδητοποιούσατε ότι σας συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Αλλά τώρα, ως ενήλικας, μπορείτε να επιλέξετε να θεραπεύσετε τη συναισθηματική σας παραμέληση. Και κάνοντάς το αυτό, βάζετε τον εαυτό σας σε μια σαφή πορεία για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς και να είστε πιο συνδεδεμένοι και αποτελεσματικοί γονείς για τα παιδιά σας.

Παίρνοντας την απόφαση να θεραπεύσετε τη συναισθηματική σας παραμέληση που βιώσατε ως παιδιά, είναι σαν να λέτε στο γενεαλογικό σας δέντρο: Η παραμέληση που έζησα σταματά εδώ. Δεν θα μεταφέρω αυτό το βάρος στα παιδιά μου.

Και τι θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό ή να αξίζει περισσότερο από αυτό;

Πηγή: psychologynow.gr

Μοίρασε το άρθρο!