Προμηνύεται χάος στην εκλογική διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Προβλήματα στην διεξαγωγή των εκλογών του Μαΐου προβλέπουν δήμαρχοι της χώρας επισημαίνοντας ότι οι πολλές κάλπες που έχει αποφασίσει να στήσει η κυβέρνηση μέσα σε δύο Κυριακές θα προκαλέσουν χάος στην όλη διαδικασία αφού τα αποτελέσματα θα αργήσουν να βγουν, λόγω του φόρτου εργασίας, πολύς κόσμος δεν θα μπορέσει να ψηφήσει λόγω της αργοπορίας και το σημαντικότερο «οι πολλές κάλπες μπερδεύουν τον ψηφοφόρο».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκανε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, το μέλος της του ΔΣ, δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, μέσα στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι θα έρθουν «αντιμέτωποι» την 1η Κυριακή με τρεις κάλπες Δήμοι, Περιφέρειες και Τοπικά Συμβούλια και την 2η Κυριακή με τέσσερις κάλπες καθώς θα προστεθούν οι Ευρωεκλογές. «Στο ενδεχόμενο που μέσα σε αυτές τις δύο Κυριακές ενσωματωθούν και οι εθνικές εκλογές είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία», δηλώνει ο κ. Κοιμήσης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει βρεθεί λύση στο όλο πρόβλημα που φαίνεται ότι πρόκειται να δημιουργηθεί. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της απλής αναλογικής ελάχιστοι θα είναι οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή σε όλη τη χώρα καθώς ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί τα αντάρτικα ψηφοδέλτια σε δήμους και περιφέρειες.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει και στην μετάδοση των αποτελεσμάτων. Οι εταιρίες που στο παρελθόν έχουν αναλάβει το δύσκολο και υπεύθυνο αυτό έργο δηλώνουν, προς το παρόν, αδυναμία της έγκυρης μετάδοσης των αποτελεσμάτων καθώς δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα – λογισμικό που θα μπορέσει να σταθεί σε ένα τέτοιο όγκο πληροφοριών αφού τέσσερις κάλπες δεν έχουν στηθεί ποτέ, στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Μάλιστα οι εταιρίες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα στις επικείμενες εκλογές θα είναι πολύ μεγάλο αφού θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι σταυροί που προβλέπονται πλέον και στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιμήση το εκλογικό σκηνικό που ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση το 2019 ελλοχεύει κινδύνους αφού θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία με τους ψηφοφόρους να χρειάζονται τουλάχιστον 15 λεπτά προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε όλες τις κάλπες. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας στα μεγάλα εκλογικά τμήματα 400 εγγεγραμμένων θα σημειωθούν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων πολλοί εκ των οποίων θα βαρεθούν να περιμένουν και να φύγουν. Επίσης οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αναγκαστούν να παρατείνουν κατά πολύ την ώρα της ψηφοφορίας αφού θα υπάρχει κόσμος που θα περιμένει να ψηφίσει έξω από την σχολική αίθουσα.

Η εμπειρία

Σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία η εμπειρία έχει δείξει ότι στα μεγάλα εκλογικά τμήματα των 400 εγγεγραμμένων ψηφίζουν περίπου 250 άτομα. Αν κάθε άτομο χρειαστεί 15 λεπτά για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα δεν φτάνουν οι 12 ώρες της ψηφοφορίας αφού σε κάθε παραβάν θα ψηφίσουν 48 πολίτες, ενώ αν υπάρχουν δύο παραβάν, που είναι το σύνηθες, θα ψηφίσουν 96. Οι υπόλοιποι 154 από τους 250 θα έχουν πρόβλημα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία αν υπολογιστούν τα δεδομένα ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι πηγαίνουν πρωί, μεσημέρι και στο κλείσιμο της κάλπης, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος.

Επιπλέον είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στο ζήτημα της έκδοσης των αποτελεσμάτων. Κάθε εκλογικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να μοιράσει την δουλειά στην εφορευτική επιτροπή ώστε να καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να γίνεται γρήγορα, σωστά και ταυτόχρονα να εποπτεύεται από τον ίδιο. Σε ότι αφορά δε την καταμέτρηση των σταυρών αυτή θα είναι τεράστιος κόπος καθώς η εμπειρία κάνει λόγο για τελικά αποτελέσματα μετά έναν μήνα, και αυτό κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Το όλο θέμα απασχόλησε την ΚΕΔΕ η οποία θα το θέσει στο υπουργείο Εσωτερικών προτείνοντας και λύσεις ώστε να μην δημιουργηθεί χάος την ημέρα των εκλογών αφού όπως επισημάνθηκε η μέρα που γιορτάζει η Δημοκρατία σε κάθε χώρα είναι αυτή που στήνονται κάλπες. Επιπλέον το θέμα θα τεθεί και στα κόμματα αφού η όλη αυτή διαδικασία ευνοεί κυρίως τους πολιτικούς σχηματισμούς με «στρατευμένους» ψηφοφόρους.

Οι εκλογικές ημερομηνίες

Σε ότι αφορά δε τις πιθανές ημερομηνίες σύμφωνα με την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ότι ο α΄ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου 2019 και ο β΄ στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές. Πάντως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι πιθανόν να υπάρξει αλλαγή στην ημερομηνία που προτείνουν οι βουλευτές και, τελικώς, να διεξαχθεί ο α΄και όχι ο β΄γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, με τον β, γύρο δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να μετακινείται στις 2 Ιουνίου. Μακρύτερα, πάντως, ειδικά οι ευρωεκλογές δεν μπορούν να μετατεθούν.

Μοίρασε το άρθρο!