“Περπατώ και γνωρίζω: Οι Τάφοι του Δερβενίου” Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου

“Περπατώ και γνωρίζω: Οι Τάφοι του Δερβενίου”

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει πεζοπορία με τίτλο “Περπατώ και γνωρίζω: Οι Τάφοι του Δερβενίου”, για την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00. Η διαδρομή ξεκινάει από την στάση του ΟΑΣΘ “Διασταύρωση” απέναντι από τα κέντρα διασκεδάσεως PRINCEES και ELITE MUSIC HALL διέρχεται από “Τάφο Γ’”, ”Λαξευτό Τάφο”, ”Ταφικό Συγκρότημα Α” “Τάφο Μακρίδη Μπέη” και επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης.

Οι πεζοπορίες αυτές εκτός της άσκησης, έχουν τον χαρακτήρα της γνωριμίας της ιστορίας της κάθε περιοχής δηλ. «Περπατώ και γνωρίζω τον τόπο μου»  αλλά και τον χαρακτήρα της επικοινωνίας – γνωριμίας μεταξύ των πολιτών δηλ. «Περπατώντας γνωρίζω τον συνάνθρωπο μου και θέματα γενικού ενδιαφέροντος».

Έτσι σε αυτήν την πεζοπορία θα γνωρίσουμε το συγκρότημα των τάφων του Δερβενίου, το οποίο παρουσιάζει ένα αξιοθαύμαστο πλούτο και αποτελεί τον αξιολογότερο αρχαιολογικό χώρο του Δήμου μας. Θα περπατήσουμε ανάμεσα σε έξι κιβωτιόσχημους τάφους, ένα λακκοειδή και ένα μονοθάλαμο μακεδονικού τύπου. Λίγο πιο πέρα θα επισκεφτούμε ένα διθάλαμο μακεδονικό τάφο, κτισμένο σε όρυγμα, λαξευμένο σε φυσικό βράχο. Εδώ το 1962, ανευρέθηκε ο “κρατήρας του Δερβενίου” και ο πρώτος πάπυρος σε ελληνικό έδαφος, γνωστός ως “πάπυρος του Δερβενίου”, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη ελληνική καταγραφή στο Διεθνή Κατάλογο της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου», ως το αρχαιότερο αναγνώσιμο βιβλίο της Ευρώπης. Θα ολοκληρώσουμε την πεζοπορία μας με ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεπιστημονικής και ολοκληρωμένης αναστήλωσης με περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως είναι ο μακεδονικός Τάφος “Μακρίδη Μπέη”. Πρόκειται για έναν τάφο μνημειακών διαστάσεων, ο οποίος κατασκευάσθηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, είναι σήμερα επισκέψιμος.

Η επίσκεψη έγινε εφικτή χάρη στην άδεια της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Τσιάπαλη Μαρίας, η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του συλλόγου και διέθεσε για την συνοδεία – ενημέρωση μας, την Αρχαιολόγο κ. Παντή Άννα και τον Πολιτικό Μηχανικό – συμπολίτη μας και φίλο του συλλόγου κ. Αρναούτη Ιωάννη. Η δράση αποτελεί μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τον αρχαιολογικό χώρο του τόπου μας, ο οποίος αν και αναγνωρίστηκε από την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, δυστυχώς, είναι παντελώς άγνωστος στους συμπολίτες μας.

Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων και παρέχει τις ενημερώσεις. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Διευκρινίζεται ότι η φύση των αρχαιολογικών χώρων επιβάλει την απόλυτη υπακοή των συμμετεχόντων στις οδηγίες των συνοδών μας. Ο σύλλογος είναι ανοικτός για κάθε νέα πρόταση προορισμού – αντικειμένου ενημέρωσης και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την οποιαδήποτε προσφορά – ιδέα – διάθεση ενημέρωσης από κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις και εμπειρίες του.

H διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μήκους περίπου 4 χλμ φαίνεται στον χάρτη (πατήστε Ctrl + κλίκ) και ο χρόνος της πεζοπορίας μαζί με τις ενημερώσεις, γύρω στις 3 ώρες. Οι συμμετέχοντες επιβάλλεται να φορούν κατάλληλα υποδήματα (προτείνονται μποτάκια) γιατί θα κινηθούμε σε χωμάτινες διαδρομές με βλάστηση.

Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι στο χώρο στάθμευσης μπροστά από τη στάση ΟΑΣΘ “Διασταύρωση” και τα κέντρα διασκεδάσεως PRINCEES και ELITE MUSIC HALL, που φαίνεται στην φωτογραφία (πατήστε Ctrl + κλίκ), για την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00. Οι περιπατητές θα κινηθούν με δικά τους μεταφορικά μέσα, μέχρι το σημείο εκκίνησης. Για οικονομία κινήσεων και για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφορικού μέσου, στο χρονικό διάστημα από 10:΄30 μέχρι 10:40, Ι.Χ. αυτοκίνητα των μελών μας θα περάσουν από το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, ώστε να αξιοποιηθεί η μεταφορική ικανότητα όλων των οχημάτων και να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν τον τόπο που ζουν σε όλες τις διαστάσεις του, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:

https://sites.google.com/site/periballontikosoreokastrou

https://www.facebook.com/perivallontikosoraio?fref=ts

email: peposo2011@gmail.com

Μοίρασε το άρθρο!