Οι μεγάλες φωνές της Ελλάδας: ΠΙΤΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν ο αείμνηστος Στέλιος Καζαντζίδης ρωτήθηκε για το ποια ελληνίδα τραγουδίστρια θεωρεί σπουδαία φωνή, ο λαϊκός βάρδος απάντησε με το γνωστό επιβλητικό ύφος του: «Πίτσα Παπαδοπούλου, τι φωνή Θεέ μου»…

Από εκεί και έπειτα δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ενώ τα λόγια μοιάζουν φτωχά για να προσθέσουν πολλά περισσότερα από τη λιτή και απέριττη,αλλά συνάμα καθηλωτική φράση, του αείμνηστου λαϊκού βάρδου για την σπουδαία λαϊκή ερμηνεύτρια, Πίτσα Παπαδοπούλου.

Την διατύπωση του Στ. Καζαντίδη, προσυπογράφει – συμπληρώνει ο δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής, Λευτέρης Παπαδόπουλος, που είχε πει με νόημα: «Η Πίτσα Παπαδοπούλου δεν ξέρει απλά να τραγουδάει υπέροχα, αλλά ξέρει τι τραγουδάει κάθε φορά», με σκοπό να τονίσει την εκτελεστική δεινότητα της αγαπημένης ερμηνεύτριας.

Η πορεία της μιλά από μόνη της καθώς ήδη αριθμεί σχεδόν πενήντα χρόνια στο τραγούδι έχοντας συνεργαστεί με την καλλιχτενική «ελίτ».

                     Mε τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μιχάλη Τζουγανάκη

Η Πίτσα Παπαδοπούλου με τα μεγάλα ερωτικά σουξέ της, τα οποία έχουν συνοδεύσει όλους σχεδόν τους ερωτευμένους της χώρας μας. Ο κόσμος την υποδέχτηκε με θέρμη και αγάπη από τα πρώτα βήματά της. Έτσι, η τεράστια επιτυχία στον πρώτο της δίσκο το 1980 με τίτλο «Τι αγάπη Θεέ μου», ο οποίος πούλησε περισσότερα από 60.000 αντίτυπα, αποτελούσε επιστέγασμα για την προσπάθειά της και προάγγελο για όσα θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια.

Τι την καθιστά τόσο ξεχωριστή ερμηνεύτρια; Ο μοναδικός τρόπος να δίνει το προσωπικό της «στίγμα» σε κάθε τραγούδι,«χρωματίζοντας» ξανά τις νότες στην «παλέτα» του πενταγράμμου.

Παρά την τεράστια επιτυχία της στο χώρο της μουσικής, παραμένει απλή και σεμνή και πάντοτε προσιτή.

Μάλιστα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του λαϊκού πενταγράμμου, ούσα αναλλοίωτη στην πάροδο των δεκαετιών. Οι αλλεπάλληλες χρυσές επιτυχίες της την καθιέρωσαν ως μεγάλη κλασική λαϊκή ερμηνεύτρια.

                                  Με τον Χρυσό Δίσκο στα χέρια της

Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με: Γλυκερία, Κώστα Χατζή, Γιώργο Νταλάρα, Πασχάλη Τερζή, Λίτσα Διαμάντη, Βασίλη Καρρά, Γιάννη Πάριο, Μαίρη Λίντα, Δούκισσα, Μιχάλη Μενιδιάτη, Σταμάτη Κόκοτα, Σταμάτη Γονίδη, Αντώνη Καλογιάννη.

Το αστέρι που έλαμψε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε την Αθήνα

Η Πίτσα Παπαδοπούλου είναι το μικρότερο από τα εννιά παιδιά μιας οικογένειας προσφύγων με ρίζες από τον Πόντο και την Ανατολία. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη του ’50, υπό τους ήχους της βαριάς φωνής του Στέλιου Καζαντζίδη και των σμυρναίικων τραγουδιών που είχε πάρει μαζί της η μητέρα της, όταν σε μικρή ηλικία είχε ξεριζωθεί από τον τόπο της.

Ολόκληρη η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει για ακόμη μία φορά, όταν αποφάσισε πως η Αθήνα ίσως έδινε περισσότερες ευκαιρίες σε ένα από τα αγόρια της οικογένειας το οποίο ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 πήγε στην Αθήνα για να δει τη μάνα και τον αδερφό της με τον τελευταίο να επιμένει πως πρέπει να την ακούσουν ο τυφλός μαέστρος, Στέλιος Χρυσίνης και ο Στράτος Παγιουμτζής.

Ο Στρ. Παγιουμτζής την κρατάει για να πάνε μαζί στον Ζαμπέτα. Ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά η μοίρα είχε ήδη επιλέξει: Η φωνή της νεαρής Πίτσας λάμπει σαν ακατέργαστο διαμάντι και το έμπειρο αυτί του Γιώργου Ζαμπέτα τον οποίο είχαν επισκεφθεί τα δύο αδέλφια, την ξεχωρίζει. Το ίδιο βράδυ εμφανίζεται σε ένα από τα πλέον γνωστά νυχτερινά κέντρα της εποχής δίπλα στον μεγάλο μαέστρο και τη Βίκυ Μοσχολιού.

Κάπως έτσι, ξεκινάει η πραγματικά μεγάλη πορεία της Πίτσας Παπαδοπούλου. Με ιδιαίτερα σκληρή δουλειά και κορυφαίες συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ωστόσο, Ο «μοιραίος» άνθρωπος στη ζωή της είναι αναμφισβήτητα ο Κώστας Καρουσάκης, στο μαγαζί του οποίου γνωρίστηκε με τον Μουσαφίρη, τον συνθέτη που της έδωσε τα πρώτα σουξέ της.

«Από το 1966 που ξεκίνησα έως το 1980 που έβγαλα τον πρώτο δίσκο μου μεσολάβησαν δεκατέσσερα χρόνια. Μιλάμε για χρόνια σκληρής δουλειάς – εγώ το λέω σκάψιμο αυτό που έκανα», είχε πει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Espresso.

Τότε, στο μαγαζί του Κώστα Καρουσάκη στην Κεφαλληνίας, με μαέστρο τον Τάκη Μουσαφίρη, και δίπλα στη Ρίτα Σακελλαρίου και στη Τζένη Βάνου, ο Μουσαφίρης της δίνει 12 τραγούδια για τον πρώτο της δίσκοπου ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Βένους».

«Ο Κώστας Καρουσάκης με πίεζε πολύ να εμφανιστώ στο υπόγειο μαγαζίτου στην οδό Κεφαλληνίας και στη μέση της σεζόν είπα το “ναι“. Εκεί έμεινα έξι χρόνια, τραγουδούσα μαζί με τη Ρίτα Σακελλαρίου, την Τζένη Βάνου και άλλους αξιόλογους συναδέλφους και γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους του χώρου και όχι μόνο», έχει πει στην ίδια σε συνέντευξή της.

Μαζί με τον Μουσαφίρη έκανε 4 δίσκους. Όλα μεγάλες επιτυχίες όπως το «Τι αγάπη Θεέ μου», «Κόψε κάτι», «Θα τα βροντήξω», «Μία ζωή το καλό παιδί», «Δεν με λένε Μαρία» και πολλά άλλα.

Έτσι ξεκινά η «απογείωση» της Πίτσας Παπαδοπούλου με τους: Τάκη Σούκα, Αντώνη Βαρδή, Χρήστο Νικολόπουλο, Αντώνη Ρεπάνη, Αλέκο Χρυσοβέργή.

Μεγάλες Επιτυχίες:

Οι αλλεπάλληλες χρυσές επιτυχίες της την καθιέρωσαν ως μεγάλη κλασική λαϊκή ερμηνεύτρια. Σε όλα αυτά τα δημιουργικά χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής.

Κόψε κάτι – 1980

Album: Τι αγάπη Θεέ μου

Στιχουργός: Μουσαφίρης Τάκης

Συνθέτης: Μουσαφίρης Τάκης

Δε με λένε Μαρία – 1980

Στίχοι:   Τάκης Μουσαφίρης

Μουσική:   ΤάκηςΜουσαφίρης

Μία ζωή το καλό παιδί – 1982

Στίχοι:   Τάκης Μουσαφίρης

Μουσική:   Τάκης Μουσαφίρης

Θα τα βροντήξω – 1983

Στίχοι:   Τάκης Μουσαφίρης

Μουσική:   Τάκης Μουσαφίρης

Θυσιάστηκα – 1984

Στιχουργός: Ροδίτης Χάρης

Συνθέτης: Ρεπάνης Αντώνης

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι – 1986

Στίχοι: Νότης Περγιάλης

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Συνεργασία με τον Αντώνη Βαρδή

Στη συνεργασία της με τον Αντώνη Βαρδή στο «Άνευ Όρων» η Πίτσα Παπαδοπούλου εκτός από την τεράστια επιτυχία που γνώρισε με το «Μη Μιλάς» και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, απέδειξε ότι μπορεί να τραγουδήσει ό,τι θέλει και όπως το επιθυμεί.

Το φθινόπωρο του 1987, η Πίτσα Παπαδοπούλου ηχογραφεί για πρώτη φορά ένα μη «καθαρόαιμο» λαϊκό δίσκο. Εμπιστεύεται λοιπόν όλο το υλικό του στον Αντώνη Βαρδή κι εκείνος δε την προδίδει, γράφοντάς της έντεκα τραγούδια, κάποια εκ των οποίων πολύ καλά. Εκείνη, καταφέρνει να προσαρμοστεί απολύτως σ’ αυτό το νέο ύφος ερμηνείας, αν και ο συνθέτης προσπάθησε να γράψει τα περισσότερα κομμάτια στα μέτρα της.

Μη μιλάς – 1987

Album: Άνευ όρων

Στιχουργός: Πάριος Γιάννης

Συνθέτης: Βαρδής Αντώνης

Τι με ρωτάς – 1987

Στίχοι: Γιώργος Βρούβας

Μουσική: Αντώνης Βαρδής

Νεότερα χρόνια

Τα επόμενα χρόνια η Πίτσα Παπαδοπούλου, έχοντας ήδη «βαρύ» όνομα, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Διονύσης Τσακνής, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και πολλοί άλλοι.

Δεν βρίσκω τίποτα σπουδαίο – 1990

Στίχοι, Μουσική: Διονύσης Τσακνής

Από το δίσκο του δημιουργού «Φώτα Παρακαλώ», 1990

Λένε – 1994

Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης

Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας

Ελευσίνα – 2005

Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης

Μουσική: Παντελής Θαλασσινός

Δεν είναι αργά-2010

Στίχοι, Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου

Από το δίσκο της Πίτσας Παπαδοπούλου «Να ‘χε καρδιά η μοναξιά», 2010

Να σε πιω και να μεθύσω -2014

Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος

Από το δίσκο του συνθέτη «ΞενιτεμέντσαΠαναΐα», 2014

«Ένα τραγούδι για τον Τσιτσάνη» 2016

Το τραγούδι για τα εκατό χρόνια και κάτι από τη γέννηση του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων. Το 2016, δύο σπουδαίες λαϊκές φωνές, Πίτσα Παπαδοπούλου – Μιχάλης Δημητριάδης, συναντήθηκαν για: «Ένα τραγούδι για τον Τσιτσάνη». Ένα τραγούδι, σε μουσική του Ανδρέα Λάμπρου και στίχους του Σταύρου Σταύρου, αφιερωμένο στον άνθρωπο που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι όσο κανένας άλλος. Το τραγούδι κυκλοφόρησε από το OgdooMusicGroup, σε συνεργασία με το Μουσείο Τσιτσάνη και την οικογένεια του σπουδαίου συνθέτη.

Ποντιακά τραγούδια

Η μεγάλη κυρία του λαϊκού μας πενταγράμμου, εκτός από τις τεράστιες λαϊκές της επιτυχίες συμμετείχε και στην Ποντιακή Ραψωδία, όπου ερμηνεύει το τραγούδι «Ποντιοπούλα».

Και στον κινηματογράφο

Βάζοντας μία «άνω τελεία», η Πίτσα Παπαδοπούλου άφησε για λίγο τις πίστες και επισκέπτεται τις κινηματογραφικές αίθουσες. Μαζί με τον Λεωνίδα Βελή ερμήνευσαν το τραγούδι «Απόψε» που ακούγεται στους τίτλους της ταινίας «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης».

Ο «έρωτας» με τον γιο της

Το 1984 όλα άλλαξαν στη ζωή της αγαπημένης τραγουδίστριας καθώς έφερε στη ζωή ο γιος της, Μάριος – Παναγιώτης, και όλα αποκτούν νέο νόημα.

Πού βρίσκεται σήμερα:

Η ελληνίδα ερμηνεύτρια εμφανίζεται στο «Περιβόλι του Ουρανού», στην Πλάκα, μαζί με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Χρήστο Νικολόπουλο, τον Στέλιο Διονυσίου και την Ασπασία Στρατηγού.

Δισκογραφία

1980 – Τι αγάπη Θεέ μου

1981 – Χρώματα

1982 – Εγώ θα’μαι για σένα

1983 – Τα παράπονα

1984 – Τραγούδια αγάπης

1985 – Οι δρόμοι της αγάπης

1986 – Τραγουδάω για εσένα (Γιάννης Ντουνιάς)

1986 – Αργά τη νύχτα

1987 – Άνευ όρων (μαζί με τον Αντώνη Βαρδή)

1988 – Δεν μετανιώνω

1989 – Μόνο για σένα

1990 – Στιγμές

1991 – Λατρεία

1992 – Νόμιζες

1993 – Όσα αγαπώ

1994 – Με τα μάτια κλειστά

1995 – Ο χαιρετισμός (Νίκος Σαραγούδας, Γιώργος Τριανταλίδης)

1996 – Απαγορευμένο όνειρο

1997 – Ποντιακή Ραψωδία (Σ. Καζαντζίδης, Χ. Κλυνν, Λ. Νικολάου, Τ. Βαμβακίδης, Σ. Νικολαΐδης, Μάκης Ερημίτης)

1997 – Μια βραδιά στην Αθηνάς (ShlomiSaranga)

1998 – Μια αγάπη φτάνει

2004 – Σήμερα (Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λεωνίδας Βελής)

2004 – Δύο δρόμοι δύο φεγγάρια (Πίτσα Παπαδοπούλου)

2005 – Σεβντάς (HossasRamzy, Παντελής Θαλασσινός, Σοφία Τσέρου)

2006 – Σε πόσους είπες σ’αγαπώ (Γιάννης Κορωνάκης)

2006 – Του θανατά σ’αγάπησα

2010 – Να ‘χε καρδιά η μοναξιά

Πηγές: Facebook.com/pitsapapadopoulou.official/ Ogdoo.gr/musiccorner.gr/getgreekmusic.gr/greeklyrics.gr/pontos-news.gr/discogs.com

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης 

Μοίρασε το άρθρο!