Ο Άρης όπως δεν τον έχετε ξαναδεί: Πλάνα από την επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη

Κόβουν την ανάσα τα πανοραμικά πλάνα από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη που έστειλε το εξερευνητικό όχημα «Curiosity» στους επιστήμονες της NASA. Τα πλάνα και οι φωτογραφίες που έστειλε το «Curiosity» δείχνουν πως ο πλησιέστερος γαλαξιακός μας γείτονας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τοπία στην επιφάνεια της Γης.

Μια από τις ενσωματωμένες κάμερες του εξερευνητικού οχήματος κατέγραψε 16 διαφορετικές εικόνες τοπίων στο ταξίδι που έκανε κατά μήκος της κορυφής Ridge της Vera Rubin του «κόκκινου» πλανήτη.

Το Εργαστήριο Jet Propulsion (JPL) της Nasa έδωσε στη δημοσιότητα το υλικό, που δίνει τη γενική εικόνα της μεγάλης διαδρομής, μήκους 11 χιλιομέτρων, που έκανε το Curiosity. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2017 από την κάμερα Mast του Curiosity.

Σε υψόμετρο 327 μέτρων, η κάμερα κατέγραψε έναν κρατήρα, που έχει ηλικία 3,5-3,8 δισεκατομμυρίων ετών και καλύπτει μια περιοχή διαμέτρου 154 μιλίων – όσο δηλαδή το Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφιών καλύπτει το βόρειο χείλος του κρατήρα, το οποίο έχει μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα.

Λόγω της εξαιρετικά λεπτής ατμόσφαιρας του πλανήτη, ένα βουνό που απέχει περισσότερο από 50 μίλια μπορεί να γίνει ορατό στις φωτογραφίες.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή πληροφοριών: Daily Mail

Μοίρασε το άρθρο!