Προς μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας οι Καταλανοί

 

240360-fwkfowefwe

Σφαίρες καουτσούκ, γκλόμπ, εισβολές σε δημόσια κτίρια, «εκτοξεύσεις» ανθρώπων κάθε φύλου και ηλικίας από σκάλες και άφθονο αίμα ήταν το σκηνικό βίας που έστησαν οι ισπανικοί κρατικοί μηχανισμοί καταστολής, μετά από διαταγή της κυβέρνησης Ραχόι, στην Καταλονία, για να αποτρέψουν την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, το οποίο είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, πάνω από το 40% των εχόντων δικαίωμα ψήφου κατάφεραν να φτάσουν στις κάλπες, επιλέγοντας σε ποσοστό 90% την ανεξαρτησία. Η ηγεσία της Καταλονίας ήταν έτοιμη να κηρύξει την ανεξαρτησία, αλλά τώρα περιμένει να εκμεταλλευθεί την διεθνή κατακραυγή από την βίαια καταστολή κυβέρνησης Ραχόι. Θα ζήτησει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ΕΕ που προβλέπει μέτρα κατά των κρατών μελών που καταπιέζουν πολίτες τους. Μετά τις καταστροφικές κινήσεις Μαδρίτης η κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι ζήτημα χρόνου. «Το θέμα δεν είναι το αν αλλά το πότε (θα κάνει το βήμα)» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα σε συνάντηση αργά χθες με το βράδυ με τον Στέλιο Κούλογλου.

Από την πλευρά της η Μαδρίτη απειλεί με την ενεργοποίηση του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία. H ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλoνία του εν λόγω άρθρου, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε την στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η αστυνομική βία είχε αποτέλεσμα, τουλάχιστον 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι.

Μοίρασε το άρθρο!