“Περπατώ και γνωρίζω: 1917: Μνημεία στις Φλόγες”

“Περπατώ και γνωρίζω: 1917: Μνημεία στις Φλόγες”

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει πεζοπορία με τίτλο “Περπατώ και γνωρίζω: 1917: Μνημεία στις Φλόγες”, για την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00. Η διαδρομή ξεκινάει από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως επί της οδού Λαγκαδά 55, διέρχεται από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, βυζαντινή κινστέρια, το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος). θα επισκεφτούμε την έκθεση, “1917: Μνημεία στις φλόγες” και αφού ανάψουμε ένα κερί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης.

Οι πεζοπορίες αυτές εκτός της άσκησης, έχουν τον χαρακτήρα της γνωριμίας της ιστορίας της κάθε περιοχής δηλ. «Περπατώ και γνωρίζω τον τόπο μου»  αλλά και τον χαρακτήρα της επικοινωνίας – γνωριμίας μεταξύ των πολιτών δηλ. «Περπατώντας γνωρίζω τον συνάνθρωπο μου και θέματα γενικού ενδιαφέροντος».

Έτσι σε αυτήν την πεζοπορία θα αναζητήσουμε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, “κρυμμένο” ανάμεσα στις πολυκατοικίες της οδού Αγίου Δημητρίου, σχεδόν σε επαφή με τα Δυτικά Τείχη της πόλης, όπως είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων. Θα επισκεφτούμε στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) την έκθεση, “1917: Μνημεία στις φλόγες”. Θα δούμε πως σε ένα περιβάλλον ρευστότητας που εντεινόταν από την εμπλοκή στο Μεγάλο Πόλεμο, “η μεγάλη φωτιά” σφράγισε ένα άγνωστο για μας παρελθόν, δημιουργήθηκε, όμως, μια νέα πόλη. Τα μνημεία αποτελούν νησίδες μνήμης, σημεία αναφοράς και ιστορικές σταθερές, σε κάθε εποχή, σε κάθε αλλαγή, καταστροφή και ανασύνταξη της πόλης. Ζωντανεύουν από τους ανθρώπους, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, και διατηρούν ενεργή τη μνήμη στην πόλη. Μέσα από το φωτογραφικό αρχείο της έκθεσης θα δούμε την καταστροφή του χαρακτηριστικότερου μνημείου της πόλης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα τον δούμε από κοντά στη σημερινή του μορφή. Η έκθεση δεν εστιάζει μόνο σε αντικείμενα αξίας αλλά και της καθημερινότητας κι αυτό δίνει άλλη αίσθηση στην έκθεση και την φέρνει στα μέτρα των καθημερινών ανθρώπων.

Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων και παρέχει τις ενημερώσεις. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Ο σύλλογος είναι ανοικτός για κάθε νέα πρόταση προορισμού – αντικειμένου ενημέρωσης και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την οποιαδήποτε προσφορά – ιδέα – διάθεση ενημέρωσης από κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις και εμπειρίες του.

H διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μήκους περίπου 4 χλμ φαίνεται στον χάρτη (πατήστε Ctrl + κλίκ) και ο χρόνος της πεζοπορίας μαζί με τις ενημερώσεις, γύρω στις 3 ώρες.

Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι μπροστά στην είσοδο των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως επί της οδού Λαγκαδά 55 (δίπλα στις 12όροφες), που φαίνεται στην φωτογραφία (πατήστε Ctrl + κλίκ), για την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00. Οι περιπατητές θα κινηθούν με δικά τους μεταφορικά μέσα, μέχρι το σημείο εκκίνησης. Για οικονομία κινήσεων και για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφορικού μέσου, στο χρονικό διάστημα από 10:20 μέχρι 10:30, Ι.Χ. αυτοκίνητα των μελών μας θα περάσουν από το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, ώστε να αξιοποιηθεί η μεταφορική ικανότητα όλων των οχημάτων και να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Διευκρινίζεται ότι η έναρξη της πεζοπορίας είναι ακριβώς στις 11:00 και δεν είναι δυνατή η καθυστέρηση αναχώρησης, λόγω δεσμευτικών συναντήσεων του προγράμματος.

Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν τον τόπο που ζουν σε όλες τις διαστάσεις του, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:

https HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”:// HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”sites HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”. HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”google HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”. HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”com HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”/ HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”site HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”/ HYPERLINK “https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou/”periballontikosoreokastrou

https://www.facebook.com/perivallontikosoraio?fref=ts

e-mail: pepo HYPERLINK “mailto:peposo2011@gmail.com”s HYPERLINK “mailto:peposo2011@gmail.com”o2011@gmail.com

Για το Σύλλογο

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Τσακίρης

Μοίρασε το άρθρο!