Ο σκύλος σας επικοινωνεί μαζί σας και σας το δείχνει

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλει να τους «πει» ο σκύλος τους. Ορισμένοι ισχυρίζονται ακόμη ότι γνωρίζουν ακριβώς τι σκέφτεται το κατοικίδιο ζώο τους.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Salford, πιθανότατα να έχουν δίκιο, αφού η έρευνα έδειξε ότι τα σκυλιά επικοινωνούν πραγματικά με τους ιδιοκτήτες τους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 37 ιδιοκτήτες σκύλων να κινηματογραφήσουν τι έκαναν τα κατοικίδια ζώα τους. Αφού ανέλυσαν πάνω από 1.000 βίντεο, εντόπισαν 19 σήματα που δίνουν τα σκυλιά στους ανθρώπους και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αμοιβαία κατανόηση θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος και ο σκύλος έχουν έναν τόσο ισχυρό δεσμό.

Εκτός από τους ανθρώπους που δίνουν εντολές στους σκύλους όπως «κάτσε» ή «ξάπλωσε», φάνηκε ότι και τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις δικές τους «χειρονομίες» για να ζητήσουν ότι θέλουν.

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι τα σκυλιά έχουν πραγματική εμπειρία στο να ζητάνε πράγματα και ξέρουν να το δείχνουν. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι όταν τα σκυλιά θέλουν χάδια, χρησιμοποιούν έως και 14 διαφορετικούς τρόπους για να εκπληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους την επιθυμία τους», δήλωσε η ερευνητής Phna Hannah Worsley, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

 Τα αιτήματα των σκύλων ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: «Δώστε μου φαγητό ή νερό», «ανοίξτε μου την πόρτα», «φέρε μου το παιχνίδι ή το κόκαλο» και «χάιδεψε με». Αυτό το κάνουν με διάφορους τρόπους, όπως σκουντώντας τα αφεντικά με την πατούσα τους ή όταν στα δύο πόδια ή όταν μετακινούνται ανήσυχα στον χώρο.
Το πιο συνηθισμένο σήμα ήταν η στροφή της κεφαλής ή η «εναλλαγή βλέμματος», η οποία καταγράφηκε 381 φορές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σημάδι αυτό χρησιμοποιήθηκε για να επιτευχθούν και οι τέσσερις στόχοι του σκύλου, καταλήγοντας ότι ξέρουν να ζητούν αυτό που θέλουν.

Το «χτύπημα» με την πατούσα πιθανότατα να σημαίνει ότι ζητούν τροφή ή νερό ή γενικά την προσοχή. Ωστόσο, ορισμένες χειρονομίες ήταν πιο διφορούμενες και θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις εντολές.

«Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα σκυλιά που περνούν περισσότερο χρόνο με τα αφεντικά τους, έχουν καλύτερη επικοινωνία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο μετά από 30.000 χρόνια συμβίωσης, τα σκυλιά και ο άνθρωπος μπορούν να επικοινωνήσουν συναισθηματικά», δήλωσε η Worsley. 

Μοίρασε το άρθρο!