Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του μίσους στην Πολωνία μετά τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντανσκ

Διαδηλώσεις κατά του μίσους και της βίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Πολωνίας μετά τη δολοφονία του δημάρχου της πόλης Γκντασκ Πάβελ Αντάμοβιτς.

Στη Βαρσοβία, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Σταματήστε το Μίσος», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το PAP, στο Γκντανσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος των διαδηλωτών: «Σας υπόσχομαι σήμερα, αγαπητέ Πάβελ, ότι για εσένα, θα απελευθερώσουμε από το μίσος το Γκντασκ μας, την Πολωνία μας και την Ευρώπη μας».

«Είναι νεκρός»

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς, ο φιλελεύθερος δήμαρχος της πολωνικής πόλης Γκντανσκ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του την επομένη της επίθεσης με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

«Δεν μπορέσαμε να νικήσουμε», είπε ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Λούκας Σουμόφσκι στους δημοσιογράφους μέσω του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN.

Ο Αντάμοβιτς δέχθηκε την επίθεση ενώ παρακολουθούσε την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση Μεγάλη Ορχήστρα των Χριστουγέννων, όπου εθελοντές συγκεντρώνουν χρήματα για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για νοσοκομεία.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να φωνάζει “Ο Αντάμοβιτς είναι νεκρός” καθώς ορμούσε στη σκηνή και μαχαίρωνε τον δήμαρχο. Μιλώντας από το μικρόφωνο προτού συλληφθεί ο άνδρας κατηγόρησε το κόμμα στο οποίο ανήκε προηγουμένως ο δήμαρχος ότι τον έβαλε στη φυλακή και είπε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Ο Αντάμοβιτς υποβλήθηκε από τους γιατρούς σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση μετά το συμβάν, μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα στην Πολωνία καταδίκασαν την επίθεση με μαχαίρι, περιλαμβανομένων μελών του κυβερνώντος Kόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), όπως ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάκιμ Μπρουντζίνσκι. Ο Αντάμοβιτς ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στις πολιτικές του PiS.

«Εκφράζω τη μεγάλη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο λόγω εγκληματικής επίθεσης εναντίον του δημάρχου Πάβελ Αντάμοβιτς. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του», ανέφερε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος σε ένα τουίτ που ανήρτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων αργότερα σήμερα προκειμένου να διοργανωθεί μια πορεία εναντίον της βίας και του μίσους.

Ο Αντάμοβις υπεραμυνόταν των πρωτοβουλιών του να ενθαρρύνει τους μετανάστες να αναζητούν καταφύγιο στην πόλη αυτή της βόρειας Πολωνίας και της υποστήριξής του σε μια εκστρατεία διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία απέναντι στις προσπάθειες του PiS να αυξήσει τον έλεγχο στο δικαστικό σώμα και σε άλλα σώματα.

Ο Αντάμοβιτς ήταν ένας από τους δημάρχους με τη μεγαλύτερη θητεία στην Πολωνία καθώς εκλεγόταν πρόεδρος στο Γκντανσκ από το 1998. Στις δημοτικές εκλογές του 2018 είχε εξασφαλίσει το 65% των ψήφων.

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Γκντασκ κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πολλοί κάτοικοι άναψαν κεριά έξω από το δημαρχείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής στον Αντάμοβιτς τηρώντας ενός λεπτού σιγή σήμερα, με τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι να επισημαίνει το πόσο κοντά ήταν ο δήμαρχος στους πολίτες και την ικανότητά του να ακούει προσεκτικά τον λαό.

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, σε συνέχεια των τραγικών γεγονότων της δολοφονίας του δημάρχου του Γκντανσκτης Πολωνίας, Πάβελ Αντάμοβιτς, που κατέληξε σήμερα, και της δολοφονίας του Ιταλού δημοσιογράφου, Αντόνιο Μεγκαλίτσι, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην τρομοκρατική επίθεση του Στρασβούργου τον Δεκέμβριο.Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Και εγώ, εκ μέρους της πολιτικής μου ομάδας, θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με όσους συναδέλφους μίλησαν για το θάνατο του δημάρχου του Γκντανσκ, όπως και για την δολοφονία του Ιταλού δημοσιογράφου πριν λίγες εβδομάδες στο Στρασβούργο.

Νομίζω ότι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές, όλες οι πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου οφείλουν να είναι ενωμένες στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, του κράτους δικαίου, του πλουραλισμού, κόντρα στο μίσος, τη βία και το ρατσισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Γκντασκ κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πολλοί κάτοικοι άναψαν κεριά έξω από το δημαρχείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής στον Αντάμοβιτς τηρώντας ενός λεπτού σιγή σήμερα, με τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι να επισημαίνει το πόσο κοντά ήταν ο δήμαρχος στους πολίτες και την ικανότητά του να ακούει προσεκτικά τον λαό.

Μοίρασε το άρθρο!