Προς ενημέρωση των συνδημοτών μας αλλά και αποκατάσταση της αλήθειας για το νερό της Μυγδονίας

Oι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αρνητικοί, είναι γιατί κατά βάθος δεν νιώθουν ικανοί ν’ αντιμετωπίσουν τον κόσμο. Έχουν εσωτερική ανασφάλεια, μην μπορώντας να απελευθερωθούν από την δική τους αρνητικότητα και αδυναμία, προσπαθούν κατά καιρούς να κάνουν τον δάσκαλο, άλλοι να κάνουν τον δημοσιογράφο, εμείς πάντως κατά καιρούς δηλώσαμε ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι, και εξάλλου για να έχει κάποιος άποψη και να την καταγράφει, δεν είναι και απαραίτητο. 

Έτσι λοιπόν με την κατασκευή ψευδών «ειδήσεων» και πόλεμο εντυπώσεων επιδίδεται συγκεκριμένο τοπικό site, σε ένα θέμα που είναι ίσως και το πιο σοβαρό για τους κατοίκους της Μυγδονίας και κυρίως του Δρυμού, και έχει να κάνει με την υγεία. Ότι και να καταμαρτυρήσουν οι άνθρωποι, είναι απόλυτα δικαιολογημένα, γιατί τα χρόνια είναι πολλά… Παρουσιάζουν λοιπόν τα γεγονότα κατά τέτοιο τρόπο, που είναι πλέον εμφανής η απουσία ολοκληρωμένης κάλυψης τους. Και επίκαιρα είναι τα λόγια του Αινστάιν που έλεγε ότι ο« κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα». Γι αυτό ας  σταματήσουν να παρουσιάζουν τα γεγονότα κατά τέτοιο τρόπο, γιατί είναι πλέον εμφανής η απουσία ολοκληρωμένης κάλυψης τους.

Γράφει λοιπόν το συγκεκριμένο τοπικό site, ότι με την χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών, αυτό είναι αλήθεια γιατί εντάσσεται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, δίνεται η ευκαιρία να δοθεί μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα για το οποίο είχαν αδιαφορήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η δημοτική αρχή, αυτό είναι το τερατώδες ψέμα που παίζει με τον πόνο των ανθρώπων, η οποία παρά τους δανεισμούς και τα διάφορα προγράμματα, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει ποτέ το έργο της αποχέτευσης και ‘ύδρευσης  της Μυγδονίας.

Προς ενημέρωση λοιπόν των συνδημοτών μας, αλλά και αποκατάσταση της αλήθειας,ξεσκεπάζουμε τους εμποράκους των  ψευδών ειδήσεων με τα πραγματικά γεγονότα. Η σημερινή διοίκηση με τον Δήμαρχο της Αστέριο Γαβότση, ήταν αυτή που επί δημαρχίας του στην Μυγδονία, ξεκίνησε την αποχέτευση στην Λητή, στον Δρυμό, και έμεινε ένα μικρό κομμάτι στο Μελισσοχώρι το οποίο όντως έχει μία καθυστέρηση αρκετών ετών. Όσον αφορά το πολυβασανισμένο νερό, να θυμίσουμε και τις προσπάθειες του σημερινού αντιδημάρχου τεχνικών έργων Βαγγέλη Καραστερίου, ο οποίος ξημεροβραδιαζότανε έξω από το γραφείο του υπουργού για να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, καθώς επίσης και τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.Ω., που συνέβαλε στα μέγιστα.  Οι προσπάθειες αυτές και προσωπικά του δημάρχου Αστέριου Γαβότση, και με την συμβολή του υπουργείου, έφεραν αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους κατοίκους.

Σήμερα λοιπόν που μιλάμε με την υπ’ αριθμ. 4384/02-08-2018 απόφαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έγινε η ένταξη της Πράξης «Ενοποίηση /επέκταση υφιστάμενου υδρευτικού δικτύου της Τ.Κ. Μελισσοχωρίου με τα υδρευτικά δίκτυα της Δ.Κ. Λητής & της Δ.Κ. Δρυμού για την βελτίωση της ποιότητας & ποσότητας ποσίμου νερού στις Δημοτικές Κοινότητες της Δ.Ε. Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» προϋπολογισμού 3.200.000,00 €, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου:

Το έργο αφορά στην ενοποίηση – επέκταση του υφιστάμενου εξωτερικού υδρευτικού δικτύου της Δ.Κ. Μελισσοχωρίου, Τ.Κ. Δρυμού και Τ.Κ. Λητής με την κατασκευή αγωγών μεταφοράς και την εγκατάσταση δύο νέων προκατασκευασμένων δεξαμενών στην περιοχή της Λητής και Μελισσοχωρίου ώστε να αποτελέσει ενιαίο δίκτυο, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού για την αξιοποίηση 3 νέων υδρευτικών γεωτρήσεων. Στόχος της πραγματοποίησης του εξεταζόμενου έργου είναι αρχικά η κάλυψη των αυξημένων αναγκών ύδρευσης σε όλες τις Δ.Κ., σε συνδυασμό με την κατασκευή των γεωτρήσεων που ήδη έχουν ΑΕΠΟ, και τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Για τον λόγο αυτό έχουν επιλεγεί θέσεις νέων γεωτρήσεων στα ορεινότερα και όπου αναμένεται η ποιότητα του νερού να είναι καλύτερη και η οποία με ανάμειξη των υδάτων των γεωτρήσεων να βελτιώσει την ποιότητα της υφιστάμενης κατάστασης. Επίσης, ο νέος επανασχεδιασμός – ενοποίηση των δικτύων θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση νερού αλλά και ενέργειας με συνολικότερο όφελος την μείωση των λειτουργικών δαπανών και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης του Δήμου.

Πρόκειται να ανορυχθούν τρεις (3) νέες γεωτρήσεις στις περιοχές «ΣΤΑΜ ΠΕΤΡΑ», «ΜΠΙΖΙΝΟΥΣ ΤΟΥΜΠΑ», & «ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ»

Θα εγκατασταθούν δύο νέες δεξαμενές, στις θέσεις «ΣΤΑΜ ΠΕΤΡΑ» και σε αγροτεμάχιο της Λητής. Οι δεξαμενές θα είναι προκατασκευασμένες, μεταλλικές, ονομαστικής χωρητικότητας 1.000m3.

Προβλέπεται η εγκατάσταση δύο αντλιοστασίων. Στο πρώτο αντλιοστάσιο στη θέση «Πηγάδι» προβλέπεται η εγκατάσταση νέου, δίδυμου υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήματος παροχής 90 m3/h, μανομετρικού 157,5 mWS και εκτιμούμενης ισχύος 55 kW. Για το δεύτερο αντλιοστάσιο στη θέση «Δεσπότη» προβλέπεται η εγκατάσταση νέου, δίδυμου υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήματος παροχής 120 m3/h, μανομετρικού 76 mWS και εκτιμωμένης ισχύος 37 kW.

Στις 08/10/2018 ο Δήμος Ωραιοκάστρου πήρε την έγκριση της δημοπράτησης του έργου από την Διαχειριστική Αρχή και το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα γίνουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης και αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του έργου.

Για τον λόγο αυτό ο Αστέριος Γαβότσης  είχε συνάντηση από τα μέσα Ιουλίου με τους δημότες του Δρυμού, προκειμένου να τους ενημερώσει για την θετική πλέον εξέλιξη στο πολύπαθο θέμα του νερού. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΡΥΜΟ

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κατά την ομιλία τους προς τους δημότες, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο θέμα του νερού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, και μάλιστα για τον ίδιο, η επίλυσή του, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, προέκυψε το 2007. Μέχρι το 2010 προσπάθησε να επιλυθεί με γεωτρήσεις. Παράλληλα έγιναν και οι πρώτες επαφές με την ΕΥΑΘ για αγορά νερού (προκειμένου να γίνει ανάμειξη νερού με το υπάρχον και μ΄αυτόν τον τρόπο να πέσουν οι τιμές των νιτρικών).

«Από το 2011 μέχρι και το 2014 ως αντιπολίτευση πλέον το έφερνα διαρκώς σε επικαιροποίηση. Επέμενα ότι έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, γιατί είχα κάνει ήδη κάποιες ενέργειες. Όμως προφανώς το πρόβλημα της υδροδότησης του πρώην δήμο Μυγδονίας δεν ήταν προτεραιότητα για την τότε δημοτική αρχή. Μάλιστα το 2012-2013 βγήκαν δύο προσκλήσεις, δηλαδή δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να προχωρήσουν όμως θα έπρεπε να κατατεθεί έτοιμη, πλήρης μελέτη για το έργο, η οποία δεν υπήρχε», δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι το 2014, που ανέλαβε πλέον ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου στις άμεσες προτεραιότητες του συμπεριλήφθηκε και το θέμα ύδρευσης της Μυγδονίας. «Έτσι ξεκίνησε ένας νέος αγώνας ολοκλήρωσης ενός έργου, το οποίο ήταν επιτακτική ανάγκη για όλη την περιοχή. Ωστόσο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι συνάντησε πολλές δυσκολίες. Εκπονήσαμε μελέτη και παράλληλα πήραμε νερό από πέντε γεωτρήσεις του Ωραιοκάστρου, το οποίο ήδη διοχετεύεται προς μια περιοχή του Μελισσοχωρίου. Παράλληλα να επισημάνω ότι με την περαίωση του υπό δημοπράτηση έργου θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη παροχής της ΕΥΑΘ, με ποσότητα 4.500 κυβικών νερού ημερησίως στον δήμο Ωραιοκάστρου. Ένα μεγάλο μέρος θα διοχετεύεται προς την πρώην δημοτική ενότητα Μυγδονίας. Μ΄αυτόν τον τρόπο επιλύεται πλήρως το πρόβλημα υδροδότησης ποιοτικού και ποσοτικού νερού», τόνισε ο κ. Γαβότσης

 

Μοίρασε το άρθρο!