Οι ερωτικές σχέσεις των εφήβων στην εποχή του διαδικτυακού πορνό- Της Ν.ΠΕΤΡΙΤΗ

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα έφηβα αγόρια και κορίτσια αποκτούν την πρώτη τους επαφή με ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου, που κυκλοφορούν ελεύθερες στο διαδίκτυο, σε ηλικία 13 και 14 ετών αντίστοιχα. Η εύκολη πρόσβαση σε αυτές, η έλλειψη επιτήρησης από το γονεϊκό περιβάλλον και οι ομάδες πίεσης από άτομα της ίδιας ηλικίας ευνοούν τη διάδοση της παρακολούθησης της πορνογραφίας, σε σημείο που γεννιούνται ερωτήματα ως προς το πως επηρεάζονται οι νέοι από αυτή.

Επηρεάζει η πορνογραφία τον τρόπο που κάνουν σεξ οι νέοι;

Μερικές από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής γύρω από το ζήτημα της παρακολούθησης πορνογραφίας από τους νέους έφηβους, υποδεικνύουν ότι ένας μόνο μικρός αριθμός από αυτούς ξεκινά τη σεξουαλική του ζωή από μικρή ηλικία. Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται συχνά είναι το γεγονός ότι το διαδικτυακό πορνό δημιουργεί έντονη σύγχυση στους νέους ως προς το αν αυτοί, αγόρια ή κορίτσια, θα πρέπει να αναπαραστήσουν όσα βλέπουν σε αυτό.

Είναι γνωστό πως το διαδικτυακό πορνό χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία στα είδη που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς, ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Η πλειοψηφία όμως των δημοφιλών βίντεο αναπαριστά πολύ συγκεκριμένους έμφυλους ρόλους, που θέλουν σχεδόν πάντα το αντρικό φύλο να υπερέχει του γυναικείου, ενώ η υιοθέτηση βίαιων πρακτικών στο σεξ είναι εξίσου συχνή, ακόμα και σε βίντεο που δεν κατηγοριοποιούνται ως σαδομαζοχιστικά.

Η επιστημονική κοινότητα, παρακολουθώντας τις σεξουαλικές συνήθειες των νέων, αναφέρει πως το πορνό μπορεί να ευθύνεται για αλλαγές σε αυτές. Ενδεικτικά μπορούμε να εξετάσουμε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine το 2010. Σε αυτήν καταγράφονται ραγδαίες αλλαγές στις ερωτικές συνήθειες. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο πως η πορνογραφία ευθύνεται για τις αλλαγές αυτές στις σεξουαλικές συνήθειες των νέων. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι οι πορνογραφικές αναπαραστάσεις του σεξ είναι ικανές να προκαλέσουν πολύ άγχος στους εφήβους για τις μελλοντικές τους ερωτικές επιδόσεις, αλλά και ως προς το τι πρέπει να τους αρέσει κατά τη διάρκειά του.

Σε μεγάλο αφιέρωμα των New York Times πάνω στο ζήτημα, νέοι και νέες που ερωτήθηκαν για τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους, ανέφεραν πως η πορνογραφία που είχαν παρακολουθήσει διαδικτυακά τους προβλημάτιζε ως προς το ζήτημα της συναίνεσης (διότι αυτή δεν απεικονίζεται ξεκάθαρα), της διάρκειας, της γενικότερης συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες, αλλά και συγκεκριμένων πράξεων που μπορεί να είναι προσβλητικές και βίαιες, ή απλά δύσκολες στην εκτέλεσή τους. Πολλοί από τους εφήβους αυτούς μάλιστα ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του σεξ έχουν κάνει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν απολάμβαναν, μόνο και μόνο επειδή αυτά απεικονίζονται στις πορνογραφικές ταινίες που παρακολουθούν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τι από αυτά συμβαίνει στην πραγματικότητα και τι όχι (έρευνα στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το 53% των αγοριών και το 39% των κοριτσιών βρίσκουν την πορνογραφία ρεαλιστική).

Ανησυχία δε προκαλεί και το γεγονός ότι οι έφηβοι εξοικειώνονται με έννοιες όπως το revenge porn (δημοσιοποίηση πραγματικού πορνογραφικού υλικού για εκδίκηση κάποιου προσώπου), αλλά και των βίντεο που απεικονίζουν σεξουαλικό περιεχόμενο που παραπέμπει σε βιασμό, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για αληθινό.

Νέοι και εναλλακτικό πορνό

Από την άλλη πλευρά, ένα διαφορετικό είδος διαδικτυακής πορνογραφίας φαίνεται να διαδίδεται τα τελευταία χρόνια. Το φεμινιστικό πορνό φαίνεται πως πολλαπλασιάζει το κοινό του και μάλιστα αυτό των πιο νεανικών ηλικιών. Πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικής πορνογραφίας που απέχει πολύ από τα μέχρι τώρα πρότυπα και στόχο έχει την κατάρριψη των έμφυλων διαφορών και αποκλεισμών, τη στήριξη της διαφορετικότητας και τη διάδοση του σεβασμού κατά τη σεξουαλική πράξη (και όχι μόνο).

Το πρόβλημα με αυτό το είδος πορνό, όμως, έγκειται στο ότι εντοπίζεται κυρίως σε συνδρομητικές ιστοσελίδες.  Το γεγονός αυτό μας απαγορεύει να καταλάβουμε κατά πόσο οι νέοι εφηβικής ηλικίας (που δεν έχουν πιστωτικές κάρτες) θα το παρακολουθούσαν και να λάβουμε στατιστικά για να στοιχειοθετήσουμε την επιρροή του σε αυτούς.

Η διαδικτυακή πορνογραφία ως μέσο μάθησης

Οι έφηβοι βέβαια δεν φαίνεται να παρακολουθούν πορνό μόνο για τη σεξουαλική τους διέγερση. Με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία να θεωρείται ακόμα και σήμερα άγνωστη έννοια, οι νέοι και οι νέες καταφεύγουν σε ιστοσελίδες πορνογραφίας για να λάβουν βασικές πληροφορίες για το σεξ, τη φυσιολογία του σώματος, τον αυνανισμό, ακόμα και τις σχέσεις με το άλλο φύλο ή τον εκάστοτε σεξουαλικό παρτενέρ. Έρευνες μάλιστα καθιστούν την πορνογραφία σαν τη βασική πηγή τέτοιων πληροφοριών, ξεπερνώντας αυτές του φιλικού περιβάλλοντος, των ατόμων εμπιστοσύνης της οικογένειας (όπως τα μεγάλα αδέρφια) και του σχολείου.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές όμως είναι το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής πάνω στα αποτελέσματα της παρακολούθησης πορνογραφίας από την εφηβική ηλικία είναι πολύ περιορισμένη. Κι αυτό, διότι το ζήτημα έχει απασχολήσει την κοινωνία μόλις τις δύο τελευταίες δεκαετίες, διάστημα πολύ μικρό για να μας δώσει σαφή συμπεράσματα, αλλά και λόγω του ότι τα κρατικά κονδύλια για τέτοιου είδους έρευνες παραμένουν περιορισμένα.

ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΕΤΡΙΤΗ

Μοίρασε το άρθρο!