Ο σεβασμός του χρήματος των φορολογούμενων

Η Σιδηρά Κυρία, Μ. Θάτσερ, τον Οκτώβριο του 1983 στο συνέδριο των Συντηρητικών στην Μεγάλη Βρετανία είχε πει τα εξής: «Το κράτος δεν έχει άλλη πηγή χρηματοδότησης από τα χρήματα που οι πολίτες κερδίζουν για τον εαυτό τους. Αν το κράτος θέλει να ξοδέψει περισσότερα, μπορεί να το κάνει μόνο αν δανειστεί τις αποταμιεύσεις σας ή αν σας φορολογήσει περισσότερο. Είναι λάθος τρόπος σκέψης ότι κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν – αυτοί οι «κάποιοι άλλοι» είστε εσείς. Δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα, υπάρχει μόνο το χρήμα των φορολογούμενων».

Η παραπάνω αποτύπωση του τι είναι δημόσιο χρήμα και από που προέρχεται είναι 100% λογική, ρεαλιστική και απαντά με τον καλύτερο τρόπο σε δημαγωγούς, ασυνείδητους και λαϊκιστές πολιτικούς.

Ας δούμε τι γίνεται με το περίφημο κοινωνικό μέρισμα αυτές τις ημέρες.
Ένα ποσό της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε κάποια εκατομμύρια δικαιούχους.

Τα λεφτά αυτά προέρχονται από το υπερπλεόνασμα της περσινής χρονιάς, δηλαδή από την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από τον στόχο που είχε τεθεί.

Είναι σαφές ότι για να μαζευτεί περισσότερο πλεόνασμα πρέπει ή να υπεραποδίδουν τα έσοδα ή να υποαποδίδουν οι δαπάνες ή να υπάρχει ένας συνδυασμός αυτών των δύο.

Το σίγουρο είναι ότι ασκείται κοινωνική πολιτική με χρήματα που έχουν προέλθει από υπερβάλλουσα φορολογία, η οποία εδώ και καιρό έχει ξεπεράσει την φοροδοτική ικανότητα αρκετών επαγγελματικών ομάδων.

Το κράτος υπό αυτές τις συνθήκες δικαιούται να ασκεί κοινωνική πολιτική;
Προφανώς δικαιούται.

Μόνο που όσο πάει θα λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι λίγοι που πληρώνουν πάρα πολλά για να εισπράττουν τα ψίχουλα της κοινωνικής πολιτικής κάποια εκατομμύρια δικαιούχοι του μερίσματος.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Μοίρασε το άρθρο!