Παππάς: Στην καλύτερη φάση της η ΕΡΤ – “Πυρά” από τη Νέα Δημοκρατία

Από το βήμα της Βουλής και απαντώντας στις καταγγελίες της ΝΔ για την λειτουργία της ΕΡΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε. Ποιος από τους 1.000.000 τηλεθεατές που έβλεπαν χθες τη δημόσια τηλεόραση να πιστέψει τη ΝΔ;” κατηγορώντας τη ΝΔ ότι έχει σοβαρό πρόβλημα χρονισμού, διότι επιλέγει να κλιμακώσει μια επίθεση στην κυβέρνηση γύρω από την ΕΡΤ, τώρα που κάνει πολύ σοβαρά βήματα και πάει καλύτερα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

“Αυτό αναγνωρίζεται και από τους τηλεθεατές! Καλό είναι, όταν ανεβαίνετε στο βήμα να μην λέτε ψέματα!”, είπε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στη ΝΔ και επισήμανε ότι «η ΕΡΤ έκλεισε με 15% τηλεθέαση και τα τρία της κανάλια, βυθίστηκε στο 6% και τώρα η τηλεθέασή της έχει πάει στο 9%. Οι εκπομπές της κάνουν 20άρια, τα αθλητικά της γεγονότα, όσο και αν κάποια συμφέροντα στενοχωριούνται, πηγαίνουν στα 30άρια και 1.000.000 τηλεθεατές».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, ο Νίκος Παππάς παρατήρησε πως η ΝΔ δεν έχει μετανιώσει για το μαύρο στην ΕΡΤ, «γι’ αυτό και απόψε ο κ. Βορίδης θεμελίωσε γιατί είναι συνταγματικά ορθό το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κ. Ασημακοπούλου είπε πως ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».

«Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Ό,τι κόψατε εσείς, το χτίζουμε εμείς, και σε αυτήν, και στην επόμενη 4ετία» είπε ο Νίκος Παππάς.

Σχολιάζοντας, δε, την κριτική για το κόστος μισθοδοσίας, ενημέρωσε ότι «υπάρχει δίκη σε εκκρεμότητα που έχει πάρει 8 αναβολές για τα μπόνους που μοίραζαν διοικήσεις που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε, σήμερα το κόστος των μικτών παραγωγών είναι 40% μικρότερο από όσο κόστιζαν επί ΝΕΡΙΤ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε, μάλιστα, ότι η επιτροπή ορκωτών ελεγκτών θα ελέγξει και ποιο ήταν το κόστος του «μαύρου στην ΕΡΤ».

«Ζείτε στον αστερισμό της διάψευσης. Λέγατε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν θα δοθεί μέρισμα και διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση. Διαψευσθήκατε. Λέγατε ότι δεν κλείσει η 3η ούτε η 4η αξιολόγηση, λέγατε ότι δεν πάρουμε τίποτα για το χρέος, λέγατε ότι οι συντάξεις θα κοπούν, λέγατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, λέγατε ότι έρχεται 4ο μνημόνιο. Τώρα λέτε ότι δεν θα λυθεί το Μακεδονικό. Επειδή αλλάξατε το σήμα σας, τελευταία, και κάνατε μια φουτουριστική επιλογή, μήπως να αλλάζατε και όνομα και από Νέα Δημοκρατία, να το κάνετε Νέα Διάψευση. Πάτε από διάψευση σε διάψευση, και τώρα είστε εν αναμονή της επόμενης», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Λέγατε ότι δεν χρειάζονται άδειες. Εμείς φέραμε ένα νόμο που έλεγε να κάνει αδειοδότηση το ΕΣΡ, αρνηθήκατε να συνηγορήσετε στη συγκρότησή του. Αλλάξαμε το νόμο κατά την πρώτη εφαρμογή, έγινε ο διαγωνισμός που απέδειξε ότι το δημόσιο πρέπει και μπορεί να πάρει τίμημα. Δυστυχώς απερρίφθη από το ΣτΕ και εμείς φέραμε αμέσως διάταξη», είπε ο υπουργός και τόνισε η ΝΔ θέλει παρία τη δημόσια τηλεόραση, χωρίς τη δυνατότητα να διεκδικεί τηλεθέαση, και ασύδοτα τα ιδιωτικά κανάλια, και ως προς το περιεχόμενο, και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, και ως προς την τεχνολογία.

«Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι σήμερα η δημόσια τηλεόραση, είναι πλέον σε θέση να πάρει πρόγραμμα, να στηρίξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ενώ ανοίγει και τους δρόμους στις νέες τεχνολογίες με τις υπηρεσίες υβριδικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «στο Μουντιάλ, ο Έλληνας τηλεθεατής είχε πρωτόγνωρες υπηρεσίες με την τεχνολογία της ΕΡΤ. Το site της ΕΡΤ έχει πάνω από 2.000.000 επισκέπτες τον μήνα. Τις ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί 7,5 εκατομμύρια χρήστες και πολύ περισσότερο νεανικό κοινό, 15 εκατομμύρια θεάσεις αγώνων. Όλοι οι δείκτες επισκεψιμότητας, είχαν άνοδο από 140% έως 700%».

«Μόλις χθες, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους είδαν πάνω από 1.000.000 άνθρωποι στην ΕΡΤ. Τι θα τους πούμε; Να πάει 1,5 ευρώ το τέλος για την ΕΡΤ και όποιος γουστάρει τηλεόραση, να πάει στη συνδρομητική; Είναι μια άποψη που έχετε διατυπώσει. Δηλαδή να μην έχει κανένα ρόλο η ΕΡΤ σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα», σχολίασε επίσης ο κ. Παππάς και τόνισε ότι και τα μεγάλα γεγονότα των παγκόσμιων εξελίξεων, η ΕΡΤ τα αναπαρήγαγε σε πραγματικό χρόνο, την ίδια ώρα που «οι άλλοι αγρόν ηγόραζαν».

«Πυρ ομαδόν» για την ΕΡΤ από τη ΝΔ

«Στηρίζουμε τη δημόσια τηλεόραση και πιστεύουμε ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Δυστυχώς όμως σήμερα η ΕΡΤ λειτουργεί ως φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπτύσσοντας την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την ΕΡΤ.

Η βουλευτής της ΝΔ, εξήγησε ότι αφορμή για την πρωτοβουλία της ΝΔ να φέρει το θέμα της ΕΡΤ προς συζήτηση στη Βουλή, είναι οι αλλεπάλληλες και πολύ σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη διοίκηση και τη λειτουργία της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ σήμερα δεν είναι, ούτε δημόσια, ούτε τηλεόραση. Είναι άλλο χαράτσι», είπε η κ. Ασημακοπούλου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο κομματικής προπαγάνδας.

Η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις παραιτήσεις στελεχών της ΕΡΤ αλλά και τις δηλώσεις που έχουν γίνει ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης. Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην παραίτηση του Διονύση Τσακνή, στην επιστολή του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος Σπ. Κρίμπαλη, στη δημόσια παρέμβαση του Γ. Θαλασσινού, στην επιστολή παραίτησης του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ Ν.. Μιχαλίτση, τη δημόσια παρέμβαση του δημοσιογράφου Αντώνη Αλαφογιώργου.

Τόσο η κ. Ασημακοπούλου όσο και ο Μάκης Βορίδης που ακολούθησε στο βήμα, αναφέρθηκαν και στη ΝΕΡΙΤ, σημειώνοντας ότι στην ουσία ουδέποτε η δημόσια τηλεόραση έκλεισε, διότι αμέσως μετά τη κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στη ΝΕΡΙΤ η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης από την ΕΡΤ, και τότε, και σήμερα. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στη συνταγματικότητα των τότε αποφάσεων για τη ΝΕΡΙΤ.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθούσε να «εξυγιάνει» την ΕΡΤ, αλλά οι αντιστάσεις ήταν τόσο ισχυρές και τα συμφέροντα τόσο μεγάλα, που πήρε τη δύσκολη απόφαση: «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται»! Και τελικά δεν «έκλεισε» η δημόσια τηλεόραση. Έκλεισε ένα δημόσιο φορέα – την ΕΡΤ – που είχε κακοφορμίσει πια. Και στη θέση της αμέσως δημιουργήθηκε ένας άλλος δημόσιος φορέας – η ΝΕΡΙΤ – πολύ πιο υγιής. Όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολύ σύντομα ξεπέρασε σε τηλεθέαση την «παλαιά ΕΡΤ». Και βρέθηκε τότε – το 2014 – η ΝΕΡΙΤ πολύ ψηλότερα σε τηλεθέαση απ’ ό,τι η σημερινή «νέα ΕΡΤ», που σπαράσσεται πλέον από εσωτερικές φαγωμάρες και καταγγελίες κακοδιοίκησης και σκανδάλων», είπε η ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πρόσθεσε ότι «η ΝΕΡΙΤ ασκούσε τότε στην κυβέρνηση πολύ πιο αυστηρή κριτική απ’ ό,τι ασκούσαν ενίοτε τα ιδιωτικά κανάλια».

Μάλιστα, υπήρξε και ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κ. Τζαβάρας είπε πως ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας, με τις δηλώσεις του σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, εξέθεσε τον εαυτό του ως αστοιχείωτο και εξέθεσε και την ίδια την κυβέρνηση – διότι οι δηλώσεις αυτές, που συνιστούν μια ταπεινή, μια βρώμικη βρισιά, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υποχρέωση να επιτελέσει τον ρόλο της η ΕΡΤ.

Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκαν και στα ζητήματα διαχείρισης και διαφάνειας στα οικονομικά της ΕΡΤ. «Χρησιμοποιείτε πολλά χρήματα για να αμείψετε ανθρώπους της αρεσκείας σας», ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Νίκος Φίλης, αν μη τι άλλο μίλησε με ειλικρίνεια», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι ανέκαθεν η κρατική τηλεόραση δεχόταν πυρά για τις παθογένειές της, αλλά, όπως τόνισε, αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας με την ΕΡΤ, δεν έχουν ξαναγίνει, όπως δεν έχει ξαναγίνει τέτοια κακοδιοίκηση και ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο απαξιωμένο το προϊόν της ΕΡΤ στη συνείδηση των πολιτών.

«Εσείς ο ίδιος έχετε εξελιχθεί στον μεγαλύτερο κανίβαλο στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη απευθυνόμενη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι η προπαγάνδα και οι ύβρεις σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, βρίσκονται διαρκώς στα τραπέζια των συσκέψεων στην ΕΡΤ και βρίσκουν τη συνέχεια τους στον αέρα. Η βουλευτής της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την προπαγάνδα για το μαύρο στην ΕΡΤ, έχει επιβάλει διαρκές μαύρο στη δημόσια τηλεόραση. Κάλεσε επίσης τον υπουργό να εξηγήσει, γιατί απομακρύνθηκαν 13 άνθρωποι που ο ίδιος έχει διορίσει.

«Παραδώσατε τα κλειδιά της ΕΡΤ στον κ. Καλφαγιάννη (σσ. πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΠΟΣΠΕΡΤ) και πλέον ορμάει στα στούντιο και επιτίθεται σε δημοσιογράφους» είπε η Σοφία Βούλτεψη και προέτρεψε τον Νίκο Παππά να κάνει τον κ. Καλφαγιάννη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΡΤ, και στη συνέχεια να τον κάνει και υπουργό στη θέση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν έχουν υπαχθεί σε οργανικές θέσεις και αυτό γίνεται για να μην φανεί πόσοι έχουν μετακινηθεί από την ΕΡΤ σε άλλες θέσεις και για να μην φανεί πού πήγαν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε ότι το μισθολογικό κόστος στην ΕΡΤ ανέβηκε το 2016 και το 2017, εκτιμώντας ότι το 2018 το μισθολογικό κόστος στην ΕΡΤ θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια τηλεόραση είναι χαρακτηριστικός του τρόπου που λέμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε ότι όλοι θυμούνται τις ‘επαναστατικές’ ημέρες στο προαύλιο της ΕΡΤ, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ραχήλ Μακρή, αλλά στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία κάνοντας τη δημόσια τηλεόραση εργαλείο κομματικής προπαγάνδας, με διαστρέβλωση μάλιστα των θέσεων της ΝΔ. «Ακραίο δείγμα του καταρράκτη συκοφαντίας και λασπολογίας είναι όσα είπε ο κ. Καψιώχας σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μοίρασε το άρθρο!