Ποιες είναι οι δέκα πιο φιλειρηνικές και οι δέκα λιγότερο φιλειρηνικές χώρες του κόσμου;

Η Ρωσία πέρυσι έπεσε κατά μία θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index), με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ομάδα των δέκα τελευταίων φιλειρηνικών χωρών του καταλόγου. Ο σχετικός κατάλογος των χωρών δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (The Institute for Economics and Peace).

Σύμφωνα με τον κατάλογο, η Ρωσία βρέθηκε στην 154η θέση του καταλόγου ανάμεσα στις 163 χώρες που περιλαμβάνει ο κατάλογος. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Νότιο Σουδάν,(161η) Αφγανιστάν (162η) η Συρία (163η).

Ως οι πιο φιλειρηνικές χώρες αξιολογούνται η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία. Από τις χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην 57η θέση, η Γαλλία στην 61η, η Κίνα στην 112η, οι ΗΠΑ στην 121η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση και η Κύπρος στην 62η θέση, ενώ η Τουρκία στη 149η θέση και το Ισραήλ στην 146η θέση.

Η Ουκρανία που κατείχε παλαιότερα την 154η θέση ανέβηκε κατά δύο θέσεις και βρέθηκε στην 152η θέση, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον κατάλογο πιο ψηλά και από την Ρωσία.

Ο κατάλογος των φιλειρηνικών χωρών στοιχειοθετείται με βάση 23 διαφορετικούς δείκτες. Μεταξύ των δεικτών που χρησιμοποιούνται είναι ο αριθμός των πολέμων στις οποίες συμμετέχουν στο εσωτερικό και εξωτερικό, οι σχέσεις τους με τις γειτονικές τους χώρες, η πολιτική σταθερότητα των χωρών, οι στρατιωτικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ, οι εξαγωγές και εισαγωγές όπλων, ο αριθμός των απασχολουμένων στα σώματα ασφαλείας.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Global Peace Index

@GlobPeaceIndex

These are the top ten most peaceful countries in the world in 2018:

?? Iceland
?? New Zealand
?? Austria
?? Portugal
?? Denmark
?? Canada
?? Czech Republic
?? Singapore
?? Japan
?? Ireland

 

Πηγές: TASS, The Institute for Economics and Peace, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοίρασε το άρθρο!