Που πάμε για ελεύθερο κάμπινγκ;

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει για πολλούς και το ελεύθερο κάμπιγκ θα αποτελέσει και φέτος δημοφιλή επιλογή καθώς συνδυάζει το χαμηλό κόστος και την άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Πρωινό κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά, ατελείωτες συζητήσεις με θέα τη θάλασσα, φωτιές και μαγείρεμα στις παραλίες και ύπνος κάτω από  τα αστέρια. Το ελεύθερο κάμπινγκ αν το δοκιμάσεις μία φορά γίνεται εθισμός, αφού δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με τη φύση και να ζήσεις στιγμές χαλάρωσης μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και τη φασαρία.

Οι κατασκηνωτές οφείλουν πάντα να προστατεύουν και να διατηρούν καθαρό  το περιβάλλον και να σέβονται τις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν.

Το μοναδικό πρόβλημα με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ότι θεωρείται παράνομο κι αν σας πιάσουν με τη σκηνή σας θα πρέπει να πληρώσετε το όχι μικρό ποσό των 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί δήμοι στα νησιά και τα ηπειρωτικά παράλια που κάνουν τα στραβά μάτια και επιδεικνύουν ανοχή στους σκηνίτες.

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους δημοφιλέστερους προορισμού για του λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ.

Κάτω Κουφονήσι

 

Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το πάνω Κουφονήσι και η πρόσβαση γίνεται με ένα μικρό βαρκάκι σε τακτά δρομολόγια. Το νησί είναι ακατοίκητο και δεν κινδυνευετε για κάποιο πρόστιμο. Επισκεφτείτε τις παραλίες Λάκκοι, Δέτης και Νερό και ανακαλύψτε μικρές πισίνες και σπηλιές, που είναι κρυμμένες σε όλο το νησί.

Στο Κάτω Κουφονήσι θα πρέπει να είστε πλήρως εξοπλισμένοι γιατί δεν υπάρχει κανένα μαγαζί, παρά μόνο μία ταβέρνα, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε τοπικά έδεσμα, βραδιές ζωντανής μουσικής και αυθεντική διασκέδαση.

Δονούσα

Ο Κέδρος είναι μία από τι ελάχιστες ελληνικές παραλίες όπου το κάμπινγκ επιτρέπεται από τις δημοτικές αρχές. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την χρυσή αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά της. Δυστυχώς ίσκιος δεν υπάρχει, πέρα από τους λιγοστούς κέδρους που έχουν απομείνει, αλλά μπορείτε να ξαποστάσετε στο beach bar και να δροσιστείτε με μια σπιτική λεμονάδα.

Όσοι θέλουν να είναι πιο απομονωμένοι μπορούν να κατασκηνώσουν στο Λιβάδι, όπου δεν υπάρχει ίχνος πολιτισμού. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει διασχίσετε ένα μονοπάτι για 20 περίπου λεπτά. Οι προμήθειες έρχονται με τη λάντζα του καπετάν Ηλία, τη «Δονούσα μάγισσα». Με αυτήν μπορείτε να πάτε πιο εύκολα στις παραλίες, έτσι κι αλλιώς.

Γαϊδουρονήσι

Eξωτικές παραλίες με ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά και τουρκουάζ νερά δίπλα στους αιωνόβιους κέδρους, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που η αύρα του σου δημιουργεί την αίσθηση ότι εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει.

 Η Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται νότια της Κρήτης και ειδικότερα νότια της Ιεράπετρας και έχει το μεγαλύτερο φυσικό κεδρόδασος της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί με παραδεισένιες παραλίες που δίνει τη εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Η απόσταση από τη βόρεια στη νότια πλευρά του νησιού είναι περίπου δέκα λεπτά, ενώ το μήκος του νησιού φτάνει μόλις τα 5 χλμ. Εδώ κατασκηνώνετε ελεύθερα όπου θέλετε, εκμεταλλευόμενοι τις σκιές των κέδρων.

Αγκίστρι

Το Αγκίστρι αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο του Αργοσαρωνικού με καταπράσινες εκτάσεις και καταγάλανα νερά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για αυτούς που επιθυμούν να χαλαρώσουν  και να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης.

Για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ ενδείκνυνται οι παραλίες της Χαλιάδους και της Δραγωνέρας. Η Δραγωνέρα είναι μια βοτσαλωτή παρθένα παραλία στην δυτική πλευρά του νησιού η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη με δρόμο. Είναι περιτριγυρισμένη με δάσος πεύκων και στο αριστερό μέρος υπάρχει μια υπαίθρια καντίνα. Η παρθένα παραλία της Χαλικιάδας είναι παραλία γυμνιστών και είναι πιο απομονωμένη και δύσκολα προσβάσιμη.

Σαμοθράκη

Στο νησί της Σαμοθράκης η βλάστηση οργιάζει. Ποτάμια, βάθρες, πλατάνια, μονοπάτια στην άγρια φύση και λιβελούλες συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο.

Εδώ καλό θα είναι να κατασκηνώσεις στο παλιό δημοτικό κάμπινγκ, μια ζούγκλα δίπλα στην θάλασσα. Αν και στις βάθρες υπάρχουν πολλές καβάτζες για να στήσετε τη σκηνή σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι λίγες οι επισκέψεις της αστυνομίας που ψάχνει να γράψει σκηνίτες για πρόστιμα.

Τήλος

Η Εριστός και η Πλάκα αποτελούν δύο από τις αγαπημένες επιλογές των ελεύθερων κατασκηνωτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για πρόστιμο, αφού το νησί είναι free camper friendly. Μάλιστα με τις ευλογίες των ντόπιων έχουν φτιάξει τουαλέτες και ντουζιέρες.

Νίσυρος

Η Πλατιά Άμμος είναι μια μεγάλη και πλατιά παραλία με μαύρη άμμο λόγω της λάβας του ηφαιστείου. Η απόσταση της παραλίας από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή εγγυάται ότι θα κάνετε ήσυχες διακοπές. Σε δέκα λεπτά περπάτημα θα φτάσετε στο ταβερνάκι πραγματική «Όασις» για νόστιμο και φθηνό φαγητό και παγωμένες μπύρες.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γιατί στην παραλία δεν έχει σχεδόν καθόλου σκιά.

Ελαία, Μεσσηνία

Αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των ελεύθερων κατασκηνωτών.  Η πραγματικά τεράστια αυτή παραλία έχει καταγάλανα νερά, αλλά και δυόμισι χιλιόμετρα μονοπατιών που ελίσσονται μέσα σε ένα φαντασμαγορικό πευκοδάσος.

Ωστόσο δεν είναι πάντα κρυστάλλινα λόγω των αέρηδων. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε άφθονη σκιά και χώρο όπου μπορείτε να στήσετε το «νοικοκυριό» σας. Επίσης όσο κόσμο κι αν έχει η παραλία, ποτέ δε θα νιώσετε ότι είστε «αγκαλιά» με τους δίπλα.

Καϊάφας, Ηλεία

Εδώ το σκηνικό είναι παρόμοιο με την Ελαία. Στην τεράστια αμμουδερή παραλία, που βρίσκεται απέναντι από την λίμνη  θα βρείτε άφθονη σκιά για να στήσετε τη σκηνή σας. Αρκετά κοντά βρίσκεται και η Ζαχάρω για τις βασικές προμήθειες, ταβέρνες και πολλά καφέ. 

Μοίρασε το άρθρο!