Ποιες Περιφέρειες της Ελλάδας έχουν τις μεγαλύτερες τουριστικές ροές

Η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά είναι οι περιφέρειες με τις μεγαλύτερες τουριστικές ροές, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;», για την ανάλυση του εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά το 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα, το προφίλ των επισκεπτών διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η Κεντρική Μακεδονία να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων ενώ το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη να υπερτερούν σε αριθμό
εισπράξεων.

Στις εισπράξεις υπερτερεί και η Αττική, ενώ χαμηλότερα από την Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά.

Ειδικότερα, οι 5 αυτές Περιφέρειες δέχονται το 84% των επισκέψεων (26,0 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 87% των διανυκτερεύσεων (181 εκ.) και το 89% των εισπράξεων (12,6 δισ. €).

Ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μια άφιξη) κατά μέσο όρο επισκέπτεται 1 έως 1,2 Περιφέρειες, με μέσο όρο 1,14 Περιφέρειες.

Εξαίρεση αποτελούν οι επισκέπτες από ΗΠΑ (1,64 επισκέψεις ανά επισκέπτη) και οι Λοιπές Χώρες (1,24) –οι 2 αυτές αγορές είναι long haul και προφανώς προσπαθούν σε ένα ταξίδι τους στην Ελλάδα να επισκεφθούν το μέγιστο αριθμό προορισμών ενδιαφέροντος. Οριακά περισσότερες Περιφέρειες (1,21) επισκέπτονται οι Γάλλοι.

Τον μικρότερο αριθμό επισκέψεων έχουν οι επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες και τη Τουρκία. Ειδικότερα: ΠΓΔΜ (1,00), Βουλγαρία (1,02), Σερβία (1,03) και Ρουμανία (1,06), Τουρκία (1,14) και Αλβανία (1,15).

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία της γερμανικής αγοράς σε όλες τις Περιφέρειες (πλην Βορείου Αιγαίου) ειδικά με όρους διανυκτερεύσεων και εισπράξεων, ακολουθούμενη από τη βρετανική αγορά που εμφανίζεται στη πλειοψηφία των Περιφερειών. Αξιοσημείωτο είναι, πως δεν υπάρχει ούτε μια Περιφέρεια που τουλάχιστον η μια από τις δύο χώρες να μην
συγκαταλέγεται στο top-3 των αγορών της Περιφέρειας.

Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές και στους τρεις δείκτες είναι η αμερικάνικη, η βρετανική και η κυπριακή.

Στις τρεις από τις τέσσερις Περιφέρειες που συνορεύουν με τις Βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι Βαλκανικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) – στην Κεντρική Μακεδονία και οι τρεις.

Η εικόνα διαφοροποιείται σε όρους εισπράξεων, λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Βαλκανικών αγορών, με την γερμανική αγορά να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις Περιφέρειες αυτές, πλην Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου στην πρώτη θέση βρίσκεται η τουρκική αγορά, ακολουθεί η βουλγάρικη και στην τρίτη θέση είναι η γερμανική.

Από την ανάλυση των βασικών δεικτών: δαπάνη ανά επίσκεψη, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και μέση διάρκεια παραμονής, προκύπτει ότι οι Περιφέρειες που κατά κύριο λόγω δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες.

Στις τρεις Περιφέρειες, ο δείκτης δαπάνης ανά επίσκεψη κυμάνθηκε υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο 458 € της Ελλάδας.

  • Η δαπάνη ανά επίσκεψη παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το 2016 μόνο στο Νότιο Αιγαίο.
  • Στις Περιφέρειες που συνορεύουν με τις Βαλκανικές χώρες παρατηρούνται οι χαμηλότερες ή από τις χαμηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2016.
  • Η Περιφέρεια Αττικής ενώ έχει χαμηλή δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο, έχει υψηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση λόγω της μικρής διάρκειας παραμονής των επισκεπτών.
  • H δαπάνη ανά επίσκεψη παρουσίασε αύξηση +1,9%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση +1,1% και η μέση διάρκεια παραμονής +0,8%

H μέγιστη τιμή των 678 ευρώ, καταγράφεται στην Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας σημειώσει ωστόσο οριακή πτώση σε σύγκριση με το 2016, στα 682 ευρώ. Σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο της χώρας διαμορφώθηκε και η δαπάνη ανά επίσκεψη στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 626 ευρώ (έναντι 600 ευρώ το 2016) και ακολούθησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 598 ευρώ (έναντι 612 ευρώ το 2016)

Μοίρασε το άρθρο!